• 21 Jul. 2016
  • 2 min

Ce salarii și bonusuri au primit angajații din privat în primul semestru

angajati fericiti
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Salariile și bonusurile pe care le-au primit angajații în primele șase luni din 2016 au crescut față de perioada similară din 2015.

Salariile angajaților din mediul privat au crescut cu aproximativ 10% în primul semestru din 2016, comparativ cu perioada similară din 2015, arată un studiu realizat Smartree România, companie de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal. „În primele şase luni din 2016, companiile din mediul privat au fost mai darnice cu angajaţii, acest lucru fiind determinat de mai mulţi factori. Evoluţia pozitivă a economiei, dezvoltarea companiilor din mai multe sectoare şi creşterea salariului minim pe economie au avut un impact important”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

În primele trei luni din 2016 salariile au avansat cu 8,89% față de primul trimestru din 2015, în timp ce în trimestrul al doilea din 2016 creșterea a fost de 10,93% comparativ cu perioada similară din anul anterior.

„Acest avans a fost determinat şi de strategia companiilor privind retenţia angajaţilor. Pe o piaţă a muncii efervescentă, mai ales pe segmente precum IT, medical, automotive sau alte industrii unde există un deficit de specialiști, angajatorii au fost nevoiţi să ofere salarii şi beneficii mai mari pentru a păstra sau a atrage noi angajaţi”, a mai spus Adrian Stanciu.

Industriile care au raportat cele mai mari creşteri salariale versus 2015, în primul semestru, au fost cele în care se oferă salariul minim pe economie, cum ar retail și logistică. De asemenea, și angajații din IT&C au beneficiat de creșteri salariale importante în primele șase luni din 2016. „Pe de altă parte, industrii precum cea petrolieră şi cea bancară au avut de suferit în această privinţă, lucru determinat de scăderea preţului la barilul de petrol, în primul caz, şi de modificările legislative, în cel de-al doilea caz”, potrivit Smartree România.

Bonusuri de aproape 150 de lei

 

Companiile le-au acordat angajaților bonusuri cu aproximativ 16% mai mari în intervalul ianuarie – iunie 2016 decât în primul semestru din 2015. Totodată, în primul trimestru din 2016 s-a înregistrat o creştere de 13,3% a valorii bonusurilor acordate, iar în al doilea trimestru de 18,96% faţă de perioadele similare din 2015. În medie, bonusurile oferite în primele şase luni din 2015 an au avut o valoare de circa 146 lei brut/ angajat/ lună, conform Smartree.

Mai mult, beneficiile extrasalariale au fost, şi ele, tot mai des întâlnite în rândul companiilor în primele şase luni din 20016, atât cele lunare (tichete de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport și săli de relaxare), cât şi cele ocazionale (tichete cadou, prime cu diverse ocazii și cadouri pentru copii în zile speciale).

A fost util articolul? 0

Leave a Reply