• 2 Apr. 2018
  • 2 min

Ce salariu ceri la primul job

Ce salariu ceri la primul job
Autor
Raluca Dumitra
Raluca Dumitra Head of Marketing // De mai bine de 13 ani contribuie la con... Arată mai mult

Vine momentul în care începi să-ți cauți primul job și să mergi la interviuri de angajare. De parcă nu era suficient de complicat, mai apare încă o problemă: cum știi ce salariu să ceri dacă nu ai mai lucrat până acum?

Nu e atât de complicat precum pare. În primul rând, ar trebui să știi că, de la un domeniu la altul, valorile salariului pot varia substanțial. Dacă pentru posturi de programator junior poți face bani frumoși chiar și fără experiență, la cealaltă extremă, dacă vrei să-ți iei un job part time ca barman sau chelner și să mai mergi și la facultate în timpul ăsta, salariul de început va fi mult mai mic și va trebui să te bazezi într-o măsură destul de mare pe bacșișul pe care îl vei face, deci va trebui să fii atent la cum îți faci munca pentru ca cei care-ți sunt clienți să aprecieze.

Documentează-te

Desigur, și aici Google-ul îți poate fi aliat, căci poți găsi mediile salariale pentru fiecare domeniu în parte. La fel de util poate să fie să vorbești cu prieteni sau cunoștințe care lucrează deja de ceva vreme și au apucat să-și facă o impresie despre piață.

 

Noi am mers direct la sursă, la angajatori, și am încercat să aflăm câteva insight-uri relevante. Am stat de vorbă cu Andrei Crețu, fondator 7card, pentru a afla cum ar trebui să te poziționezi în fața angajatorului.

 

Cum știi ce salariu să ceri la primul job

Andrei e de părere că unul dintre cele mai importante lucruri e să nu-ți dorești să arzi etape. Adică să fii dispus să accepți un salariu care să reflecte experiența pe care (n-)o ai. În majoritatea cazurilor, nu poți cere 2.500 de lei pe lună în condițiile în care nu ai niciun fel de experiență.

„Tinerii din Generația Z trebuie să înțeleagă imaginea de ansamblu, să nu mai fie atât de grăbiți în a lua o decizie. Trebuie să fie mai cumpătați și să nu-și dorească să ardă etapele, așa cum toți am luat-o de jos, cu salarii mici și am avut răbdarea să învățăm. Cred că e un parcurs normal pentru orice generație.”

Nu te descuraja!

Ce te sfătuiesc să faci atunci când mergi la interviul de angajare pentru primul tău job e să încerci să ai o abordare cât se poate de onestă. Dacă recrutorul îți spune că salariul maxim pe care ți-l poate oferi e de 1.200 de lei sau de 1.500, înainte de a refuza oferta, încearcă să afli cum ar arăta planul tău de dezvoltare în carieră. Întreabă-l care e sistemul de promovare, cum și când se întâmplă evaluările și ce ar trebui să faci pentru a crește atât din punct de vedere profesional, cât și financiar.

 

Vestea bună e că angajatorii nu numai că apreciază tinerii ca tine, dar că și-au dat seama și cât de importanți sunteți pentru o echipă productivă și închegată, după cum subliniază Andrei:

„Pe mine mă umple de energie Generația Z. Este o echipă tânără, care te face să vii cu mai mare plăcere la birou și avem atât de mare nevoie de ei, nici nu ne dăm seama. Sunt mult mai deschiși la nou, stăpânesc mult mai bine tehnologia și pot fi mult mai atent racordați la niște principii ale companiilor.”

 

Cauți primul job? Îl găsești pe eJobs!

 

Citește mai multe despre ce să faci ca să obții primul job:

Tehnici negociere salariu. Cum să negociezi ca un CEO

Cum obții primul job dacă n-ai experiență

Joburi de studenți și absolvenți: ce așteaptă angajatorii de la tine

Cum să negociezi salariul la începutul carierei

Cum poți afla salariul oferit de companie înainte să mergi la interviu

De ce nu fac angajatorii salariile publice?

A fost util articolul? 5

Leave a Reply