• 28 Feb. 2020
  • 10 min

Coronavirus în România: măsuri de protecție la birou

coronavirus Romania

Confirmarea cazurilor de coronavirus in Romania si vestea că tot mai mulți români vin din Italia în România duce la discuții și chiar întrebări în mediul corporate. Cum ne putem feri de o eventuală îmbolnăvire având în vedere că dimineața folosim mijloacele de transport în comun apoi petrecem atât de mult timp împreună, folosind aceleași obiecte și spații de lucru? La ce simptome să fim atenți? Mai călătorim în scop de business?

În astfel de situații, e important să rămânem raționali, să ne informăm din surse sigure despre caracteristicile virusului, despre răspândirea coronavirus in Romania, dar și la nivel mondial, dar și despre măsurile de protecție pe care să le respectăm la birou și nu numai.

Ce este coronavirusul

Coronavirusul (CoV) face parte dintr-o familie numeroasă de viruși care provoacă boli, de la banala răceală la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV). Este zoonotic, ceea ce înseamnă că se transmite de la animale și oameni, scrie Organizația Mondială a Sănătății.

Coronavirus simptome:

Printre semnele comune ale bolii se numără:

  • febră (peste 38 de grade)
  • dificultățile în respirație
  • tusea seacă
  • durerile musculare
  • oboseală

 

În cazuri mai severe, infecția se poate manifesta prin pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală. Persoanele infectate respiră cu greu, au o tuse mai severă decât de obicei și febră care crește constant.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) menționează că simptomele coronavirusului pot apărea între 2 și 14 zile de la expunere. Afirmația este bazată pe studiile făcute pe perioada de incubație a Sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV).

 

coronavirus simptome

Coronavirus in Romania simptome: febră, tuse seacă, infecții ale căilor respiratorii inferioare

 

 

Cum se răspândește coronavirusul


De la persoană la persoană

CDC menționează că virusul se răspândește în principal între persoane care sunt în contact strâns (la aproximativ 6 metri), prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Aceste picături pot ajunge în gura sau în nasul persoanelor care se află în apropiere sau pot fi inhalate în plămâni.


Prin contact cu suprafețele sau obiectele infectate

Este posibil ca o persoană să ia coronavirus prin atingerea unei suprafețe sau a unui obiect care are virusul pe el și apoi atingerea propriei guri, a nasului sau a ochilor, dar acesta nu este principalul mod în care se transmite virusul.

Când se răspândește cel mai ușor

În momentul în care persoanele prezintă simptome clare sunt și cele mai mari șanse să transmită virusul. Unele răspândiri pot fi posibile înainte ca oamenii să prezinte simptome; au existat rapoarte și despre acest mod de transmitere, dar nu se crede că acesta este principalul mod de răspândire, scrie CDC. Virusul care provoacă COVID-19 a părut să se răspândească ușor în provincia Hubei și în alte părți din China. În Statele Unite, de exemplu, răspândirea de la persoană la persoană a avut loc doar printre câteva contacte strânse și nu s-a extins până în prezent.


În cazurile ușoare, virusul cauzator nici nu poate fi diferențiat pe baza simptomelor, dar analizele de laborator pot fi utile. În schimb, atunci când coronavirusul afectează tractul respirator inferior, complicațiile sunt numeroase, incluzând chiar și pneumonia. (Specialiști Medlife)

 

Care e diferența dintre răceală, gripă și coronavirus

Cea mai mare tentație este să confundăm simptomele coronavirusului cu cele de răceală sau gripă. De multe ori aceste simptome pot fi similare, caracterizate în special prin febră, tuse. Însă e dacă e să analizăm caracteristicile fiecărei boli, observăm câteva simptome distincte.


Răceala debutează cu durere în gât și guturai (inflamarea acută a mucoasei nazale, însoțită de o secreție bogată). Ulterior poate apărea și tusea, durerea de cap și febra care pot ține câteva zile.

Gripa se instalează cu toate simptomele deodată: dureri de cap şi musculare, tuse seacă, voce răguşită, dureri în gât şi febra ridicată (până la 41 de grade Celsius), deseori însoţită de frisoane.

Coronavirusul afectează în general căile respiratorii inferioare și se caracterizează prin tuse seacă, insuficienţă respiratorie sau pneumonie, însă nu prin durere în gât.

