Puțini sunt cei care își găsesc de mici traseul profesional ideal și nu se abat de la el. Cântăreața Elena Moroșanu aka. Helen este una dintre acești norocoși care a avut încă din copilărie un răspuns deloc fantezist la întrebarea “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”.
La 9 ani cocheta deja cu jazz-ul, iar la 14 ani se muta de la Onești la București unde avea să dobândească un prim job, chiar dacă nu în sensul clasic al cuvântului, în studioul lui Marius Moga.
Despre acest prim job, despre ce a făcut cu primii bani câștigați, dar și câteva sfaturi pentru tinerii care vor să facă muzică, ne-a povestit astăzi în interviul de mai jos.
eJobs România: Ce ți-ai dorit sa devii în copilărie?
Helen: Pentru că am început să cânt de la o vârstă extrem de fragedă (mama mi-a spus că la 10 luni reproduceam cântecul din reclamă Bonibon (râde)), iar apoi am urmat lecții de pian și jazz de la 9 ani, drumul a fost destul de clar pentru mine. Îmi plăcea să cânt, îmi petreceam toate zilele ascultând muzică, iar odată cu descoperirea jazz-ului am știut că vreau să fac parte din această lume.
eJobs România: Care a fost primul tău loc de muncă și ce lecții ai învățat?
Helen: Primul meu loc de muncă, dacă se poate numi așa, a fost la 14 ani la studio-ul lui Marius Moga. Tocmai venisem în București pentru a studia jazz la liceul de muzică George Enescu, însă în același timp începusem să compun și propria muzică, așa că mama m-a încurajat să îi trimit un demo. Mi-am înregistrat piesele într-o sală cu pian de la liceu, pe un MP3 Player primit cadou de la tată și am trimis. Acesta cred că a fost CV-ul meu: compozițiile mele și vocea mea.
Marius a fost impresionat de abilitățile mele de a compune așa că mi-a propus să vin la studio și să fac asta acolo. Au urmat cred că vreo 5 ani în care mergeam zilnic la studio, după ore și învățăm să compun mai bine, să trag voci, backing-uri. Acolo am învățat ce înseamnă să faci o sesiune de songwriting, să compui pentru un alt artist și am vândut primele piese. Stăteam mereu lângă Marius și încercăm să absorb toată informația, iar anii aceea simt că au contribuit la formarea mea profesională.
eJobs România: Ai lucrat în timpul liceului?
Helen: Pe lângă muncă din studio, dădeam meditații de canto și aveam concerte de jazz alături de colegii mei. Am cântat în cluburile de jazz din București și din țară, la festivaluri importante precum Bucharest Jazz Festival și mereu simțeam nevoia să fac mai mult. Am avut întotdeauna un drive de a face lucruri, de a construi, de a nu sta locului.
Motiv pentru care am plecat și în Olanda cu bursă Erasmus. Simțeam că pot evolua mai mult profesional, iar conservatorul din Groningen avea un program numit New York comes to Groningen, care mi-a dat șansă să studiez cu muzicieni de la New York timp de un semestru. Etapa aceasta m-a făcut să înțeleg că mă pot raporta și la Europa, nu doar la țara noastră. Mi-a dat încredere că pot face performanță la nivel internațional.
„Mi-am înregistrat piesele într-o sală cu pian de la liceu, pe un MP3 Player primit cadou de la tată și am trimis. Acesta cred că a fost CV-ul meu: compozițiile mele și vocea mea.” Helen
eJobs România: Mai ții minte ce ai făcut cu primul tău salariu?
Helen: Primul meu salariu a fost reprezentat, de fapt, de primii bani câștigați dintr-un concert, care nu au fost prea mulți (râde). Locuind la cămin în București, pe perioada liceului, evident că o parte din bani îi păstrăm și cu ceilalți îmi cumpăr haine sau pantofi sport, precum orice adolescent.
eJobs România: Ne poți spune cine a fost mentorul tău pe plan profesional?
Helen: De-a lungul timpului am fost norocoasă să întâlnesc mulți oameni deosebiți, care mi-au devenit mentori. Prima a fost Anca Parghel, pe care am întâlnit-o la un festival de jazz și apoi a devenit profesoara mea timp de 3 ani. Pe partea de studio, primul mentor a fost Marius Moga, iar în prezent călătorind mult în Belgia și Franța pentru sesiuni de songwriting, descopăr că pot învață foarte multe lucruri de la artiștii pe care îi întâlnesc și cu care lucrez.
eJobs România: Dacă te-ai putea întoarce în timp, ți-ai schimbă meseria?
Helen: Categoric nu. Consider că sunt norocoasă să pot face muzică, să trăiesc din asta și să îmi pot urma pasiunea. Tocmai de aceea pentru mine nu este o meserie, este o artă pe care trebuie să o exprim și din fericire voi putea face asta tot restul vieții.
eJobs România: Ce sfaturi le-ai da tinerilor la început de drum în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă?
Helen: În primul rând să aibă încredere în forțele proprii și să muncească pe măsură. Să nu aștepte să li se ofere ceva, ci să aibă inițiativă. Să fie ei cei care schimbă normele. Faptul că am muncit din liceu, că mi-am urmat pasiunea și nu am renunțat atunci când lucrurile au devenit complicate, m-a ajutat să devin mai puternică, să preiau controlul în carieră mea și să ajung unde sunt astăzi.
Ți-a plăcut acest articol? Citește și:
Interviu cu Laura Cosoi: de la primul job la cariera de succes!
Lucian Bădilă, cofondator 5 to go, și-a luat primul job la 15 ani
Foto: Shutterstock, arhiva personală