E normal să ai dubii în privința viitoarei cariere atunci când ești la început de drum și nu ai experiențe anterioare pe baza cărora să iei o decizie. Înainte de toate ar fi bine să-ți faci o radiografie a abilităților, a pasiunilor și a hobby-urilor. Dar nici această modalitate nu te poate asigura că vei alege domeniul potrivit din prima.
Suntem aici ca să te sprijinim cu toate informațiile despre diversele industrii sau meserii, ca să-ți faci o imagine de ansamblu asupra acestora și să iei cele mai bune decizii în privința viitorului tău traseu profesional.
De această dată, vorbim despre industria de gaming care a evoluat spectaculos în ultimii ani și care atrage din ce în ce mai multe talente. În continuarea articolului vei afla ce presupune un job în acest domeniu, dar și care sunt orizonturile de dezvoltare pe care ți le poate deschide. Aceste informații te vor ajuta să-ți dai seama în ce măsură ți se potrivește un astfel de drum.
De multe ori candidații consideră că gaming-ul, la fel ca și IT-ul clasic necesită abilități tehnice și cunoștințe de matematică, statistică sau alte materii exacte. Cu toate acestea, specialiștii din domeniu spun că gaming-ul scoate la bătaie diverse roluri, iar unele dintre ele necesită abilități creative.
„Gaming-ul se află la intersecția dintre IT și entertainment. Spre deosebire de industria clasică de IT, unde majoritatea rolurilor sunt tehnice, iar tinerii trebuie să aibă competențe și abilități în diverse tehnologii, gaming-ul este extrem de ofertant din perspectiva rolurilor, deci și din perspectiva abilităților”, explică Ana Pohrib, PeopleOps Manager la Amber Studio, compania specializată în dezvoltarea de jocuri pentru PC-uri și dispozitive mobile.
Spre exemplu, există joburi care necesită o latură creativă, unde sunt apreciate abilitățile de artă sau de storytelling, în astfel de roluri te vei ocupa de imaginea, coloana sonoră sau chiar scenariul jocurile. Astfel, poți aplica cu încredere la joburile din acest domeniu, dacă ai o înclinație artistică. „Relativ recent, și în industria de gaming din România au apărut roluri în aria de Business Intelligence, pentru care tinerii trebuie să aibă cunoștințe de matematică, informatică, statistică sau cibernetică”, adaugă Ana Pohrib.
Pe lângă toate acestea, angajatorii din industria de gaming apreciază și cooperarea, dar și capacitatea de adaptare la noi procese de lucru sau cea de integrarea în noua echipă.
„Jucătorii de Esports și-au dezvoltat și continuă să își crească abilitatea de cooperare, asociindu-se pentru a completa misiuni comune sau a debloca anumite situații. Cooperarea este clar un skill care merită adoptat de orice gamer, dar și de orice angajat, în viitor. De asemenea, agilitatea este o aptitudine aflată pe buzele multor recrutori și va fi o caracteristică de bază pentru viitoarele joburi. Dezvoltarea continuă, autodezvoltarea, curiozitatea, creativitatea, toate pot completa această listă de abilități necesare ale viitorilor angajați”, spune Mihai Cotos, fondatorul Digital Crusade, turneul național de Esports.
Avantajul dezvoltării unei cariere în gaming este că te ajută să însușești și noi abilități importante precum concentrarea, leadership-ul, gândirea analitică, strategie, multitasking, răbdare și perseverență sau problem solving, potrivit reprezentantului Digital Crusade.
Tinerii ce-și doresc să clădească baza carierei în gaming au multe oportunități, de la diverse programe de internship puse la dispoziție de angajatorii din domeniu, până la diverse poziții de junior. De regulă, rampa de lansare în gaming este zona de testare, pentru care doritorii trebuie să cunoască limba engleză și să știe să folosească un PC.
„Testerul are un rol primordial în realizarea oricărui produs, pentru că testarea înseamnă identificarea defecțiunilor și raportarea acestora spre a fi remediate. Un tester învață și este responsabil ca produsul dezvoltat de către compania în care lucrează să fie lipsit de defecțiuni și apreciat de utilizatori pentru calitatea sa”, spune Ana Pohrib.
