• 7 Jun. 2021
  • 3 min

Cum salvezi un interviu aparent pierdut

cum salvezi un interviu aparent pierdut

Există mai multe motive pentru care un interviu să nu decurgă așa cum ți-ai dori și să pară pierdut. Poți face greșeli pe care ai fi putut să le eviți, ca de exemplu: să întârzii, sau pur și simplu, fără nicio explicație clară, să nu existe nivelul potrivit de comunicare între tine și angajator.

Nu intra însă în panică – poți salva interviul aparent pierdut, urmând câțiva pași importanți. Primul pas: zâmbește. Limbajul corporal și mimica feței joacă un rol important într-un interviu. Dacă îți relaxezi umerii și zâmbești discret, și tu și intervievatorul vă veți simți mai confortabil și, în plus, îți vei recâștiga energia și încrederea, ceea ce cu siguranță îți va fi de folos. Iată și alți pași pe care îi poți urma pentru a câștiga teren la un interviu care nu a decurs perfect:

 

Cere-ți scuze!

În funcție de cât de mult ai întârziat la interviu sau de reacția pe care ai primit-o de la intervievator – răspunsul tău la această problemă ar putea fi diferit. Dacă te confrunți cu un trafic neașteptat pe drum sau se întâmplă altceva care nu stă în puterea ta să controlezi, caută mai întâi să suni înainte pentru a informa că vei întârzia. Dacă te-ai rătăcit pe drum sau pur și simplu ai plecat târziu de acasă, cere-ți scuze atunci când ajungi la sediu. Cel mai rău lucru pe care îl poți face într-un astfel de context este să nu-ți recunoști greșeala. Dacă transmiți un mesaj de mulțumire după interviu, îți poți cere scuze din nou și acolo.

 

Pune întrebări intervievatorului pentru a salva un interviu aparent pierdut

Dacă simți că nu poți răspunde întrebărilor intervievatorului în maniera dorită de acesta, încearcă o schimbare de tactici – pune câteva întrebari intervievatorului. Îndreptând focusul discuției pentru câteva momente spre intervievator, vei reuși să te aduni și să-ți formulezi niște raspunsuri clare și, de asemenea, îi vei da ocazia acestuia să îți explice mai bine ce informații dorește să obțină de la tine.

Trebuie să ai câteva întrebări deja formulate, pe care să le ții minte în momentul interviului, ca de exemplu:

• Cum ați descrie mediul de lucru din această companie?
• Cum decurge o zi obișnuită în cadrul acestui departament?

 

Axează-te pe punctele tale forte

Dacă simți că interviul alunecă pe o pantă greșită îl poți redirecționa cu grijă înspre o discuție menită să sublinieze punctele tale forte. Nu trebuie să pară că ești insistent sau dictezi subiectul, dar dacă simți că interviul nu te prezintă în cea mai bună lumină, înserează câteva dintre realizările tale în conversație. De obicei, e indicat să te gândești de dinainte la 2-3 puncte forte sau povești pe care să le transmiți în cadrul interviului. În astfel de situații, poți spune: „Asta îmi amintește de data când…” și apoi înserezi povestea ta în dialog.

 

Măgulirea detensionează atmosfera

Toți oamenii, inclusiv intervievatorii, se simt bine atunci când sunt apreciați de cei din jur. Pentru a-ti binedispune angajatorul, fă-i un compliment, spune câteva cuvinte frumoase despre companie, birou sau orice ar putea să-i facă plăcere să audă. Asta demonstrează că ești o persoană cu o atitudine pozitivă, calitate foarte des căutată de manageri la persoanele care candidează pentru o poziție disponibilă. De asemenea, vei dovedi că ești bine pregătit, că te-ai documentat în privința companiei, ceea ce, cu siguranță, îți va conferi un avantaj.

Trebuie însă să fii atent la următoarele aspecte: complimentele nu trebuie să fie prea evidente, prea numeroase sau prea personale (intervievatorul nu va lua în serios observațiile tale asupra tunsorii sale grozave). Este de preferat să faci complimente simple, dar sigure, referitoare la companie, de exemplu: „Cât de prietenoasă pare atmosfera de la birou”.

 

Nu uita de follow-up!

După un interviu aparent pierdut, s-ar putea să te gândești că nu merită să-i dai un mesaj de mulțumire intervievatorului pentru timpul acordat. Dar amintește-ți: până când nu ai oficial un răspuns în mână, verdictul nu a fost încă pronunțat. Deci, este important să tratezi lucrurile cu profesionalism.

Asta înseamnă să faci un follow-up, pe care l-ai face și dacă interviul ar fi decurs impecabil. Adică, să scrii un mesaj de mulțumire celui sau celor care s-au întâlnit cu tine. Întotdeauna merită să lași o impresie excelentă pentru că nimeni nu știe, de fapt, cum s-au comportat ceilalți candidați.

Interviurile sunt ca niște teste – impresia ta despre cum te-ai descurcat s-ar putea să nu aibă nicio relevanță asupra modului în care a decurs. Încearcă doar să faci tot posibilul și să mai reziști puțin înainte de a renunța. În cel mai rău caz, acest interviu va fi doar o lecție bună pentru întâlnirile viitoare cu angajatorii.

Dacă simți că interviul la care ai fost nu a decurs tocmai bine, dar ești dispus să încerci din nou, aplică la unul din cele peste 30.000 de locuri de muncă disponibile în acest moment pe eJobs.ro!

 

Ți-a plăcut acest articol despre salvarea unui interviu aparent pierdut? Citește și:

Cum să devii un om proactiv la job

Încep programele de internship. Află ce stagii poți urma

6 întrebări pe care le poți primi la un interviu pentru un job part time

 

A fost util articolul? 16
cum salvezi un interviu pierdutinterviu pierdut

Leave a Reply