• 31 Oct. 2006
  • 3 min

Ce raspunsuri sa dai celor mai frecvente intrebari de la interviu

intrebari interviu

Sunt cateva intrebari care se repeta frecvent in cadrul oricarui Interviu; vestea rea este ca aceste intrebari pot fi dificile, dar vestea buna este ca te poti pregati dinainte pentru ele.

Iata raspunsurile cele mai potrivite pentru cele mai intalnite intrebari la interviu:

1. „Spune-mi cate ceva despre tine”

Uneori, cea mai vaga intrebare poate fi cea mai dificila. Cum poti sa iti prezinti intreaga viata in doar cateva minute? Ei bine, nu poti.

Aceasta intrebare, probabil cea mai veche, nu este o invitatie pentru a vorbi despre copilaria nefericita, bunica preferata sau castigarea locului I la competitia de inot din liceu. In schimb, este o invitatie pentru a descrie ce anume poti oferi companiei.

In cartea sa, „101 raspunsuri excelente pentru cele mai dificile intrebari ale unui Interviu”, Ron Fry sugera concentrarea atentiei asupra:

• Realizarilor cele mai importante in cadrul jobului anterior.
• Calitatilor tale dovedite de acele realizari.
• Legaturii acesteia cu jobul pentru care sustii Interviul.

Scopul nu este acela de a-ti povesti pe scurt CV-ul – intervievatorul are deja o copie a acestuia pe birou. In schimb, povesteste cum ai ajuns sa afli despre acest job si de ce te-a interesat compania respectiva si da cateva exemple de realizari in cadrul unor situatii precedente din care sa rezulte ca esti candidatul perfect.

2. „De ce ai renuntat la ultimul loc de munca?”

Ai renuntat din proprie initiativa? Ai fost dat afara? Te-ai certat cu cei din birou si ai demisionat? Oricare ar fi motivul, trebuie sa il prezinti intervievatorului intr-o lumina pozitiva.
Daca in timpul Interviului iti vorbesti de rau fostul sef sau compania la care ai lucrat, vei parea o persoana care creeaza probleme. Chiar daca fostul tau sef era un nenorocit sau daca nu te intelegeai bine cu colegii, un Interviu nu este locul potrivit pentru a te elibera de frustrari.

In schimb, e bine sa oferi un raspuns pastrand o atitudine pozitiva si vorbind despre dorinta ta de a avea oportunitati de perfectionare. Astfel arăți că elti un angajat activ, doritor de provocari si responsabilitati.

Iata cateva raspunsuri la aceasta intrebare in functie de diferite circumstante:

Daca ai fost concediat: Fii sincer, dar explica totul in cateva cuvinte, nu intra in detalii; mai bine, explica ce ai invatat din aceasta experienta si cum ai devenit – datorita acesteia – mai puternic. Nu este bine sa dai informatii eronate sau sa minti in legatura cu fostul loc de munca, deoarece intervievatorul va suna persoana trecuta la Referinte in CV, si oricum va afla motivul pentru care ai fost concediat. Asa ca fii sincer si explica ce ai invatat din aceasta experienta.

• Daca s-au facut restructurari: Acesta nu mai este un subiect tabu, cum era in urma cu cativa ani, asa ca nu trebuie sa iti ceri scuze sau sa adopti o atitudine de invins. Daca o companie da faliment sau face restructurari masive, explica acest lucru; de exemplu poti spune: „Datorita situatiei economice, compania a decis eliminarea unor departamente, printre care si cel in care lucram”.

• Daca ai demisionat: Din nou, fii sincer si prezinta situatia dintr-o perspectiva pozitiva. Poti spune ca jobul anterior nu mai prezenta suficiente provocari pentru tine, ca esti in cautarea unui job care sa iti ofere mai multa responsabilitate sau ca esti pregatit pentru a face noi pasi in cariera ta – iar jobul pentru care sustii Interviul este pasul ideal pentru tine.
Secretul este sa mentii o atitudine pozitiva si sa discuti despre dorinta ta de perfectionare. Angajatorii prefera candidatii care doresc sa se implice si sa primeasca mai multe responsabilitati.

3. „Care este cel mai mare defect al tau?”

Ce ar trebui sa faci in situatia asta – sa le spui de ce sa NU te angajeze? Aceasta intrebare este foarte des intalnita in cadrul Interviurilor, deoarece angajatorii sunt interesati sa afle cum faci fata situatiilor dificile.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii si sa il clarifici dupa ce mentionezi care este cel mai mare defect al tau, este acela de a prezenta ce anume ai facut pentru a invinge aceasta slabiciune.

Alege un defect care este real, dar in acelasi timp cu o importanta relativa. Oricare ar fi defectul pe care il alegi, asigura-te ca are legatura cu profesia ta (de exemplu: „Am tendinta de a-mi hrani excesiv cainele” NU este un defect relevant) si ca prezinti si strategiile pentru a-l invinge.