Câteva statististici și date interesante despre gripă și coronavirus in Romania:

  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii menționează 60.000 de persoane mor anual în Europa din cauza gripei sezoniere. La nivel mondial, anul acesta au murit de gripă 81.964 persoane.
    În România, în sezonul 2019-2020 am avut 45 de decese din cauza gripei. Trei persoane au fost diagnosticate cu coronavirus in Romania până acum.
    În Europa, până pe 26 februarie erau 384 de cazuri confirmate de coronavirus și 13 decese. La nivel mondial pe 26 februarie erau peste 81.200 de cazuri de coronavirus, peste 2.770 de decese și 34 de țări afectate de epidemie.
  • Doar 0.8% din numărul total de îmbolnăviri sunt cazuri înregistrate în afara Chinei.
  • Aproximativ 80% din persoanele infectate cu Cornoavirus se vindecă fără tratament special.
  • 8 din 10 oameni cu COVID19 vor avea doar o formă ușoară, fără amenințare pentru  viață.
  • Rata de mortalitate în randul persoanelor fără probleme medicale este sub 1%.
  • Rujeola se ia mult mai repede decât Coronavirusul, e mult mai contagioasă.
  • Coronavirusul nu afectează aproape deloc copiii și adolescenții.
  • Ebola sau SARS sunt mult mai letale decât Coronavirusul*Date OMS, Institutul Național de Sănătate Publică, citate de Medlife

Coronavirus tratament. Ce trebuie să știi

În prezent, nu există un tratament aprobat pentru coronavirus, multe tratamente și vaccinuri sunt în studiu. Medicii se concentrează pe gestionarea simptomelor pe măsură ce virusul își desfășoară cursul.

Alte coronavirusuri, precum SARS și MERS, sunt tratate astfel:

  • medicamente antivirale sau retrovirale
  • suport respirator, prin ventilație mecanică
  • steroizi pentru a reduce umflarea pulmonară
  • transfuzii de plasma sanguină

Atenție! Ministerul Sănătății menționează că momentan nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale poate preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor nu împotriva virusului. Este important să nu iei medicamente antivirale și nici antibiotice pe cont propriu, medicul fiind în măsură să ia decizia tratamentului.

 


Gravitatea bolii este cu mult mai mare cu cât pacientul are vârste extreme, are o imunitate scăzută sau are asociate diferite alte afecțiuni de sănătate. (Specialiști Medlife)

 

Cele mai predispuse persoane să contacteze coronavirus in Romania si in lume

Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) precizează că riscul de deces din cauza coronavirusului este mai mare la pacienţii în vârstă care au și alte probleme de sănătate (diabet, cancer) şi nu sunt consemnate cazuri la copii. Worldometers, un site web care strânge statisticile legate de coronavirus din toată lumea, arată că virusul nu a ucis niciun copil cu vârsta sub nouă ani. Între 10 și 39 de ani, rata mortalități este de 0,2%, la 40-49 de ani – 0,4%, 50-59 de ani – 1,3%, 60-69 de ani – 3,6%, 70-79 de ani – 8%. 

Cu toate acestea, OMS avertizează ca toate persoanele să se protejeze, indiferent de vârstă.



Recomandăm oamenilor să poarte o mască pentru a-i proteja pe cei din jurul lor, dar și să evite cât mai mult contactul cu alte persoane. (Specialiștii Medlife)

 

Cum putem preveni răspândirea virusului la birou

Urmează sfaturile Organizației Mondiale a Sănătății:

  • spală periodic mâinile și folosește soluții dezinfectante chiar și atunci când mâinile nu sunt vizibil murdare
  • acoperă gura și nasul cu un șervețel atunci când tușești sau strănuți. Dacă nu ai la îndemână un servețel, tușește sau strănută în pliul cotului. Este un gest mai igienic decât acoperirea gurii cu mâinile. După spală-te pe mâini cu apă și săpun.
  • evită ca în timp ce lucrezi să-ți atingi fața, nasul, pielea capului
  • evită pe cât posibil contactul cu colegii (strângere de mână, îmbrățișare, pupat) 
  • aerisește biroul. Virusul se poate transmite aerogen. 
  • evită să împarți cu cineva feluri de mâncare, pahare și alte obiecte de uz casnic
  • curăță și dezinfectează suprafețele pe care le atingi adesea, precum tastaturile sau telefoanele mobile. Astfel, riscul de infectare poate fi diminuat semnificativ.
  • la primele simptome de boală rămâi acasă și apoi sună medicul 
  • consumă alimente bine preparate termic (în special carnea, ouăle)

Cauza epidemiei de panică este lipsa de informare. Trebuie să respectăm niște măsuri igienice de bază. (Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie)

 

coronavirus Romania

Cele mai importante reguli pentru a evita o epidemie cu coronavirus in Romania este să ne dezinfectăm des mâinile și să menținem distanța de cei bolnavi.

