• 11 Dec. 2023
  • 6 min

Cum te ajută concediile de odihna să fii mai inspirat la job

concediile de odihna
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Concediile de odihnă sunt un prilej minunat de a ne încărca bateriile, de a găsi idei inedite sau chiar soluții la provocările de la job. Pentru asta însă e nevoie ca în vacanțe să ne detașăm complet de la task-urile de la job, ca apoi, la revenire, să venim cu o altă perspectivă asupra lucrurilor.

Ce vacanțe preferă echipa eJobs România? Care sunt ritualurile de relaxare? Dar și cum reușește fiecare să-și ia inspirația din concediile de odihna și momentele petrecute cu cei dragi? Descoperă mai multe în continuarea acestui articol!

 

Cum arată concediile de odihna perfecte pentru echipa eJobs 

concediile de odihna

Diana Mărășoiu – Editor Coordonator eJobs România

Care este rutina pe care o ai înainte de concediu?

Din fericire jobul meu e destul de permisiv la capitolul organizare. Îmi trec zilele de concediu în calendar, ținând cont și de cele ale colegilor și caut să programez cât mai multe articole în avans, pentru ca absența mea să nu fie prea tare resimțită de restul echipei. Mesajul out of office îl am deja scris și doar îi modific datele în care voi lipsi + poza cu locul în care mă duc.

Ți s-a întâmplat să ai senzația că ți-a scăpat ceva înainte să pleci în concediu?

Nu-mi amintesc să mă fi confruntat cu această senzație, dar cred că încrederea că totul va fi bine și în absența mea se datorează faptului că lucrez într-o echipă mică și unită în care toți oamenii sunt familiarizați cu task-urile fiecăruia și le pot prelua în caz de nevoie și duce la bun sfârșit.

 

Ce fel de concedii preferi?

Caut destinații cât mai pustii, cât mai diferite de peisajul din București pentru ca deconectarea de orice să se întâmple de la sine. De exemplu, am realizat că în alte orașe, deși fac numeroase activități interesante, tentația de a ține legătura cu munca e mult mai mare și capacitatea de relaxare a creierului mult mai redusă. Așa că rețeta pe care mi-am autoprescris-o: mai puține city break-uri ca-n tinerețe, mai multe insule.

 

Cum te ajută în ceea ce faci la job perioadele de relaxare?

Așa cum după o sesiune intensă de sport e nevoie de o aspirină pentru a evita febra musculară, tot așa și după o perioadă lungă de scris articole e nevoie de un scurt tratament de refacere.

Concediile de odihna sunt aspirina mea și perioadele în care nu caut subiecte, nu încerc să le dau o structură, nu am ședințe. Și parcă toate ideile vin mai natural după o pauză, parcă se schimbă complet filtrul și perspectiva prin care te uiți la lucruri și ceea ce înainte de vacanță părea de nerezolvat, pare dintr-o dată o nimica toată.

 

Ce faci pentru a lăsa task-urile acolo unde le este locul, la birou?

concediile de odihnaMă urc în avion, îmi scot un thriller lejer din colecția personală sau împrumutat de pe Bookster și cam asta a fost. Și continui în aceeași manieră pe plajă sau în balconul camerei închiriate, evitând cărțile de nonfiction pe teme de dezvoltare profesională, personală sau de leadership care m-ar teleporta din bula de vacanță în cea de soluționare a problemelor de muncă.

Uneori, curiozitate ne macină și mai deschidem e-mail-urile în timpul vacanței. Ți se întâmplă? 

La mine e voit și controlat acest obicei. O fac doar o singură dată pe durata unei vacanțe lungi, de două săptămâni de obicei, la jumătatea ei, într-un moment cu timpi morți. Eventual, când îmi duc hainele la spălătorie și aștept să fie gata. Mă ajută ca la revenire să nu fiu complet defazată, să am un volum mai puțin înfricoșător de e-mail-uri de parcurs și să-mi păstrez pentru o perioadă mai lungă de timp relaxarea dobândită în timpul vacanței. Nu recomand strategia totuși persoanelor care vor avea ulterior tendința de a încerca să rezolve toate problemele ridicate de e-mail-uri pe parcursul vacanței.

 

 

concediile de odihna

Marilena Manole – Contabil eJobs România 

Care este rutina pe care o ai înainte de concediu?

Gândul îmi zboară la vacanță încă din momentul în care trimit cererea de concediu. Cu toate acestea, sunt conștientă că pentru a mă putea bucura pe deplin de concediile de odihnă trebuie să îmi pregătesc din timp o listă detaliată cu toate activitățile în desfășurare. Astfel, pot prioritiza toate sarcinile din perioada premergătoare concediului.

Îmi pregătesc obiective clare ce trebuie finalizate înainte de a pleca în concediu și apelez la ajutorul echipei pentru a se ocupa de eventualele situații care vor apărea în absența mea.

 

Ce fel de concedii preferi?

Atât timp cât sunt cu familia, cu siguranță orice concediu va fi unul reușit, indiferent că merg la plajă sau aleg să rămân acasă pentru a mă odihni. Dacă totuși ar trebui să aleg o destinație, atunci aș opta pentru o vacanță la munte pentru că ador liniștea, drumețiile montane și mișcarea în aer liber.

 

Cum te ajută în ceea ce faci la job perioadele de relaxare?

