• 28 Nov. 2017
  • 6 min

Dilema angajatului: să cumpăr sau nu o locuință aproape de birou?

locuință aproape de birou

Te-ai săturat să stai în chirie și vrei să te muți la casa ta sau poate doar îți dorești un upgrade imobiliar pentru a avea mai mult spațiu și confort? Înainte de a cumpăra o nouă locuință o întrebare revine mereu în mintea ta și nu știi cum ar fi mai bine să faci pe termen lung: oare este sau nu oportun să te muți mai aproape de locul de muncă?

Pentru a te ajuta să răspunzi la această întrebare, specialiștii Imobiliare.ro îți prezintă avantajele și dezavantajele achiziționării unei locuințe aproape de birou.

Indiferent de hotărârea pe care o vei lua, un lucru rămâne clar: important este să faci alegerea potrivită pentru tine și să îți cumperi o locuință care se mulează perfect pe nevoile și dorințele tale, într-o zonă care îți place.

 

Avantajele unei locuințe aflate în apropierea locului de muncă

Cei care aleg să se mute cât mai aproape de birou beneficiază de o serie de avantaje, dintre care cel mai important ar fi acela că au nevoie zilnic de mai puțin timp pentru a parcurge drumul de acasă la birou, iar seara de la birou acasă.

1. Pierzi mai puțin timp pe drum spre muncă și scapi de aglomerație.

Drumul spre muncă sau de la birou acasă poate să îți consume mai bine de două ore pe zi dacă locuiești în Capitală, în funcție de mijloacele de transport pe care le folosești pentru a te deplasa prin oraș.

Dacă ajungi la birou cu mașina, poți rămâne blocat minute în șir în traficul de la orele de vârf, mai ales dacă lucrezi în zona Pipera. În tot acest timp ai putea face cumpărături sau ai putea să te relaxezi acasă alături de familia ta.

Dacă lucrezi într-una dintre clădirile de birouri construite în ultimii ani în Pipera sau Aurel Vlaicu și îți cumperi o locuință nouă aici, scapi de aglomerația de la metrou care apare dimineața între orele 8-10 și seara după ora 17.

2. În zonele care se dezvoltă puternic pe segmentul de birouri găsești ansambluri imobiliare noi și moderne.

Există o serie de poli de birouri în București care atrag și dezvoltarea pe segmentul rezidențial. Spre exemplu, noi blocuri au fost construite în ultimul timp în zona Grozăvești-Politehnică odată ce numeroase multinaționale au ales să își deschisă aici sediile.

Această zonă a cunoscut o dezvoltare accelerată pe segmentul rezidențial. Dacă în perioada 2014-2017 s-au construit, în medie, 1.050 de unități pe an, pentru următorii doi ani sunt anunțate deja 2.000 de unități noi pe an, potrivit unui studiu realizat de ESOP Consulting l CORFAC International.

În următorii trei ani se preconizează o creștere masivă pe piața birourilor din zona centru-vest a Capitalei, respectiv în Grozăvești, Politehnică, Vasile Milea, Orhideea, Academiei și Tudor Vladimirescu. Aici spațiile de birouri de clasă A se vor dubla, potrivit estimărilor actuale.

În momentul de față, găsești în Grozăvești locuințe noi de tip studio care se vând cu 42.000 de euro, garsoniere cu prețuri de peste 61.000 de euro și apartamente cu 2 camere care se vând cu cel puțin 82.000 de euro. Toate acestea se află în ansambluri imobiliare noi pentru care lucrările de construcție s-au finalizat pe parcursul anului 2017.

În Pipera, prețul mediu de vânzare al apartamentelor aflate în clădiri construite după 2000 este de 1.240 de euro/mp în cazul locuințelor cu 2 camere și de 1.290 de euro/mp în cazul celor cu 3 camere, potrivit unui raport AnalizeImobiliare.ro realizat pentru prima jumătate a anului 2017. Deci trebuie să te aștepți să plătești, de exemplu, cel puțin 63.000 de euro pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafață utilă de 51 de mp.

Înainte să iei decizia te a cumpăra o locuință trebuie să ai în vedere și suma de care vei avea nevoie pentru a o mobila, care poate ajunge la câteva mii de euro, în funcție de piesele de mobilier și de electrocasnicele și electronicele pe care le vei alege.

3. Unele clădiri de birouri se află în vecinătatea unor centre comerciale sau mall-uri.

Poziționarea clădirii în care lucrezi și a viitoarei locuințe în apropierea unui mall poate reprezenta un avantaj semnificativ pentru tine. Vei putea astfel să faci rapid cumpărăturile după ce pleci de la birou, dar vei avea la dispoziție și o serie de activități pe care le poți face în timpul liber care, dacă lucrezi într-o corporație, este cel mai probabil destul de limitat.

Iată câteva exemple. În Pipera un număr semnificativ de clădiri se birouri se află în imediata apropiere a centrului comercial Pipera Plaza, în zona Aurel Vlaicu poți face cumpărăturile în Promenada Mall, în Băneasa te poți duce la film în Băneasa Shopping City, iar dacă lucrezi în zona Grozăvești-Politehnică ai la doi pași AFI Cotroceni și Plaza România.

 

Dezavantajele unei locuințe în apropierea locului de muncă

Principalul dezavantaj în a-ți cumpăra o locuință în apropierea locului de muncă vine prin prizma dinamicii pieței forțelor de muncă.