Iata cateva exemple:

• „Aveam tendinta de a amana totul pe ultimul minut. Asa ca acum intotdeauna imi planific din timp un orar strict pentru toate proiectele mele si imi organizez termenele limita. Aceasta ordine ma ajuta foarte mult.”
• „Cateodata imi concentrez atentia prea mult asupra detaliilor unui proiect. Atunci cand lucrez la un proiect, la sfarsitul fiecarei zile imi rezerv cateva minute pentru a analiza scopul muncii mele in ansamblu. Acest lucru ma ajuta sa imi concentrez atentia asupra prioritatilor si sa imi limpezesc mintea”.
• „Inainte aveam probleme organizatorice. Asa ca acum, oriunde merg, am agenda cu mine, ceea ce ma ajuta sa ma organizez foarte bine. Functioneaza perfect!”
Cu siguranta nu vrei sa alegi un defect care sa iti elimine orice sansa de a trece cu bine de acest interviu – chiar si defectul pe care il prezinti trebuie sa te ajute sa iti pui intr-o lumina favorabila calitatile. Iata alte cateva exemple pe care le poti prezenta:
• Am tendinta de a fi un perfectionist.
• Cateodata muncesc prea mult si ma stresez inutil.

4. „Ai vreo intrebare?”

Desigur ca ai. Intotdeauna trebuie sa pui o intrebare inteligenta la sfarsitul unui interviu. Acest lucru arata ca ai fost atent si receptiv pe parcursul interviului, si ca ai facut cercetari asupra acestei companii.

Ce ar trebui sa intrebi? In cartea sa, „101 raspunsuri excelente pentru cele mai dificile intrebari ale unui Interviu”, Ron Fry sugera urmatoarele cateva intrebari:

• Acest job conduce de obicei catre alte pozitii in aceasta companie? Care ar fi acestea?
• Care este punctul forte al acestei companii? De ce?
NU intreba despre salariu, concedii, beneficii sau altceva ce te-ar face sa pari mai interesat de recompensele jobului decat de companie. De asemenea, nu pune mai mult de doua intrebari – sunt suficiente.
Si cea mai importanta intrebare dintre toate:
• Ma intereseaza foarte mult acest job. Este exact ceea ce imi doresc. Care este pasul urmator acestui interviu?

Ti-a placut articolul? Afla cum sa gandesti cu tact raspunsurile la interviu

Cum sa raspunzi celor mai dificile intrebari la interviu

A fost util articolul? 43
interviuraspunsuri
  • Avatarszabo eduard zice

    as vrea sa ma angajez la firma dumneavoastra 1 scimb daca este posibil nr meu tel 0771343275

    • Bună, Eduard,

      Îți recomandăm să suni la 021 9124 și colegii te vor îndruma spre joburile care ți se potrivesc.

    • AvatarCostache ionel zice

      Buna ziua doresc un job an cadrul firmei dumneavoastra ..operator masina .manipulant etc .

      • Bună, Ionel,

        Poți suna la 021 9124 și colegii te vor îndruma spre anunțurile de joburi care ți se potrivesc.

    • AvatarHosu zice

      Aș dori un job de șofer,sunt cunoscator de limba greacă și vorbesc mediu engleza,am permis grecesc că am locuit 18 ani în evia cunosc Grecia în mare parte. Dacă aveți nevoie de serviciile mele mă puteți contacta la adresa de email hosuluci75@gmail.com s-au telefon 0785577574 , dacă doriți o persoană ce cunoaște traseul și limba și să fie disponibil la or ce oră.

      • Bună ziua,

        Doriți un job în Grecia sau poate fi și în altă țară europeană?
        Puteți suna la 021 9124 și colegii vă vor îndruma spre joburile care vi se potrivesc.

  • AvatarRusu Dorin zice

    Buna !
    As dori sa sa fac parte din colectivul dumneavoastra de angajati, am o buna experienta in constructii ,constructii speciala,
    subterane,tunele feroviare si rutiere, excavatii si sustinere statii de metrou cu peroane de inbarcare , aductiuni hidrotehnice,canalizari de adancime ,etc.
    C.V.ul meu cuprinde o vasta activitate de inginerie in domeniul minier ,avand cunostinte de geologie, mecanica rocilor sau topografie primara ,cunosc autocad,programe de decontare si vorbesc limba engleza la nivel mediu. Posed permis de conducere categoria B.
    Va multumesc.

    • Bună, Dorin,

      Te rugăm să suni la 021 9124 și colegii te vor îndruma spre joburile care ți se potrivesc.

  • AvatarEmese zice

    Buna ziua numele meu este emese balaj și aj vrea un loc de muncă la cărbune .?

    • Bună, Emese,

      Sună la 0219124 și colegii te vor îndruma spre joburile care corespund intereselor tale.

Leave a Reply