Este firesc că în această perioadă să ai sentimente de neliniște sau de teamă. Ele apar în momente de incertitudine, în momente în care ne dăm seama că nu putem controla anumite evenimente sau că nu știm ceea ce va urma. Iar situația din plan geopolitic este unul dintre aceste momente. Toate stările descrise se cumulează într-un singur cuvânt: anxietate. Și nu ești singur în această situație. Aproximativ 264 de milioane de oameni de pe tot globul se confruntă cu anxietatea, iar femeile au o șansă aproape de două ori mai mare decât bărbații de a o dezvolta, potrivit Asociației pentru Anxietate și Depresie din America (ADAA). Există un antidot pentru stările firești acestei perioade. Descoperă carti recomandate pentru anxietate!
Când stările acestea sunt prezente mai multe zile și îți afectează dispoziția, dar și somnul, este indicat să soliciți ajutor de specialitate. În tot acest timp poți citi și cărți care te ajută să-ți gestionezi emoțiile. „Cărțile îți oferă o mai bună înțelegere a ceea ce este anxietatea și a modului în care gândurile pot prelua controlul”, spune Elizabeth Lombardo, psiholog clinician. „Atât timp cât sunt susținute de cercetări, aceste lecturi pot fi utile pentru persoanele care au nevoie de instrumente practice zilnic”, notează L. Kevin Chapman, psiholog autorizat, specializat în tulburări de anxietate.
Potrivit lui Ellen Hendriksen, psiholog clinician și autoare a cărții How to Be Yourself: Quiet Your Inner Critic and Rise Above Social Anxiety, o carte pe subiectul anxietății ar trebui să îndeplinească trei criterii: punctează un sentiment sau o experiență pe care o ai, dar nu ai putut să-i dai un nume, îți arată că aceste stări sunt firești și nu ar trebui să te izolezi și te încurajează să mergi mai departe. „S-ar putea ca după ce ai parcurs o carte bună să-ți schimbi comportamentul sau atitudinea, să câștigi motivație sau o ideea nouă de testat”, spune psihologul.
Iată 5 carti despre anxietate care te pot ajuta să accepți emoțiile prin care treci acum și să descoperi modalități prin care le poți depăși.
1. Unwinding Anxiety: New Science Shows How to Break the Cycles of Worry and Fear to Heal Your Mind, autor: Judson Brewer
Trăiești poate una dintre cele mai anxioase perioade. Dispoziția îți este afectată fie de evenimentele de pe plan politic și militar, fie de probleme de sănătate, specifice pandemiei sau de problemele de acasă și, de multe ori, te simți copleșit. Autorul cărții Unwinding Anxiety, Judson Brewer, îți explică cum să identifici sursa anxietății, folosind tehnici mentale și tactici accesibile oricui.
Anxietatea determină comportamentele care provoacă dependență (amânarea, scroll-ul pe rețelele de socializare). În plus, anxietatea trăiește într-o parte a creierului care rezistă gândirii raționale. De multe ori rămâi blocat în aceste „obiceiuri de anxietate” din care nu te gândești să ieși sau nu-ți folosești voința pentru a le depăși. Dr. Brewer îți arată cum să-ți studiezi creierul pentru a descoperi „declanșatorii”, pentru a-i dezamorsa cu practici simple, precum mindfulness-ul și curiozitatea. Vei descoperi un program clar, orientat spre soluții, care te va ajuta să deprinzi o stare de bine.
Îți va plăcea pentru:
2. Essential Strategies for Social Anxiety: Practical Techniques to Face Your Fears, Overcome Self-Doubt, and Thrive, autor: Alison McKleroy
Socializarea și relațiile stabilite cu familia, prietenii, colegii îți aduc bucurie. Dar când ești copleșit de gânduri și sentimente, îți dorești să eviți ieșirile cu prietenii sau să discuți cu aceștia. Cartea „Essential Strategies for Social Anxiety” îți oferă instrumente eficiente pentru face față fricilor și a avea încredere în tine în timpul unei conversații, unui interviu pentru un loc de muncă sau atunci când vorbești în public.
Bazându-se pe o varietate de practici, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală și mindfulness, acest ghid te învață să-ți calmezi atât corpul, cât și mintea, să-ți reduci la tăcere criticul interior și să înlocuiești gândurile negative cu dialoguri practice și meditație.
Fiecare capitol oferă o abordare diferită a anxietății sociale, precum și exerciții gândite pentru a obține rezultate. Inspiră-te din poveștile care arată că aceste tehnici chiar funcționează și i-au ajutat pe alții să facă progrese în fața anxietății sociale.
Îți va plăcea pentru:
3. The Perfectionism Workbook: Proven Strategies to End Procrastination, Accept Yourself, and Achieve Your Goals, autor: Taylor Newendorp
Îți dorești poate să fii mai bun în ceea ce faci, să faci progrese zilnice. Totuși, această aspirație se poate transforma în perfecționism, ceea ce te determină să pui o presiune nerealistă asupra ta și să stabilești standarde imposibile care influențează negativ modul în care gândești sau acționezi.
Terapeutul Taylor Newendorp folosește terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și oferă exerciții practice și eficiente pentru a te ajuta să schimbi modul în care vezi lumea, să-ți stabilești obiective sănătoase și să fii mulțumit de tine.
Îți va plăcea pentru:
4. The Stress-Proof Brain: Master Your Emotional Response to Stress Using Mindfulness and Neuroplasticity, autor: Melanie Greenberg
Stările de neliniște, de teamă duc inevitabil la stres. Acesta a devenit parte din viața noastră mai ales în perioadele aglomerate și agitate. Dar nu ar trebui să-l lași să stea în calea sănătății și fericirii tale. Contează modul în care te raportezi la situațiile stresante.
Cartea „The Stress-Proof Brain” îți oferă tactici de lucru bazate pe conștientizare, neuroștiință și psihologie pozitivă pentru a te ajuta să oprești răspunsurile nesănătoase la stres, cum ar fi evitarea, gândirea negativă, autocritica, mentalitatea fixă și frica. Vei descoperi exerciții unice care te ajută să dezvolți reziliența, să depășești gândirea negativă și să fii mai rezistent la stres.
Îți va plăcea pentru:
5. Big Magic: Creative Living Beyond Fear, autor: Elizabeth Gilbert
Elizabeth Gilbert are un antidot pentru anxietate. Îți propune să alegi curiozitatea și să renunți la suferința inutilă. Să pui pe primul plan ceea ce-ți place cel mai mult și să înfrunți lucrurile de care te temi. Vei descoperi atitudinile, abordările și obiceiurile de care ai nevoie pentru a avea o viață creativă. Cu pragmatismul său vesel, Gilbert te încurajează să scoți „bijuteriile ciudate” care sunt ascunse în fiecare dintre noi. Să-ți trăiești viața cu atenție și pasiune, ca pe ceva magic.
Îți va plăcea pentru:
Anxietatea este o stare normală în această perioadă. Tot ceea ce trebuie să faci este să fii îngăduitor cu această stare și să o accepți cu blândețe. Să afli ce încurajează această stare și ce poți face pentru a-ți fi mai bine. Ai la îndemână carti despre anxietate (precum cele pe care ți le-am prezentat) care te pot ajuta în călătoria către o stare mai bună. Cărțile nu sunt și nu pot fi un substitut pentru un diagnostic adecvat și pentru un plan de tratament. Dar vor conta mult în deschiderea perspectivei, în deprinderea unor tehnici și idei de a acționa sănătos și de a te relaxa. Iar exemplele te vor binedispune.