• 11 Dec. 2023
  • 3 min

Cele 5 P-uri de care trebuie să ții cont când îți cauți job

Cele 5 P-uri de care trebuie să ții cont când îți cauți job

Un aspect important privind căutarea unui job constă în pregătirea propriu-zisă în acest sens astfel încât, în momentul în care vei aplica la diverse locuri de muncă și vei participa la interviuri, să-ți mărești șansele pentru angajare.

Cu această idee în minte, ne-am gândit să-ți prezentăm cele 5 P-uri pe care să le ai în vedere în momentul în care-ți cauți job. Ele sună în felul următor:

 

1. Poziționarea

În funcție de joburile la care aplici și de cerințele acestora poți să analizezi cum abilitățile pe care deja le ai corespund rolurilor respective și chiar să faci o scurtă mențiune în acest sens printr-o posibilă scrisoare de intenție. Astfel te poziționezi din start cu un posibil avantaj în obținerea slujbei dorite.

 

2. Procesul

Pentru a eficientiza procesul de căutare, pe lângă joburile la care aplici în mod normal, poți să faci o listă a companiilor pe care le ai în vedere drept potențial angajator și care corespund cu ceea ce-ți dorești. Chiar dacă nu există neapărat oportunități imediate în cadrul unor companii pe care le admiri, asta nu înseamnă că nu poți încerca să-ți depui candidatura pentru eventuale oportunități din viitor. Astfel asiguri un proces sănătos de căutare unui loc de muncă nu doar pentru prezent ci și pentru viitor. Și, mai mult, poate poți primi chiar diverse propuneri de colaborare când nici nu te aștepți sau, mai bine, când o să ai neapărată nevoie.

 

3. Persistența

Chiar dacă durează ceva timp până te angajezi pe o anumită poziție pe care o dorești (uneori și luni de zile sau mai bine de un an), trebuie să ai în vedere că ai și competiție și că, pur și simplu, trebuie să fii consecvent, să nu renunți și să încerci să te îmbunătățești de la candidatură la candidatură. Poți încerca să consulți diverse articole dedicate acestui scop, poți participa la workshop-uri sau târguri de joburi, poți să trimiți CV-ul și companiilor care nu au neapărat un job făcut public ori, până primești oferta care să te mulțumească, să lucrezi în diferite proiecte cum ar fi cele project-based, de freelancer, joburi part-time, sezoniere etc. care să te ajute cel puțin până îți găsești ce-ți dorești.

 

4. Prezentarea

Atât în cadrul CV-ului cât și pe parcursul interviurilor contează cum te exprimi. Astfel, ca să ai un avantaj real în competiția privind obținerea unui job este important să știi cum îți prezinți profilul. De aceea, pe lângă menționarea lucrurilor pe care le-ai făcut, concentrează-te să evidențiezi și modul în care ai ajuns la anumite rezultate. Exemplu: Am mărit numărul de clienți cu până la 10% prin obținerea de recomandări de la clienții cu care deja colaborez. Alt exemplu: Am centralizat multe dintre evidențele contabile, cum ar fi facturi, declarații, avize etc. utilizând programul de contabilitate X.

 

5. Personalitatea

Contează foarte mult, în timpul interviurilor de angajare mai ales, cum oferi indicii privind personalitatea ta. Astfel, în loc să menționezi, drept exemplu, faptul că esti organizat, structurat, ordonat, poți descrie câteva situații reale ce au implicat organizarea și ordonarea anumitor activități, informații, evidențe ș.a.m.d.

Spre exemplu: „M-am ocupat de tot ceea ce a ținut contactarea furnizorilor pentru catering, negocierea celor mai bune prețuri, repartizarea spațiului pentru invitați, împărțirea timpului privind fiecare activitate în parte ș.a.m.d., responsabilitate ce-a implicat destul de multă atenție și putere de organizare”.

Prin exemplul oferit mai sus, se deduce faptul că maturitatea cu care ai organizat respectivul eveniment este un lucru important și oferă o perspectivă bună asupra personalității tale și a modului prin care desfășori diverse activități profesionale. Prin descrieri, exemple concrete, menționarea anumitor situații etc. poți oferi o imagine clară despre profilul tău.

Spor și succes în a obține jobul pe care ți-l dorești!

 

Ți-a plăcut articolul Cele 5 P-uri de care trebuie să ții cont când îți cauți job? Citește și:

7 din 10 angajatori vor oferi anul acesta beneficii de Crăciun

Corporate X-Mas Gala: cum reinventezi petrecerile de Crăciun

Ce competențe de comunicare să pui în valoare în CV

A fost util articolul? 7
căutare jobschimbare job

Leave a Reply