• 23 Jan. 2018
 • 3 min

Chiar poate poza în CV să-ți mărească șansele de a primi un job?

poza în CV șanse job

Mergând mai departe de stratul superficial de la suprafață, da, o poză potrivită cu tine în CV te poate ajuta să obții un job și nu pentru că arăți într-un anumit fel, ci pentru că poza respectivă îți subliniază într-un fel sau altul personalitatea. Zâmbetul, felul în care îți aranjezi părul, machiajul, poza în sine pe care ai ales-o pentru CV, toate aceste informații contribuie la părerea pe care i-o creezi angajatorului.

Forma finală a unui CV și tipul de informații care ar trebui să se regăsească în el diferă de la o industrie la alta. O poză în CV cu tine, în schimb, este la fel de utilă indiferent de domeniul în care aplici pentru că îl ajută pe recrutor să îți creeze un portret și să te țină minte mai ușor.

 

Cine a lucrat cinci ani la banca aia? Ah, băiatul acela cu ochelari.

Care a fost persoana aia care a lucrat doi ani în Germania? Ah, fata cu cerceii mari!

 

Probabil nu vrei să fii ținut(ă) minte ca „băiatul cu ochelari” sau „fata cu cerceii mari”, dar dacă aceste mici detalii îl ajută pe recrutor să țină minte mai bine experiența și skill-urile tale, atunci aceste titulaturi temporare chiar ți-ar putea fi de folos.

 

Știm că primul instinct este să spui că felul în care arăți nu ar trebui să conteze pentru angajare, că e o chestie superficială, doar că nu e vorba despre cum arăți, pur și simplu – contează felul în care te prezinți. Gândește-te la acel recrutor care studiază zeci și uneori chiar sute de CV-uri pe zi, care are interviuri constante, nu doar pentru jobul la care ai aplicat tu. Ajută să te țină minte vizual. Desigur, dacă ai o experiență vastă în spate, cu siguranță te va ține minte și fără poză în CV, dar și ea ar putea conta.

La ce se uită recrutorii când scanează poza dintr-un CV?

În mod activ rar se uită la ceva anume. Nu îi interesează să dea zoom ca să descopere dacă ți-a rămas ceva printre dinți de la prânz sau dacă ai cărarea cu adevărat dreaptă la păr. Vorbim mai degrabă de șase secunde în care îți observă fugitiv trăsăturile, îmbrăcămintea și micro-expresiile vizibile în poză. E ceva ce cu toții o facem involuntar atunci când cunoaștem o persoană nouă – ne formăm o impresie despre acel individ din primele șase secunde.

 

Așadar poza pe care o alegi pentru CV contează foarte mult. Poți să fii cea mai expresivă și prietenoasă persoană de pe Pământ, dar dacă poza pe care ai ales-o, ca de buletin, luminată prost, te prezintă așa cum ești tu la 5 dimineața după o petrecere zdravănă, atunci poate nu a fost cea mai bună alegere.

Cum ar trebui să arate poza în CV?

Simplu. Naturală! Chiar dacă este făcută într-un studio profesional (cum aleg unii candidați), poza în CV trebuie să arate pe cât posibil naturală.

 

Îmbrăcămintea: alege o ținută pe care ai purta-o la birou în mod normal sau o ținută elegantă în cazul celor care se îmbracă mai formal la job. Cât despre cei care de obicei poartă o uniformă la job, alege ceva simplu: un tricou sau un pulover de o singură culoare.

 

Lumina: contează foarte mult sursa de lumină din poză. Nu vrei să ai umbre exagerate pe față care să-ți scoată în evidență cearcănele și nici o lumină albă care să lase impresia că te afli într-un mediu super steril (decât poate dacă aplici pentru un job la un laborator).

 

Ce ai pe față: aici intră mai multe elemente. Contează foarte mult să ți se vadă ochii, în primul rând, așa că pozele cu ochelari de soare sau în care ochelarii de vedere reflectă puternic lumina ies din ecuație din start. La fel și pozele în care ai un machiaj strident, o coafură exagerată și multe bijuterii. Ține minte, aplici pentru un job, nu te duci la o gală! Nu în ultimul rând, contează zâmbetul. Nu trebuie să fie mare, nu trebuie să fie neapărat cu dinți, dar ar fi bine să existe într-o formă sau alta în poză. E una din puținele expresii pozitive pe care le poți include natural în poza din CV, așa că profită de ea!  

 

Citește și:

Mai contează scrisoarea de intenție?

Cum să-ți construiești CV-ul ca să ai mai multe șanse la angajare

Întrebare de baraj: de ce vrei să pleci de la actualul job?

A fost util articolul? 15
curriculum vitaeCVcv europassmodel cv
 • AvatarRasvan zice

  ATENTIE! In Marea Britanie, dar si in alte tari din Europa nu se mai uziteaza fotografia in CV. Se considera ca ar putea fi folosita la un eventual furt de identitate! Deci CV fara poza!

  Personal am avut o pozitie de HR si consider un CV cu fotomai expresiv decat unul fara nici o poza. Iti poti face o prima vaga idee despre cum arata candidatul/candidata si o poza expresiva adauga un plus de valoare CV-ului.

 • AvatarAlbert zice

  Poza la CV este considerata ca o posibila discriminare facuta de angajator inaintea interviului… “asta e tigan, nu-l mai iau in considerare.” Acesta este motivul pentru care ar trebui mai ales voi astia care dati informatii altora ca fotografia in CV nu se pone!

  • Bună, Albert,

   Poza într-un CV nu este obligatorie, dar, așa cum am precizat, îți poate mări șansele de a obține un job. Gândește-te că un recrutor are de ales între un candidat fără poză și un candidat cu poză, prin care transmite profesionalism. Poza te poate ajuta să obții un job nu pentru că arăți într-un anumit fel, ci pentru că poza respectivă îți subliniază într-un fel sau altul personalitatea.

Leave a Reply