Pe de altă parte, dacă încă nu cunoști zona din gaming spre care vrei să te orientezi, lucrând într-o astfel de companie vei avea accesul la oameni de resurse umane, specialiști din diverse arii de activitate sau manageri care te vor ajuta să-ți găsești pasiunea. Mai multe despre cum să-ți identifici vocația, am vorbit pe larg în articolul: „Înapoi la pasiune – cum să-ți alegi jobul potrivit?”.
Odată ce ai ajuns într-o organizație din domeniu, vei avea la dispoziție mai multe direcții pe care le poți urma. Fie să devii un specialist în disciplina din care faci parte, fie să preiei un rol de project manager sau people manager. Mai multe despre cum să gestionezi primul tău rol, de manager, am povestit în acest articol!
O altă posibilitate de evoluție în gaming este promovarea pe laterală, respectiv tranziția dintr-o disciplină în alta, de pe un rol pe altul. „Cea mai des întâlnită situație este cazul tinerilor care intră pe un rol în disciplina de testare și ulterior migrează către game design, artă sau engineering. În acest proces de evoluție rolul cel mai important îl joacă programele de învățare, mentoratul și dezvoltarea profesională din cadrul organizațiilor de gaming pe care acestea le pun la dispoziția angajaților”, spune Ana Pohrib.
S-ar putea să crezi că pentru a te angaja în industria de gaming este esențial să parcurgi o facultate în domeniu. Cu toate acestea, specialiștii din domeniu spun că pentru unele joburi este suficientă o doză de curiozitate, capacitate de adaptare și un spirit autodidact.
„Pregătirea universitară intră pe un plan secund. Este important să ai studii, dar e tot mai important să ai skill-urile esențiale. Ce studiezi devine tot mai puțin relevant, dacă ai un grad ridicat de adaptare, curiozitate nativă, capacitatea de autodezvoltare și spirit autodidact”, spune Mihai Cotos.
Totuși, dacă vrei să urmezi o anumită ramură a industriei, atunci te poți orienta către o facultate specifică sau alte cursuri relevante. „În cazul unui programator este vorba despre Facultatea de Automatică și Calculatoare, alături de cursurile de limbaje de programare precum C++, C Sharp cu Unity sau Java. Pentru un artist este necesară Facultatea de Arte, dar și cunoașterea programelor precum 3D Max sau Maya. Pentru un job în zona de business intelligence, cunoștințele de statistică, Excel sau baze de date sunt indispensabile”, spune Ana Pohrib.
Potrivit specialiștilor din domeniu, industria de gaming îți vine întâmpinare cu o paletă largă de beneficii. Iată câteva dintre ele:
La începutul carierei în industria de gaming, companiile pun la dispoziția noilor angajați un mentor sau o persoană care să le fie alături în procesul de integrare, atât în ceea ce privește adaptarea la noua companie, manager sau colegi, cât și în privința sarcinilor de lucru. „Se organizează o suită de întâlniri cu echipa, cu managerul direct sau uneori chiar cu liderii organizației, cât și o serie de programe de învățare la care participă noii veniți”, spune Ana Pohrib. Ea mai precizează că zi de muncă a unui începător în industria de gaming este compusă din ședințe, task-uri, socializare în pauzele de masă, dar și ieșiri în oraș după birou.
„În pandemie, lucrurile acestea ne lipsesc mult. Încercăm să le suplinim pe cât posibil cu ajutorul platformelor online de comunicare, purtând discuții informale pe Zoom pe teme ce țin uneori mai mult de viața personală, hobby-uri, pasiuni, lucruri inedite pe care le aflăm unii despre alții”, menționează Ana Pohrib.
Oricare ar fi decizia pe care o vei lua în privința carierei tale, îți suntem alături cu sfaturi utile ce privesc dezvoltarea ta profesională pe cariera.ejobs.ro. Iar dacă ești hotărât să aplici la un job în industria de gaming, atunci completează-ți CV-ul și aplică la sutele de joburi din acest domeniu disponibile pe platforma de recrutare eJobs.ro.
Ce poți învăța într-un call-center