• 28 Jun. 2021
  • 2 min

Cum recunoști o oportunitate în carieră

cum recunosti o oportunitate in cariera

Este posibil să nu recunoști la prima vedere o oportunitate în carieră atunci când te întâlnești cu ea. Nu există alarme care să o dea de gol sau lumini intermitente care să o semnalizeze. Nimeni nu te va lua de mână și nu te va duce către ea. În calitate de adult implicat în cariera ta, ești responsabil pentru reperarea fiecărei oportunități care-ți iese în cale.

Din fericire, recunoașterea oportunităților nu este un talent magic care necesită o educație costisitoare, iar sfaturile de mai jos te vor ajuta să le depistezi cu mai multă lejeritate.

 

Definește ce înseamnă o oportunitate pentru tine

O bună definiție a „oportunității” ar putea fi ceva de genul: o circumstanță avantajoasă sau o combinație de circumstanțe favorabile. Aceasta este însă o definiție foarte generală și poate însemna lucruri diferite pentru oameni diferiți. Ceea ce ar putea fi o oportunitate de carieră pentru o persoană ar putea fi percepută un obstacol pentru alta. Pentru mulți, o oportunitate în carieră poate fi posibilitatea de a promova la actualul loc de muncă sau în cadrul unui job nou. Pentru alții, o nouă oportunitate de carieră ar putea implica mutarea într-o nouă industrie sau chiar înființarea propriei afaceri.

 

Înarmează-te cu răbdare și perseverență!

Carierele necesită timp pentru creștere și dezvoltare – de aceea se și vorbește despre traseul în carieră. Ai răbdare pe parcurs și vei fi în cel mai bun loc pentru a identifica oportunitățile atunci acestea când apar. Fii perseverent în eforturile tale și pregătește-te mental pentru unele lovituri și încercări nereușite.

 

Fii pe fază, ascultă și vorbește!

Dacă ești tentat să promovezi în compania în care lucrezi, fii atent la toate pozițiile care se deschid înainte să înceapă recrutarea externă. Discută cu managerii relevanți, inclusiv cu șeful tău direct, despre interesul tău de a avansa în carieră în cadrul companiei pentru a te asigura că oamenii potriviți știu despre ambițiile tale. Apoi, concentrează-te pe demonstrarea abilităților tale. Acest lucru ar putea presupune asumarea unor responsabilități suplimentare sau inițierea de proiecte necesare pentru business. Astfel vei demonstra atât proactivitate, cât și abilități de lider.

Dacă ești mai degrabă interesat de o altă oportunitate de job, păstrează-ți conexiunile în industrie. Ține pasul cu ultimele știri și tendințe și participă la evenimente relevante din domeniu. De asemenea, poți vorbi despre dorința ta de a face o schimbare și cu prietenii.

 

Extinde-ți orizonturile!

Rețelele sociale nu mai sunt doar o distracție a reprezentanților generației Y. Spre exemplu, există și canale populare pentru profesioniști, canale ce pot fi utilizate în mod regulat pentru a identifica tendințele și oportunitățile de pe piața muncii și pentru a te conecta cu persoane bine informate. Dacă nu ești deja un utilizator al acestor platforme, merită explorate.

 

Pregătește-te temeinic!

E important să fii gata să acționezi atunci când se prezintă o nouă oportunitate în carieră. Asigură-te că ai CV-ul actualizat și un discurs bine pus la punct legat de motivele care te-au făcut să-ți dorești altceva în carieră. De asemenea, ar fi bine dacă poți să fii flexibil cu întâlnirile și să ai capacitatea de a participa la interviuri la scurt timp după ce ai fost contactat de un recrutor.

 

Nu ceda!

Multe oportunități au o dată de expirare. Sunt ca o ofertă într-un magazin – disponibilă doar pentru o perioadă limitată. Când găsești o oportunitate, fii gata să o îmbrățisezi. Dacă nu ai succes în primele tale încercări, învață din experiența ta și apoi încearcă din nou. Eșecul este un profesor important.

Descoperă și alte sfaturi utile pentru viața profesională pe cariera.ejobs.ro, iar dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi locuri de muncă scoase la bătaie nu uita să accesezi constant portalul www.ejobs.ro! Mult succes în recunoașterea oportunităților profesionale!

 

Ți-a plăcut acest articol despre cum recunoști o oportunitate în carieră? Citește și:

Competente necesare pentru joburile viitorului

Angajatorii din HoReCa au reînceput lupta pentru candidați

Cu ce provocări vine un job nou și cum să le faci față

 

A fost util articolul? 9
oportunitate în carierăoportunitate la job

Leave a Reply