• 11 Dec. 2018
 • 4 min

Secret Santa pentru colegul pe care nu îl cunoști. DOs & DONT’s

cadouri-de-Craciun

Printre sutele de e-mail-uri cu treburi urgente pe care le primești în decembrie, își face loc și un e-mail tare simpatic de la colegii de la HR:


Un moș ajută pe celălalt, așa că de Moș Nicolae avem mare extragere de bilete pentru Secret Santa.
Ho! Ho! Ho!


În scurt timp vine și urna mobilă la tine și descoperi că pe biletul tras este numele unui coleg pe care nu îl cunoști prea bine, fie e dintr-un alt departament, fie a venit recent în echipă.
Ce cadouri de Crăciun să-i cumperi chiar dacă nu îl cunoști prea bine? Cum să-l faci fericit? Întrebările acestea au apărut și în echipa eJobs, așa că am făcut repede un plan de acțiune:

DOs la cadouri de Crăciun

Organizează puțin lucrurile!
Creează un tabel în Excel în care fiecare coleg să-și treacă dorințele de Crăciun! Știm că Santa e Secret, dar ce te faci dacă oferi căciulă și fular cu Rudolph, iar colegul tău nu e fan al personajelor tradiționale de Crăciun și îi place Grinch? Sau are nevoie de niște mănuși cu touchscreen, pentru că nici pe frig nu se poate abține de la noutățile din social media?

 

Găsește un pretext ca să-ți cunoști colegul(a) la o cafea cu scorțișoară!
Nu te gândi că bate la ochi, contează să împachetezi cât mai frumos motivul. De exemplu, dacă ești în departamentul de content, sigur îi poți spune colegului de la sales că vrei să afli mai multe detalii despre companii și oameni pentru un articol. Poți găsi subiecte de discuție și cu un coleg de la IT, fie să afli ce magii face prin cod, pe care le poți comunica ulterior, fie să vedeți cum puteți îmbunătăți viteza site-ului sau cum puteți scăpa de ceva bug-uri. De la aceste subiecte serioase, ne bazăm că vei conduce frumos discuția și spre pasiuni sau dorințe de Sărbători.

 

Caută un cadou așa cum ai căuta pentru tine, așa cum ție ți-ar plăcea să primești!
Chiar dacă e nevoie să te încadrezi într-o anumită sumă și colegul poate nu-ți este așa apropiat și mai are și vreo pasiune costisitoare cum ar fi mașinile de epocă, caută să-i oferi o amintire dragă! Poți să obții zâmbete cu resurse minime, cu un mesaj simpatic, cu un colaj de poze din călătoriile cu mașina de epocă! Dacă Santa chiar e în pană de idei, caută ceva util și de sezon, cum ar fi un încălzitor pentru cană cu USB! Tare bine mai prinde o cafea caldă după două ore de ședință!

 

Cumpără-i cadou în funcție de cum e a birou!
Hai că nu e greu deloc, fie îl rogi pe un coleg să-ți povestească, fie te duci cu treabă prin biroul colegei sau colegului. E musai să vezi dacă are dependență de cafea, dacă îi plac dulciurile sau dacă iubește shopping-ul atât de mult încât biroul său seamănă cu un mic depozit de unde curierii vin și pleacă. Vezi cum arată biroul său dacă are obiecte de artă, poze, reviste sau dacă e genul acela care reușește să trăiască într-o ordine perfectă doar cu laptopul și agenda și tare bine i-ar prinde o floare.

 

Mai ai o șansă să impresionezi: să creezi manual un cadou!
Gândește-te la ce te pricepi, de ce ai nevoie și dă drumul imaginației. Poți să gătești ceva, să-i pregătești decorațiuni de Crăciun sau un accesoriu de sezon! Efortul tău în sine e clar cel mai frumos cadou.

 

DONT’s la cadouri de Crăciun

Nu oferi cadouri prea personale!
Sigur vei fi tentat să afli din prima ce-i place omului. Dacă simți că și-a dat cu un anumit parfum, nu te gândi că, gata, ai și găsit cadoul! Sigur mai ai de descoperit și alte lucruri despre colegul(a). Nimic nu este mai neplăcut decât să cumperi lucruri prea personale precum cosmeticele. Nu știi niciodată cum vor fi interpretate!

 

Evită și cadourile ușor interpretabile!
Sunt și ale cadouri pe care e mai bine să le eviți, cum ar fi lumânările, cănile cu mesaj ironic sau celebrul fular. Sunt genul de cadouri care arată lipsa de interes mai ales dacă nu sunt create de tine. Secret Santa vine de regulă cu un cadou personalizat, rezultatul unei cercetări amănunțite care te surprinde chiar și pe tine!

 

Nu oferi un cadou pe care tu l-ai primit anul trecut!
Știm, știm, nu-ți plac toate cadourile pe care le-ai primit de la colegi, dar acum nu te pune să le oferi unui coleg care tocmai a venit în companie. Sigur se va găsi cineva care să-și aducă aminte: Ce tare, e fix cadoul pe care eu l-a cumpărat anul trecut!

 

Nu te apuca să spui că nu îți place cadoul!
Acum că ai cumpărat cadoul și l-ai așezat frumos sub brad alături de celelalte daruri, ai grijă cum reacționezi când vă strângeți pentru Secret Santa! Orice ar fi, nu juca rolul lui Grinch, să începi comentezi despre ce ai primit sau despre ce au primit alții! Sigur nu ți-ar plăcea să auzi comentarii despre cadoul pe care l-ai cumpărat tu! Așa că păstrează-ți calmul și mai ales zâmbetul! În esență, Secret Santa ar trebui să fie o activitate amuzantă, care să aducă voie bună în echipă, iar cea mai bună conduită este să te bucuri de moment!

 

Nu-l dezvălui pe Secret Santa!
Cum îți povesteam, Secret Santa e o activitate amuzantă în echipă care te apropie și mai mult de colegi. Acum nu încerca să schimbi biletul pe motiv că nu îți place cine ți-a picat
și nu face public cui oferi cadoul chiar dacă colegii te-au observat cum te rostogoleai cu acel cadou roșu. Cel mai frumos e să păstrezi farmecul momentului exact ca față de un copil!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și alte articole despre Sărbători:

Cum să te detașezi de muncă și să te bucuri de Sărbători

Job de om bun

A fost util articolul? 49
cadouricraciun
 • Ivănescu Iulian zice

  Sărbători fericite!

 • Parnavel Abel zice

  Foarte frumos mulțumesc!

 • Marin Georgel zice

  O idee grozava !

 • GROSU EMIL zice

  Multumesc frumos pentru sugestii.

Leave a Reply