• 1 Oct. 2019
  • 3 min

Lucian Bădilă, cofondator 5 to go, și-a luat primul job la 15 ani

cafenele bucuresti

Fix înainte să înceapă liceul, Lucian Bădilă s-a angajat ca picol la o terasă din Sinaia care aparținea lui Radu Savopol, cofondator al cafenelelor 5 to go. S-a ocupat prima dată de curățenie. Treptat a devenit ospătar apoi barman. A ajuns și managerul celui mai cool club din Sinaia, iar acum este co-fondator al 5 to go alături de mentorul său, Radu Savopol. Află cum a fost drumul de la picol la antreprenor, ce filosofie de viață a contat în această ascensiune și ce sfaturi merită să urmezi dacă ești la început de drum în carieră.

Chiar dacă este antreprenor al uneia dintre cele mai cunoscute cafenele Bucuresti, Lucian Bădilă merge zilnic cu metroul și stă în chirie. Primul job, pe care l-a luat la doar 15 ani, l-a ajutat să înțeleagă valoarea banilor și cât de important este ca din ceea ce câștigi să investești. Și i-a arătat că poți să reușești atunci când îți place ceva și muncești pentru acel vis. În 2015, la doar 21 de ani, Radu Savopol i-a propus să devină partenerul său de afaceri și discutau deja de lansarea primei cafenele din Lahovari. Conceptul de cafenea care vinde totul la 5 lei a prins atât de tare în România, încât acum, după patru ani de la lansare, Lucian are de coordonat peste 100 de locații deschise în 12 orașe din țară. Se ocupă de relația cu francizori și de întâlniri importante cu oameni de afaceri. Uneori n-are timp să-și bea cafeaua, dar dacă îi ceri un sfat, te încurajează să începi prin a experimenta joburi până descoperi ceea ce îți place. Așa cum faci și cu sortimentele de cafea 🙂. 

 

Lucian Bădilă - co-fondator 5 to go

Lucian Bădilă a devenit la doar 21 de ani cofondator al 5 to go, una dintre cele mai cunoscute cafenele Bucuresti

 

 

Ești cofondator al uneia dintre cele mai cunoscute cafenele Bucuresti. Este ceea ce îți doreai și în copilărie?

Ca orice copil, îmi doream să devin doctor, pompier sau polițist. Apoi m-am mai liniștit cu meseriile astea, poate pentru că am avut un feeling că nu m-ar reprezenta. Visam să am restaurantul meu.

Care a fost primul tău loc de muncă și ce lecții ai învățat?

Primul job a fost la Radu Savopol, cu care acum sunt partener în brandul 5 to go. Aveam 15 ani și m-am angajat fix înainte să încep liceul, la terasa pe care o deținea Radu, în parcul din Sinaia. Eram picol. Altfel spus, strângeam paharele goale și curățam scrumierele. Nu aveam un salariu prea mare, dar primeam tips de la ospătari, ceea ce mă ajuta și mă mulțumea. La vremea aceea, era chiar cool să lucrezi în grupul „Old Nick”, pentru era cel mai bine văzut brand din oraș.

Ți-a plăcut sau a fost o adevărată provocare să reziști un timp?

Mi-a plăcut. Mi-a plăcut mult! Am avut și noroc de niște colegi extraordinari! La Sinaia, oamenii sunt altfel, pot să garantez asta! Provocări sunt la tot pasul, dar nu cred că e vorba de o provocare aici. Pur și simplu am făcut asta cu plăcere și nu am simțit că muncesc nicio secundă. Mai ales că am avansat destul de rapid și, după niciun an, eram barman în cel mai cool club din oraș.

Cine te-a ajutat să faci primul tău CV?

Dacă țin bine minte, Irinel un vecin și un foarte bun prieten al meu, m-a ajutat. Păstrez și acum legătura, suntem în continuare prieteni. El e mai mare ca vârstă decât mine și era pe atunci pasionat de calculatoare. Așa că la el am apelat când a fost vorba să-mi fac CV-ul. Doar că nu prea aveam la acel moment ce să trec în el. ☺

Mai ții minte ce ai făcut cu primul tău salariu?

N-am cum să uit, da! Mi-am cumpărat haine de toți banii câștigați. 🙂

Dacă te-ai putea întoarce în timp, ți-ai schimba meseria?

Niciodată! Și o spun clar și răspicat. Au fost niște ani extraordinari și am făcut parte dintr-o echipă extrem de frumoasă, am cunoscut oameni care m-au ajutat mult, iar asta m-a ajutat să mă dezvolt pe toate planurile.

Ne poți spune cine a fost mentorul tău pe plan profesional?

Cu siguranță acel om e Radu! Și îi datorez multe, pentru că e mai mult decât un mentor, e ca un părinte pentru mine! M-a învățat aproape tot ce știu în acest moment, de la sfaturi de viață și până la cum să vorbesc cu un președinte de stat.

Ce sfaturi le-ai da tinerilor la început de drum în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă?

În primul rând, cred că e important să înțeleagă că munca nu este o rușine! Nu contează dacă stai la birou și faci un Excel sau livrezi pizza, lucrezi în construcții sau în vânzări! Tot muncă este și cred că e bine să încerci să te dezvolți pe mai multe domenii, până îl găsești pe acela care îți place mai mult, care te face să muncești cu drag! Observ în ziua de azi că tinerii greu mai vor să muncească sau, dacă o fac, au pretenții salariale mari, dar fără pic de experiență! Consider că trebuie să ne ancorăm în prezent, să fim corecți în primul rând față de noi înșine și să știm să ne evaluăm munca la modul realist. Astfel, nu vom avea nici așteptări exagerate și nici dezamăgiri. 

 

Ți-a plăcut articolul despre antreprenorul Lucian Bădilă la primul job? Citește și despre:

Vinde cafele la 5 lei și încurajează tinerii antreprenori prin franciză

Top 3 motive pentru care să te angajezi în industria ospitalității

A fost util articolul? 7
cafenele

Leave a Reply