 

Cum ne putem proteja în mijloacele de transport

Zilnic călătorim cu mijloacele de transport în comun sau intrăm în contact cu oameni care au călătorit cu acestea. Cum ne protejăm de coronavirus in Romania?

Măștile. Stocurile de măști s-au epuizat în această săptămână și cerea e tot mai mare. Medicii atrag atenția că acestea sunt eficiente, însă pe termen scurt. Măștile de față, utilizate în mod regulat de către public sunt măștile chirurgicale, care sunt potrivite pentru perioade scurte, dar nu oferă o protecție deosebită pentru o utilizare pe termen lung”, spune Science Media Center.

OMS spune că persoanele fără simptome respiratorii, cum ar fi tuse sau strănut, nu trebuie să poarte o mască medicală. Recomandă utilizarea măștilor pentru persoanele care prezintă simptome de gripă, răceală și pentru persoanele care au grijă de persoane care au simptome, cum ar fi tuse și febră.

Utilizarea măștilor este crucială pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru persoanele care au grijă de cineva (acasă sau într-un centru de sănătate). OMS a avertizat, de asemenea, că măștile de față și alte echipamente de protecție ar putea îngreuna problemele celor care se confruntă cu virusul. Dr. Jake Dunning, șeful departamentului de boli infecțioase de la Public Health England, a declarat că există foarte puține dovezi ale beneficiilor pe scară largă ale utilizării măștilor în afara mediilor clinice. El a adăugat că persoanele preocupate de transmiterea bolilor infecțioase ar face mai bine să acorde prioritate unei bune igiene personale, respiratorii și a mâinilor.

Distanța. Organizația Mondială a Sănătății recomandă să menținem o distanță de cel puțin un metru de celelalte persoane, în special de cei care tușesc, strănută. Profesorul John Oxford, de la Universitatea Queen Mary, numește coronavirusul un „virus social” și oamenii ar trebui să se gândească mai mult la interacțiunile lor sociale. Ceea ce trebuie să facem este să evităm strângerile de mână, îmbrățișările, sărutul, pentru că acest virus pare că este răspândit prin respirația obișnuită, nu neapărat, prin strănut și tuse.“

Ce facem dacă avem simptome de coronavirus in Romania, la birou

Dacă ești la birou și simți că ai aceste simptome sau un coleg le are, tot ceea ce trebuie să faci este să informezi departamentul de resurse umane. Colegii din HR vor suna la 112, unde sunt redirecționați către SMURD. Ambulanța va transporta pacientul la Spitalul de Boli Infecțioase unde i se vor face teste. Acestea constă în prelevarea unei mostre de sânge/ a unei mostre mici de salivă sau a unei secreții din nas/din partea din spate a gâtului.

Pentru informare despre coronavirus in Romania, la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost deschisă linia TELVERDE 0800800358, destinată cetățenilor care vor să știe cum pot preveni infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

coronavirus Romania

Coronavirus in Romania.. Companiile limitează călătoriile în interes de business în țările afectate de virus.

Coronavirus in Romania: călătoriile în scop de business

Companiile din România au emis deja atenționări către angajați să evite pe cât posibil zonele afectate de coronavirus. În unele companii sunt complet interzise călătoriile în scopuri de business în China, dar și în țările apropiate Singapore, Thailanda, Malaysia. În altele angajații sunt rugați ca în cazul în care au deplasări de serviciu în regiunile afectate (China, Coreea de Sud, Italia, Iran, lista fiind în curs de actualizare aici) să le raporteze în prealabil departamentului de Resurse Umane și nu pot pleca fără aprobarea în scris.
Toți cei care sosesc din zonele afectate (fie că au călătorit în scop de serviciu sau personal) trebuie să intre în carantină timp de 14 zile, înainte să le fie permis accesul în spațiile de lucru. Aceștia pot să lucreze de acasă timp de două săptămâni. Dacă în intervalul de 14 zile prezintă febră, tuse seacă trebuie să contacteze urgent un medic și să comunice faptul că au calatorit într-una din regiunile afectate. În cazul în care virusul este confirmat, este nevoie să anunțe imediat departamentul de Resurse Umane al companiei.

