• 10 May. 2018
  • 2 min

Cum au evoluat salariile în primele luni ale anului?

mediu net
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă sau ai deja un job, trebuie să fii la curent cu evoluția salariilor oferite de angajatori. Așa că ne-am gândit să venim cu câteva informații despre sectoarele în care salariile cresc de la o lună la alta și cele în care sunt în scădere.

Înainte de toate trebuie să știi că salariul mediu net pe economie în luna martie (ultima lună pentru care există date publice) a fost de 2.704 lei, în creștere față de luna precedentă cu 217 lei, potrivit INS (Institutul Național de Statistică).

În ceea ce privește sectorul cu cele mai mari salarii, IT-ul își menține poziția și rămâne în continuare industria cu cei mai căutați, dar și cel mai bine plătiți angajați, având în vedere că media salariilor pe care le primesc aceștia a fost de 6.689 de lei net, în creștere cu peste 500 de lei față de luna anterioară.

La pol opus, cele mai mici salarii sunt ale angajaților din HoReCa cu un venit mediu net de 1.541 de lei, fiind cel mai prost plătiți din economie.

Cum au evoluat salariile față de luna anterioară?

În luna martie, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale, inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște, mai arată datele INS.

Cele mai semnificative creșteri salariale ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (cu 32,1%), în asigurări, reasigurări (între 16% și 26,5%), tranzacții imobiliare, extracția petrolului și gazelor naturale.

În ce privește scăderile câștigului salarial mediu net față de luna februarie, acestea au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, de încasările mai mici, precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în agricultură, vânătoare şi servicii anexe (-3,3%), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe) (-2,8%), respectiv telecomunicaţii (-1,8%), mai arată datele de la INS.

 

Citește și:

Dacă aș fi din nou studentă

Să mă angajez din timpul facultății?

Da, uneori joburile și oportunitățile chiar pică din cer

A fost util articolul? 0

Leave a Reply