• 12 Dec. 2016
  • 4 min

Ce prime de Crăciun vor primi angajații români

prima de craciun
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Cei mai norocoși angajați vor primi, înainte de Crăciun, o primă consistentă.

Companiile care au decis să-și recompenseze personalul cu o primă pentru Crăciun le vor acorda angajaților bonusuri între 150 de lei și jumătate din salariu. „Valoarea primelor de Crăciun rămâne, în medie, constantă față de anul trecut, respectiv în jurul valorii de 400 lei brut. Sigur că sunt companii care vor da 150 de lei brut, dar și altele care dau 500 sau 700 de lei brut. Însă valoarea medie rămâne nemodificată față de anul trecut. De fapt, la o analiza rapidă, valoarea medie a primelor de Crăciun nu s-a modificat în ultimii cinci ani aproape deloc. Acest lucru este firesc, în contextul în care companiile își concentrează eforturile înspre eliminarea primelor fixe și rafinarea celor variabile, legate de rezultate, de performanță sau de alte obiective”, spune Oana Datki, managing partner pe Europa de Sud-Est pentru compania cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam. Un studiu realizat de Consulteam, pe un eșantion de circa 190 de companii, majoritatea multinaționale, arată că 70% dintre angajatorii chestionați au spus că vor acorda prime de Crăciun salariaților. „Aici vorbim de acele organizații care dau o primă de Crăciun, și nu de cele care dau cadouri sau care dau bonusurile de performanță anuale la finalul lunii decembrie”, afirmă Oana Datki.

Pe de altă parte, ediția din 2016 a studiului salarial și de beneficii PayWell România, realizat de compania de audit și consultanță PwC România, arată că o treime dintre organizațiile chestionate au precizat că le oferă angajaților o primă în bani cu ocazia Crăciunului. „În cazurile în care este oferită ca procent din salariul lunar, valoarea medie a primei este de aproximativ 50% din acesta. În cazul în care este oferită ca sumă fixă, valoarea medie a primei este de 800 de lei brut. Comparativ cu anul precedent, valoarea primei de Crăciun acordate ca procent din salariu a scăzut de la un salariu lunar la jumătate de salariu. În cele mai multe cazuri însă nu este o descreştere reală, ci o alocare a sumei pentru mai multe ocazii. De exemplu, jumătate din sumă este acordată cu ocazia Crăciunului, iar jumătate din sumă este acordată cu ocazia sărbătorii de Paști. Valoarea primelor oferite ca sume fixe a rămas la acelaşi nivel cu anul precedent”, menționează Nicoleta Dumitru, manager în cadrul diviziei de servicii de consultanţă în resurse umane la PwC România.

Companiile contactate de eJobs, cel mai important site de pe piața locală de recrutare, au strategii diferite când vine vorba de recompensarea angajaților în preajma Crăciunului. Grupul MCA, specializat în producţia şi comercializarea de uşi de garaj şi rulouri pentru ferestre, cu afaceri anuale de zece milioane de euro, își va răsplăti angajații cu tichete cadou în valoare de 150 de lei, cadouri și o petrecere care va fi organizată în București.

O primă de Crăciun în valoare de 150 de lei, oferită sub formă de tichete cadou, vor primi și angajații lanțului de cofetării Cuptorul Moldovencei. „Cu ocazia fiecărei sărbători importante de peste an – Crăciun, Paște, 8 martie, 1 iunie – oferim angajaților noștri o primă de 150 lei de persoană, valoarea maximă legală neimpozabilă. De asemenea, în perioada sărbătorilor de iarnă, creștem valoarea tichetelor de masă la cea maximă admisă, respectiv 15 lei per tichet, față de 9,53 lei per tichet, cât e în mod normal. Bineînțeles, pentru a sărbători reușitele de peste an, dar și pentru a ne simți ca o adevărată familie, în preajma Crăciunului organizăm și o petrecere de firmă, cu cadouri pentru copiii angajaților, cu catering și program artistic pentru toată echipa”, arată Nicoleta Hrițcu, fondatoarea brandului Cuptorul Moldovencei.

Există și companii care au ales să nu ofere prime în bani, vouchere sau tichete cadou. „Nu am dorit să stârnim o competitivitate între angajați sau să răsplătim munca lor de peste an cu un simplu tichet undeva. Suntem ca o familie, colaborăm între noi, petrecem mult timp împreună și așa vrem să avem o răsplată cu toții: o petrecere de Crăciun, cu daruri pentru angajați și copiii acestora, inclusiv cadouri surpriză pe care colegii noștri le vor găsi sub brad, din partea lui Moș Crăciun. Petrecem acest timp împreună la final de an și facem un bilanț sumar, personal și colegial. Discutăm despre celelalte subiecte care ne pasionează, dincolo de ceea ce reprezintă magazinul și câștigăm un timp pe care nu l-am putea echivala cu tichete sau bani”, afirmă Daniela Becheru, cofondator al F64, unul dintre cei mai mari retaileri de echipamente foto-video de pe piaţa locală.

Tichetele cadou, preferate ca primă de Crăciun în locul banilor

 

Tichetele cadou reprezintă una dintre cele mai la îndemână variante pentru companiile care vor să-și „premieze” angajații de Paște altfel decât cu o primă în bani. Datele Sodexo România și Up România (fosta companie Cheque Dejeuner), doi dintre principalii jucători de pe piața emitenților de tichete de masă și carduri preplătite pentru angajați, arată că aproximativ două treimi dintre companii vor acorda angajaților tichete cadou de Crăciun. De asemenea, cele două companii anticipează o creștere a vânzărilor de tichete cadou pentru Crăciun cu câteva zeci de procente comparativ cu 2015. Avansul vânzărilor comparativ cu perioada Crăciunului din 2015 poate fi explicat, în primul rând, prin schimbările legislative operate la începutul lui 2016.

De la 1 ianuarie 2016, ca urmare a punerii în aplicare a noului Cod Fiscal, tichetele și cardurile cadou oferite de către companii salariaților sau copiilor angajaților, cu ocazia unor evenimente speciale din an, cum ar fi Crăciunul, 8 martie, Paștele sau 1 iunie, sunt scutite de impozite, dacă se încadrează în suma de 150 de lei per beneficiar. Până anul trecut, tichetele cadou erau impozitate cu 16%, iar cardurile cadou erau neimpozabile.

Sodexo România se numără printre companiile care își vor răsplăti angajații și copiii lor, de Crăciun, cu tichete cadou. Tichetele cadou le oferă angajaților nu doar un beneficiu extrasalarial, ci și libertatea de a alege exact cadoul care li se potrivește dintr-o rețea de peste 67.000 de magazine partenere (…).Prin tichetele cadou, angajații pot primi, de fapt, de la îmbrăcăminte, cosmetice, papetărie sau articole pentru copii, până la telefoane mobile, mobilier sau combustibili”, menționează Adina Popa, director de marketing și dezvoltare la Sodexo România.

Companiile care acordă angajaților prime în bani lucrează, cu precădere, în sectorul producției industriale, „scopul acestui element de remunerare fiind de a suplimenta componenta garantată a pachetului salarial”, potrivit Nicoletei Dumitru, de la PwC România. În schimb, datele PwC arată că organizațiile care oferă cadouri cu ocazia Crăciunului activează, de regulă, în sectorul farmaceutic și în industria bunurilor de larg consum.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply