• 16 Oct. 2023
  • 3 min

Cum impresionezi cu CV-ul tău fără a-ți înfrumuseța experiența

CV

CV-ul este as-ul tău din mânecă, prin care poți să atragi atenția recrutorilor și să ajungi pe lista scurtă a acestora. Însă cum îl realizezi astfel încât să fie convingător? Poate ai tendința fie să exagerezi realizările, fie să oferi prea multe detalii. Și nu ești singurul cu această abordare.

Descoperă cum poți realiza un CV care să impresioneze recrutorul, fără a modifica experiența sau realizările tale!

Pornește cu abordarea corectă

CV-ul nu este o descriere, ci un argument de vânzare care spune o poveste într-o manieră atrăgătoare, evidențiind realizările și abilitățile tale. Și nu ar trebui să exagerezi sau să adaugi date ori experiențe de lucru pe care nu le ai, pentru că această abordare îți poate afecta cariera. Începe cu o descriere personală, în care menționează cele mai importante realizări și abilități, prin care simți că te diferențiezi de alți candidați. Imaginează-ți că ai doar un 1 minut la dispoziție și trebuie să te vinzi profesional, folosind o exprimare naturală și autentică, ca și cum ai vorbi cu un prieten. 



Alege un format simplu, ușor de parcurs

Organizează informațiile în așa fel încât CV-ul să fie ușor de parcurs și să-i faci și recrutorului munca mai ușoară. În medie, stă cam șase secunde pentru a-ți parcurge prima dată CV-ul, iar tu trebuie să profiți la maximum de aceste secunde, să-i arăți că CV-ul tău contează. 

Alege în primul rând un model de CV care să te ajute să transmiți informația pe care ți-o dorești, dar care să fie bine structurat și ușor de completat. Pentru a fi relevant este important să-l actualizezi și să-l completezi cu informațiile care se potrivesc descrierii jobului la care aplici.

 

Prezintă experiența ta într-un mod convingător

Citește descrierea jobului și alege să menționezi în CV doar acele joburi și rezultate care sunt relevante pentru locul de muncă pe care ți-l dorești. Evită pe cât posibil să prezinți fișa postului în CV-ul tău!

Recrutorul este interesat de ceea ce poți realiza și nu de fișa postului. Vorbește despre numărul de clienți sau despre bugetul pe care l-ai economisit sau câștigat. Folosește un format pentru a prezenta realizările tale: în situația X, am făcut Y pentru a obține Z. De exemplu, în rolul de casier am ajutat compania să economisească X, coordonând activitatea de la casele self check-out (unde erau înregistrate pierderi) și oferind consiliere clienților. Rezultatele mele au fost apreciate de manager și am fost promovat.

 


Organizează și sintetizează informațiile din CV

Prezintă joburile în ordine cronologică inversă. La fiecare job, menționează în medie câte 6 aspecte (acțiuni în care ai fost implicat, realizări). Începe cu cea mai mare realizare și apoi punctează-le și pe celelalte în ordinea descrescătoare a importanței. Folosește verbe de acțiune pentru a începe o propoziție. Înlocuiește „am fost responsabil de” cu „am realizat”.
Dacă însă ești la începutul carierei sau vrei să schimbi domeniul, menționează chiar la experiență cursurile, programele de internship sau de voluntariat, proiectele personale la care lucrezi. Dacă ai 15 până la 30 de ani de experiență în muncă, sintetizează experiența de acum 10-20 de ani sub o singură rubrică.

 

Folosește mai puține adjective, mai multe verbe

La categoria Despre mine sau în prezentarea experienței, poți fi tentat să folosești cuvinte des întâlnite de recrutor sau exagerate, precum expert, unic, performant. Acestea sunt opinii, nu fapte. Reacția recrutorului este „Arată-mi fapte sau cifre, nu-mi spune!”

 

Ce ar trebui să eviți

Evită afirmațiile false! Este tentant să înfrumusețezi titlurile joburilor anterioare sau să modifici vechimea ta în muncă, însă gândește-te că în industria în care lucrezi, oamenii se cunosc și informațiile pot fi verificate ușor sau vei avea de trecut un test practic.

Evită să-ți exagerezi abilitățile sau să-ți asumi realizările altcuiva! Recrutorii au experiență și pun întrebări detaliate despre contribuția ta la un proiect, prin urmare este important să prezinți sincer ceea ce ai realizat.

Evită informațiile contradictorii între CV-ul tău și profilurile din social media! Ia în calcul situația în care recrutorii te verifică online și asigură-te că există o concordanță între CV și datele din social media.

 

Acum ai aflat cum să-ți faci CV-ul, astfel încât să creezi recrutorilor o impresie bună, merită să-ți revizuiești prezentarea profesională și să-ți cauți locul de muncă ideal pentru tine.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

Ce pași să urmezi pentru a obține un job de vară 

Abilitățile care nu ar trebui să-ți lipsească în perioada de probă

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply