• 30 May. 2022
  • 3 min

Cum demonstrezi că meriți o promovare

promovare

După prea mult timp petrecut pe aceeași poziție, în aceeași organizație sau departament, alături de aceeași echipă, oricine își poate dori să avanseze, să fie implicat în mai multe proiecte și să fie recompensat pe măsură pentru ele.

E normal să nu te simți 100% pregătit pentru a prelua noi responsabilități și atribuții. Cu toate acestea, merită să încerci, mai ales dacă primești deseori aprecieri de la colegii sau managerul tău sau dacă dai dovadă de mai multă implicare față de restul echipei. În acest articol îți dezvăluim câteva lucruri care te vor ajuta să ieși în evidență!

Te regăsești printre cei care sunt dornici să evolueze în carieră și visează să facă schimbări, chiar dacă acestea vin de obicei însoțite și de multă incertitudine? Iată câțiva pași care ar putea să te aducă mai aproape de o promovare.

 

Arată-i managerului că poți mai mult

Decizia de a cere managerului o promovare nu trebuie să vină de pe o zi pe alta. Ar trebuie să te gândești cu mult timp înainte, căci o promovare nu se obține cu una cu două. De regulă, superiorul ar trebui să știe dacă există oportunitatea și bugetul necesar pentru a face o schimbare în interiorul unei companii. În primă instanță, ar fi bine să menționezi că îți dorești mai mult de la cariera ta, iar apoi să-i demonstrezi că ești capabil, organizat și pregătit pentru noi atribuții. Spre exemplu, îi poți cere diverse task-uri noi sau preluarea unui proiect mic, pentru a-i arăta că poți să le gestionezi cu brio. 

 

Participă la diverse cursuri și traininguri

Implicarea ta în diverse activități de la job îl va ajuta și pe managerul tău să decidă dacă meriți să fii promovat sau nu. Companiile din România apreciază oamenii care-și doresc să progreseze în carieră, astfel că pun la dispoziția angajaților diverse cursuri, traininguri sau workshop-uri atât pentru dezvoltarea lor profesională, cât și pentru cea personală.

Însă, ține cont că managerul tău poate observa dacă te implici doar pentru ochii lui. Participă la aceste cursuri pentru tine, căci îți vor fi de folos pe termen lung, chiar dacă vei decide să schimbi compania actuală la un moment dat. Trebuie să fii conștient că o promovare înseamnă mai multă muncă, implicare, o bună capacitate de organizare, multitasking și excelente abilități de colaborare și comunicare.

 

Îmbunătățește-ți relația cu colegii

Promovarea ta ar putea deveni o frustrare pentru alți colegi mai puțin implicați sau care își doresc la rândul lor să evolueze în carieră. Astfel că, ar fi bine pentru tine să-ți îmbunătățești relațiile cu oamenii din birou și să le dovedești și lor, nu doar managerului, că meriți o nouă poziție. De asemenea, în acest mod vei putea cere o mână de ajutor în noul tău rol și, cu siguranță, nu vei fi refuzat. Ce să faci în acest sens? 

Pentru început ar fi bine să-ți ajuți colegii atunci când sunt în fața unor provocări la job. Totodată, te poți implica în programul de onboarding organizat pentru cei nou veniți. Astfel de programe te vor ajuta să-i cunoști mai bine și să-i ajuți să se integreze mai ușor în echipă.

 

Lasă discuția despre bani în etapa de negociere

Odată cu noua poziție știm că te aștepți și la un venit salarial mai mare. Însă, superiorul tău nu asta își dorește să audă atunci când vrea să promoveze pe cineva. El vrea să știe cât de dedicat ești, cât de capabil și cât de mult îți dorești activități suplimentare sau proiecte. Lasă discuția despre bani pentru momentul negocierilor care, de regulă, au loc înainte de semnarea noului contract de lucru. 

După ce reușești să atragi atenția managerului, promovarea nu va întârzia să apară. Însă nu aștepta să vină el către tine cu o propunere, preia tu inițiativa. Deși lucrurile se învață din mers, ar trebui să te simți în primul rând tu pregătit pentru o astfel de schimbare, chiar dacă nu în proporție de 100%. O nouă poziție înseamnă mai mult decât modificarea denumirii postului, căci vine la pachet cu noi atribuții, dar și cu o nevoie suplimentară de a-ți dezvolta noi abilități.

Dacă în compania în care lucrezi nu există oportunități de evoluție în carieră, e important să știi că piața muncii e ofertantă în acest moment și oricând poți aplica pentru un nou rol într-o altă organizație. Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu locurile de muncă potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

Ți-a plăcut articolul despre cum să demonstrezi că meriți o promovare? Citește și:

Cum îți dai seama dacă ți se potrivește munca remote

Ce fac diferit oamenii care au succes în carieră?

Evită aceste erori când alegi o carieră de tester software!

A fost util articolul? 1
evoluțielocuri de muncapromovare

Leave a Reply