Mulți studenți, dar și profesioniști din domeniul agricol sau HoReCa își iau adesea joburi sezoniere care încep primăvara-vara și se încheie toamna. Ambele părți recunosc termenii limitati ai acordului și se așteaptă să facă alte aranjamente după sfârșitul verii.
Dar ce se întâmplă dacă ești angajat pe perioada verii și decizi că ți-ar plăcea să continui? Ce se întâmplă dacă te hotărăști că vrei să-ți păstrezi locul de muncă până în toamnă sau poate chiar și în 2023? Iată câteva recomandări care te vor ajuta să transformi un job sezonier într-un loc de muncă permanent.
Cel mai important punct este, totodată, și cel mai evident. Pentru a transforma un job sezonier în unul cu normă întreagă, trebuie să-ți atingi obiectivele pe parcursul lunilor lucrate. Asta înseamnă să-ți îndeplinești rolul, prezentându-te ca și cum ai fi deja un membru al echipei cu normă întreagă. Solicită feedback în mod regulat. Fii curios despre business și despre ce poți face în plus pentru a îmbunătăți anumite aspecte. Informează-te în linii mari despre industrie și gândește-te creativ la problemele și soluțiile cu care se confruntă compania. Implică-te cu tot ce poți. Abordează acest job sezonier cu cât mai multă dorință de a învăța. Nu numai că vei avea o experiență mai bună pentru a te dezvolta, dar te vei transforma într-un candidat atractiv pentru un rol cu normă întreagă.
Nu te sfii să întrebi despre oportunitățile de a-ți transforma jobul sezonier într-un rol cu normă întreagă. Chiar dacă e o conversație cu un grad sporit de dificultate, dacă nu o ai, s-ar putea să ratezi o oportunitate grozavă. Dacă nu întrebi, sunt șanse să pară că nu ești interesat să continui jobul dintr-o nouă postură. Pune întrebarea direct șefului tău cu privire la orice oportunități viitoare și întreabă cum ai putea obține un job cu normă întreagă. Întreabă, de asemenea, dacă CV-ul tău va fi păstrat în dosar și luat în calcul pentru roluri viitoare. În plus, află ce caută compania de la o persoană angajată full-time și dezvoltă-te în direcția respectivă, urmând, eventual, anumite cursuri de specializare.
Construiește-ți reputația ca fiind acel om mereu dornic să ajute, mai ales dacă timpul îți permite. Spune-le superiorilor că ești disponibil pentru a acoperi sau a schimba ture cu alți angajați. Când managerii realizează că ești disponibil în mod constant să ajuți, s-ar putea să descoperi că ești prima persoană pe care o sună în viitor pentru a-i propune un job cu normă întreagă.
Nu te limita doar la îndatoririle care ți-au fost încredințate. Dacă programul îți permite, „fură” meserie și de la colegii tăi. Ajută și la îndeplinirea câtorva responsabilități diferite, pentru a-ți arăta întreaga gamă de aptitudini sau ușurința cu care poți prinde ceva din mers. Acest lucru va arăta, totodată, și că ești dornic să-ți ajuți colegii.
Acest sfat este mult mai ușor de oferit decât de pus în practică. Cu toate acestea, dacă vei putea demonstra aptitudini de a construi relații cu clienții și de a-i gestiona pe cei dificili, acest lucru va atrage negreșit atenția unui manager. Buna abilitate de relaționare cu clienții și capacitatea de rezolvare a problemelor merg mână în mână și sunt adesea considerate cele mai importante abilități soft pe care trebuie să le ai ca angajat în retail sau HoReCa. Exersează-le zilnic în timp ce interacționezi cu clienții și nu te teme să vii cu soluții atunci când apar situații complicate.
Pe eJobs.ro găsești în prezent aproape 2.000 de joburi sezoniere sau project-based la care poți aplica deîndată. Și, cine știe, poate că la finalul verii, un astfel de loc de muncă se va transforma într-un job permanent pentru tine. Însă și în caz contrar, experiența dobândită cu ajutorul lui te va ajuta negreșit să-ți urmezi visurile profesionale!
Curajul pentru mai bine vine din tine