În prezent, linia de demarcație dintre muncă și timp liber a devenit mai neclară. Deconectarea de la job este absolut necesară, iar concediul este ca o pauză obligatorie. Orice perioadă de relaxare îmi aduce un plus de energie și mereu când revin dintr-un concediu sunt mai productivă. Până și sarcinile cele mai complicate devin mai simple.

 

Care sunt ritualurile de detașare de la task-uri? 

Activitatea în domeniul financiar presupune un ritm alert cu termene-limită și de-a lungul timpului am învățat că trebuie să fac față stresului zilnic fără ca viața personală să aibă de suferit. Astfel că, activitățile precum plimbările cu bicicleta sau cititul mă ajută să las deoparte task-urile de la job.

 

Uneori, curiozitate ne macină și mai deschidem e-mail-urile în timpul vacanței. Ți se întâmplă și ție?

Concediile de odihnă se termină mult prea repede. Înainte să-mi dau seama, deja mă și întorc la rutina zilnică, așa că încerc să nu îmi petrec timpul liber verificând în mod constant e-mail-urile.

 

 

concediile de odihna

Elena Pană – Sales Manager eJobs România

Care este rutina pe care o ai înainte de concediu? 

Perioada de dinaintea concediului trece și repede și greu, în egală măsură. Greu, pentru că aștept cu nerăbdare concediul planificat în amănunt cu multe luni înainte, locurile noi pe care vreau să le vizitez, restaurantele și tradițiile specifice locului respectiv.

Iar repede, pentru că se adună o mulțime de lucruri de făcut, atât pe plan personal, cât și la birou. Cu două săptămâni înainte de concediu încep prin a-mi anunța clienții că în următoarea perioadă nu voi fi la birou (sunt discuții despre oferte și contracte pe care fie reușesc să le închid, fie mă asigur că se pot rezolva și după ce mă reîntorc).

 

Ți s-a întâmplat să ai senzația că ți-a scăpat ceva înainte să pleci în concediu? 

De foarte multe ori am senzația că am uitat ceva nerezolvat înainte de a pleca în concediu, dar tehnologia mă ajută în aceste momente, deschid telefonul sau o rog pe colega mea (care mă înlocuiește) să mă ajute. Totul se clarifică la un telefon/click distanță.

 

Ce fel de concedii preferi?

Prefer concediul la mare și în străinătate, pentru a explora lumea și a cunoaște locuri, obiceiuri și oameni noi. Compar toate aceste locuri de foarte multe ori cu România și mereu mă întorc cu zâmbetul pe buze pentru că încă o data mi se întărește credința că avem o țara unică și suntem norocoși să locuim aici: istorie, clima, relief, oamenii de aici, toate se înglobează armonios.

Prefer să merg și să vizitez cât mai multe locuri. Îmi place să străbat pe jos un oraș frumos, să mă pierd pe străzile întortocheate, să observ flora și fauna din zona respectivă, să surprind momente în fotografii și să degust produsele specifice.

concediile de odihna

Atunci când timpul îmi permite, îmi place să dau o fugă la noi în țară la munte sau la mare, unde prefer zonele mai puțin aglomerate astfel încât să pot admira natura. De exemplu, acum câteva zile m-am bucurat să văd delfinii destul de aproape de plajă, am contemplat Perseidele la lumina lunii pline, iar pentru că păsările se adună în stoluri am privit spectacolul ce anunță toamna.

 

 

 

De ce preferi astfel de concedii? Cum te ajută în ceea ce faci la job perioadele de relaxare?

Este benefic să ieșim din cotidian, mai ales dacă majoritatea timpului îl petrecem la job. Avem cu toții nevoie de o resetare, de o preocupare pentru sine, practic să-i permitem minții și corpului să se relaxeze și să-și ia energie pentru a continua proiectele. Starea de bine se propagă în toate acțiunile pe care le întreprindem atât la job, cât și în relațiile cu cei din jurul nostru.

 

Care sunt ritualurile de detașare de la task-uri?

Pentru mine detașarea nu este niciodată completa, întrucât sunt situații în care, pentru a nu lăsa totul în așteptare câteva zile/săptămâni, discut întotdeauna cu colega mea cazurile speciale, pe care ea le abordează mai departe și le rezolvă. În plus, îmi este mai ușor când reiau activitatea. Singurul loc în care mă pot detașa complet este în Delta Dunării întrucât semnalul telefonic  este foarte slab.

 

Uneori, curiozitate ne macină și mai deschidem e-mail-urile în timpul vacanței. Ți se întâmplă și ție?

De foarte multe ori, seara sau când sunt într-un mijloc de transport citesc fugitiv e-mail-urile pentru a vedea dacă sunt situații urgente de rezolvat sau pur și simplu pentru a fi la zi cu activitatea de la birou. Sunt maxim 15-20 minute în care mă întorc cu gândul la job, însă conștientizez că momentul concediului nu trebuie ratat, așa că îl închid destul de repede, iar dacă în fața mea apare o priveliște care îmi taie respirația, telefonul va fi folosit doar pentru poze și uit în totalitate de e-mail-uri.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre concediile de odihna ale echipei eJobs? Citește și:

10 obiceiuri care îți pot pune în pericol jobul

Eficacitate sau eficiență: o lecție despre Time Management

A fost util articolul? 3
concediuproductivitatevacanță

Leave a Reply