• 31 Oct. 2022
  • 4 min

Ce presupune mai concret jobul de barista

barista-job

Un barista expert poate face ca transformarea boabelor de cafea într-o băutură echilibrată cu note complexe să pară o joacă de copil. Și există numeroase locuri de muncă în industria restaurantelor în care îți poți exersa talentul, dar doar o poziție este dedicată unui adevărat expert în arta cafelei și a altor băuturi conexe – cea de barista.

În acest moment pe platforma eJobs.ro ai la dispoziție în jur de 150 de poziții deschise de barista, iar mai jos găsești un ghid bine structurat despre ce presupune această meserie pentru a vedea dacă ți potrivește ori ba.

 

Ce e mai exact un barista?

Un barista este profesionistul care face și/sau servește cafea și băuturi pe bază de cafea. Acestea pot include espresso și băuturi preparate din espresso, cum ar fi latte, cappuccino, flat white, cortado sau filtre precum V60 sau Aeropress. Un barista ar trebui să cunoască toate secretele ce țin de prepararea băuturilor din cafea și, de obicei, are cunoștințe extinse despre diferitele sortimente disponibile din întreaga lume.

 

Cum devii un barista

În general, nu există cerințe educaționale pentru a deveni barista; cu toate acestea, majoritatea profesioniștilor din domeniu au cel puțin o diplomă de liceu sau o pregătire echivalentă. Lanțurile mari de cafenele oferă de obicei și training ceva mai amplu în domeniu. Instruirea poate include training de prăjirea boabelor, tehnici de preparare a laptelui la abur sau igienizarea mașinilor. Și până la urmă e normal dacă stai să te gândești că și consecvența în calitatea băuturilor lor este esențială. Dacă ești dornic să înveți tehnici mai aprofundate, datorită popularității jobului au apărut numeroase programe care-ți permit să înveți totul despre domeniul acesta.

 

barista-abilitati

 

Cum se prezintă fișa postului pentru această meserie

Din poziția de barista, e important să oferi clienților o cafea cât mai bună și un vibe pozitiv în fiecare zi pentru a crea în jurul tău o comunitate a iubitorilor de cafea autentică.

Printre principalele responsabilități pe care le poți avea sunt următoarele:

  • prepararea băuturilor pe bază de cafea și a produselor complementare;
  • aprovizionarea vitrinei cu patiserie și sandvișuri;
  • consilierea clienților în procesul de achiziție a produselor din cafenea;
  • cunoașterea tuturor originilor cafele din portofoliu, dar și a modului de preparare;
  • recomandări de cafea și produse, în funcție de dorințele clienților;
  • preluarea feedback-ului de la client și transmiterea acestuia mai departe;
  • debarasarea meselor;
  • încasarea comenzilor și servirea clienților;
  • organizarea produselor din cafenea;
  • menținerea unei curățenii exemplare;
  • respectarea standardelor și valorilor companiei;
  • organizarea eficientă a activităților și prioritizarea lor.

 

Ce caută angajatorii de la cei care aplică la aceste joburi

Pe lângă cunoștințele sau măcar pasiunea legată de universul cafelei, mulți angajatori pot căuta, de asemenea, calități individuale, printre care: să fii un bun ascultător, să comunici excelent să ai prezență de spirit și să fii bine organizat. Un barista lucrează îndeaproape cu clienții, așa că trebuie să ai capacitatea de a construi relații durabile, să ai o personalitate deschisă și să te prezinți zilnic într-o manieră profesională. De asemenea, trebuie să fii capabil să stabilești priorități, să rezolvi rapid probleme și să faci mai multe sarcini într-un mediu cu ritm de lucru rapid. Sunt șanse mari să te întâlnești cu comenzi confundate, probleme cu espressorul sau clienți nemulțumiți, așa că trebuie să poți lucra bine sub presiune. De asemenea, multitasking-ul este esențial; vei primi comenzi, vei pregăti băuturi calde, vei decora băuturi și le vei servi – unele cafenele servesc chiar și mâncare.

Avansarea spre o poziție de management poate necesita unele studii suplimentare. Unele persoane aleg să meargă la facultate sau urmează cursuri pentru a dobândi mai multe cunoștințe sau acreditări. Astfel de calificări îți pot permite să-ți deschizi propria cafenea sau să obții roluri avansate în industria cafelei.

 

3 dintre întrebările pe care le poți primi la un interviu pentru o poziție de barista

În majoritatea cazurilor, doar două lucruri contează într-un interviu pentru această poziție. În primul rând, dacă poți demonstra atitudinea potrivită și motivația pentru a-ți face bine treaba. Atitudinea o poți demonstra prin intermediul răspunsurilor tale la întrebări și se reflectă în comunicarea ta non-verbală, în modul în care te prezinți într-un interviu.

Și în al doilea rând, dacă poți convinge managerii de angajare cu răspunsurile tale la interviu. Intervievatorii îți vor pune câteva întrebări comportamentale, încercând să-ți înțeleagă abordarea în diverse situații legate de muncă. Dacă răspunsurile tale corespund așteptărilor lor și dacă observă că ai atitudinea și personalitatea potrivite pentru acest job, te vor angaja. Să aruncăm o privire la potențialele întrebări.

 

Acest job este repetitiv. Ce te-ar motiva să îl faci bine în fiecare zi?

Sugestie: Ar trebui să te concentrezi pe preferința ta față de joburile care implică o rutină. Nu toată lumea are nevoie de noi provocări pentru a fi fericiți în fiecare zi la muncă, iar unii dintre noi preferă de fapt să facă aceleași lucruri zi de zi, încercând să atingă perfecțiunea în sarcinile pe care le au de îndeplinit. De asemenea, poți sublinia că te bucuri atunci când știi că ți-ai făcut treaba bine și că-ți place să simți că aparții cumva de jobul pe care-l ai și visezi să lucrezi cot la cot cu o echipă de oameni motivați și muncitori. Spune că toate aceste aspecte te motivează să încerci să dai tot ce poți la job, în fiecare zi.

 

De ce ai vrea să lucrezi aici și nu altundeva?

Încearcă să punctezi aspectele care-ți plac la cafeneaua respectivă. Vorbește despre locație, reputație, cafea, atmosfera locului, comunitate. Arată-le că-ți pasă cu adevărat de viitorul tău loc de muncă și că nu ai aplicat pentru un loc de muncă în alte zeci de cafenele.

 

Descrie un conflict pe care l-ai avut cu unul dintre colegi

Concentrează-te pe un conflict specific pe care ai reușit să-l rezolvi. Încearcă să le arăți abordarea ta prietenoasă și asigură-ți intervievatorii că încerci întotdeauna să rezolvi un conflict într-un mod cât mai constructiv.

 

Ți-a plăcut articolul Ce presupune mai concret jobul de barista? Citește și:

6 riscuri pe care să ți le asumi cel puțin o dată în carieră

Piața muncii, mai fierbinte decât oricând

Ce cuvinte să eviți în negociere când ceri o mărire de salariu

A fost util articolul? 1
abilitati baristafisa postului barista

Leave a Reply