Cine intră în carantină

Persoanele care prezintă debut brusc a cel puțin unuia din următoarele simptome: tuse, febră, dureri în gât, creșterea frecvenței respiratorii și care în ultimele 14 zile anterioare debutului simptomelor au întrunit cel puțin unul din următoarele criterii:

  • Au avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de Coronavirus;
  • Au călătorit în zone cu risc epidemic;
  • Locuiesc în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
  • Au avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână neurmată de igiena mâinilor);
  • Au avut contact direct cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
  • Au avut contact față în față cu un caz de COVID-19, la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durată de peste 15 minute;
  • S-au aflat în aceeași încăpere (ex. sală de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m;
  • Personalul medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrjire directă unui pacient cu COVID-19 fără echipament de protecție.

Concediu medical în caz de carantină. Ce trebuie să știi

Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul de familie, pe durata stabilită în certificatul eliberat de direcțiile de sănătate publică, în conformate cu recomandările Ministerului Sănătății. Este important de știut că certificatele de concediu medical în caz de carantină se pot elibera și la o dată ulterioară, pentru luna în curs sau luna anterioară. Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate pentru celelalte afecțiuni. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul.

 

Coronavirus China. Situația duce la cel mai mare experiment mondial: munca de acasă

Lucrul de acasă este soluția în contextul medical actual. Directorul Centrului pentru Controlul și Prevenția bolilor spune că business-urile ar trebui să fie capabile să înlocuiască întâlnirile în persoană cu conferințele video sau telefonice și să crească opțiunile de lucru de acasă.  Din China până în Silicon Valley, companiile din practic fiecare industrie își perfecționează protocoalele de urgență și trimit angajații acasă pentru a încerca să prevină răspândirea virusului. Facebook a lăsat angajații care au călătorit în China să lucreze remote, iar Volkswagen a trecut la lucrul remote până la diminuarea epidemiei. În Italia, compania Generali și brandul de modă Armani au adoptat politici de lucru la domiciliu. Forbes atrage atenția că atât angajații, cât și companiile ar trebui să fie pregătiți pentru viitor, nu pentru coronavirus sau alt posibil virus. 

Dacă unele țări sunt deja familiarizate cu acest concept, China este la primul test de acest gen. China, țara cunoscută pentru munca după program, a trecut forțat la remote work odată cu confirmarea numeroaselor cazuri de coronavirus. Sute de milioane de oameni din peste 60% dintre companii experimentează munca de acasă care vine cu provocări atât pentru angajați, cât și pentru manageri. 

În timp ce companiile tehnologice din China se întrec în a arăta cât de sofisticate sunt instrumentele lor digitale și cât de puternice sunt rețelele de internet, angajații se confruntă cu lipsa de încredere a managerilor: „Când lucrează de acasă nu există nicio cale pentru a supraveghea ceea ce fac oamenii. Nu știm dacă angajații noștri scriu cod sau doar se joacă cu pisicile lor ”, a spus Cheng Zheng, fondatorul DDD Online, o companie de realitate augmentată. „Este exact opusul stilului tradițional de lucru chinezesc.” 

Chen Haozhi, co-fondatorul Beijing Chuckong Technology, un dezvoltator de jocuri declară că nu va mai  folosi remote work după ce epidemia se va termina: „Tradițiile culturale și educația din țara noastră fac ca oamenii noștri să nu aibă suficientă inițiativă sau motivație”, a spus el. 

Există însă și cifre care le dau încredere managerilor. Cei mai productivi sunt programatorii care funcționează cu putere maximă de acasă. Dar cei în poziții care necesită comunicarea cu oamenii au ieșit mai puțin bine. 

„Cred că într-adevăr vedem o schimbare a modului în care funcționează chinezii”, a declarat Edward Tse, fondator și CEO al Gao Feng Advisory Company, o consultanță strategică și de management. „Munca asiduă va rămâne în cultura Chinei”, a spus el, arătând spre aplicații de urmărire a angajaților care pot liniști șefii sceptici. „Unele companii vor opta pentru a lucra parțial acasă, a lucra parțial la locul de muncă – mai mult timp flexibil”, a adăugat Edward Tse. 

Cele mai utilizate canale de comunicare pentru munca remote în China sunt telefoanele, WeChat Work care a înregistrat o creștere de zece ori a utilizării și Dingtalk, folosită peste cinci milioane de studenți.


Lucrul remote în condiții justificate, respectarea regulilor de igienă, atât la birou, cât și acasă și menținerea unei atitudini raționale, prin informare din surse credibile (Ministerul Sănătății, OMS, Centers for Disease and Prevention) sunt cele mai bune metode prin care putem depăși această perioadă. 

 

Consideri util articolul despre coronavirus in Romania? Citește și:

Ce drepturi ai când vine vorba de concediu

Ce trebuie să știi despre concediul medical de sarcină

A fost util articolul? 17
coronavirus

Leave a Reply