1. Piața muncii din România este foarte dinamică.

Din dorința de a avansa în carieră și de a avea mai multe beneficii la locul de muncă, tinerii au ajuns în ultimii ani să își schimbe job-ul, în medie, o data la doi ani. În plus, nu știi niciodată când primești o ofertă de angajare de la o companie concurentă care nu poate fi refuzată.

În aceste condiții, poți ajuge să stai, chiar și după câteva luni după ce te-ai mutat în noua casă, tot departe de birou.

2. Sediul companiei pentru care lucrezi își poate schimba locația.

Pentru că există numeroase clădiri de birouri în București, nu știi niciodată când conducerea companiei va hotărî schimbarea locației sediului, fie din considerente financiare, fie pentru simplul fapt că au găsit un spațiu mai bun.

Astfel, poți ajunge, de exemplu, să te muți în Pipera pentru a fi mai aproape de birou, doar ca în următorii ani să mergi în fiecare zi la job în Băneasa sau Grozăvești.

3. Prețurile apartamentelor noi sunt mai mari față de cele ale apartamentelor vechi.

Luna trecută, prețul mediu solicitat de proprietarii din București pentru apartamentele scoase la vânzare în București era de 1.274 de euro/mp. În cazul apartamentelor vechi acesta era de 1.196 de euro/mp, în timp ce pentru locuințele noi prețul ajungea, în medie, la 1.337 de euro/mp, potrivit indicelui Imobiliare.ro, calculat în funcție de anunțurile publicate pe acest site de către proprietari și agenții.

4. Poți pierde mai mult timp pe drum pentru a ajunge la birou.

Mulți bucureșteni se confruntă cu această problemă, mai ales dacă merg la birou cu mașina. Probleme sunt însă și în cazul mijloacelor de transport în comun care pot întârzia, mai ales pe timpul lunilor de iarnă, sau sunt extrem de aglometare, așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul magistralei de metrou care ajunge în Pipera.

Pe de altă parte, metroul este o altenativă mult mai rapidă și mai facilă de a ajunge din multe zone bucureștene la birou, mai ales dacă ai o stație în apropierea blocului tău.

În plus, ai și magistrale de metrou noi care vor veni în ajutorul celor care până acum nu aveau acces la acest mijloc de transport în comun, precum cel mai nou tronson din Capitală pe care au fost inaugurate recent stațiile Străulești și Laminorului, dar și Magistrala 5, care va deservi cartierele Drumul Taberei și Piața Iancului și care va intra în funcțiune pe parcursul anului viitor.

harta metrou

Unde își doresc cei mai mulți angajați ai companiilor bucureștene să locuiască

“Location, location, location” – acesta este răspunsul pe care îl primești dacă întrebi un occidental la ce se uită prima oară atunci când caută o locuință nouă. Același răspuns începe să devină tot mai comun și în rândul bucureștenilor. Nu doar renumele zonei contează însă, ci și vecinătățile pe care le vor avea cumpărătorii după achiziționarea unui apartament nou, fie că este vorba despre apropierea față de un parc, de o școală sau de mall-uri și alte spații care oferă multiple opțiuni de petrecere a timpului liber.

În fruntea clasamentului zonelor preferate de angajații marilor companii, atunci când vine vorba despre achiziționarea unui apartament nou în București se află, la ora actuală, cartierul Herăstrău.

Acest clasament este însă dinamic, spun specialiștii, și se va modifica odată cu evoluția pieței de birouri și în funcție de dinamica forței de muncă în domenii precum IT&C și BPO.

1.Herăstrău

Să luăm ca exemplu un apartament cu 2 camere aflat într-un imobil construit după 2000. Prețul mediu de vânzare al unei astfel de locuințe din zona Herăstrău, una dintre cele mai scumpe din Capitală, va fi de circa 165.000 de euro. În cazul unui apartament cu 3 camere, bugetul necesar unei astfel de investiții ajunge deja la circa 214.900 de euro.

2. Dacia

Un apartament similar cu 2 camere în zona Dacia-Eminescu are un preț mediu de vânzare solicitat de proprietari de 105.000 de euro, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere trebuie să ai la dispoziție un buget de circa 187.900 de euro.

infografic zone

3. Floreasca

Cei care vor să își cumpere o locuință construită după 2000 în zona Floreasca trebuie să știe că prețul mediu de vânzare al unui apartament cu 2 camere ajunge aici la 105.500 de euro, iar cel al unui apartament cu 3 camere este de 220.000 de euro.

4. Aviației

Un apartament cu 2 camere, aflat într-un imobil construit după 2000, se vinde în zona Aviației cu un preț mediu de 100.000 de euro, în timp ce o locuință cu 3 camere costă cu 50.000 de euro mai mult.

 

Cât sunt chiriile în aceste cartiere de top

Dacă nu te simți pregătit momentan pentru a cumpăra un apartament, poți opta oricând la varianta închirierii unei locuințe.

Poți închiria un apartament cu 2 camere, confort 1, într-un imobil construit în perioada 1980-2000, cu 600 de euro pe lună în zona Herăstrău-Nordului și cu 530 de euro pe lună în Floreasca.

Pentru o locuință similată în zona Aviației trebuie să scoți din buzunar 500 de euro lunar.

Dacă vrei să te muți în zona Dacia-Eminescu trebuie să îți aloci lunar un buget de 480 de euro pentru plata chiriei.

 

Citește și: Cum să o iei de la zero când îți dai seama că jobul nu ți se potrivește

Cum să supraviețuiești unui șef toxic

Întrebare de baraj: de ce vrei să pleci de la actualul job?

A fost util articolul? 0

Leave a Reply