• 1 Apr. 2024
  • 3 min

Cum să faci networking când ești timid

Cum să faci networking când ești timid

Interacțiunile sociale și profesionale sunt însoțite de multe provocări pentru care, poate, nu ești întotdeauna pregătit – mai ales dacă ești timid și nu te simți în largul tău în diverse contexte ce presupun cunoașterea altor persoane, prezentarea unui proiect ori explicarea unei proceduri de lucru.

De aceea, ne-am gândit să-ți prezentăm câteva sugestii utile ce te pot ajuta în diversele interacțiuni socio-profesionale, mai ales dacă ești timid. Ele sună în felul următor:

 

1. Profită de business event-uri

Să presupunem că ești în cadrul unei conferințe și în pauza de masă ești înconjurat de mai mulți oameni din diferite companii. Astfel, chiar dacă observi că sunt persoane care deja se cunosc între ele și vorbesc constant nu înseamnă că și tu trebuie să procedezi neapărat la fel. Poți apela la o metodă eficientă și anume să te prezinți la un moment dat. Spre exemplu: „Vă salut! Doar puțin vă întrerup, numele meu este Paul și sunt Data Analyst. Voiam să vă întreb, cum vi se pare până acum conferința? Primele prezentări chiar mi s-au părut foarte ok. Vouă?”

Printr-o astfel de interactiune ai ocazia să spargi gheața, să te relaxezi, să-ți faci ordine în gânduri și să-ți organizezi următorul pas cu privire la respectiva socializare – dat fiind faptul că le-ai și adresat o întrebare interlocutorilor în momentul în care te-ai prezentat. Eventual după ce persoanele cu care interacționezi răspund te poți raporta și la alte subiecte ce survin din respectivele răspunsuri, puteți face schimb de cărți de vizită etc..

 

2. Fă-ți temele inainte de eveniment

Fie că vorbim despre o ședință, eveniment de networking, expoziție, conferință, workshop-uri, training-uri etc. nu ar strica să te informezi în profunzime despre respectivul eveniment. Sigur că de obicei primești câteva informații de bază însă mai poți adresa câteva întrebări organizatorilor sau poți consulta mai multe surse de informare cu privire la respectivul eveniment astfel încât să poți deschide cu ușurință un subiect de discuție cu ceilalți participanți.

 

3. Folosește-te de limbajul corpului

Chiar dacă nu vei dori sau îți va veni foarte greu să socializezi în diverse contexte poți apela totuși la un comportament ferm, sincer, hotărât. Cum faci asta? În primul rând, chiar dacă te vei panica sau emoționa și nu vei putea vorbi foarte mult încearcă să menții contactul vizual când discuți cu diverse persoane iar în momentul când saluți pe cineva fă acest lucru energic. Totodată asigură-te că și cuvintele (chiar dacă sunt puține) pe care le comunici să fie clar exprimate. Este ok dacă te încurci sau dacă te bâlbâi, tuturor ni se întâmplă la un moment dat, însă important este să te corectezi calm, linistit, fără să te îngrijorezi. Strângerile de mână trebuie să fie energice însă nici să strângi exagerat de puternic mâna cuiva nu este in regulă. Recomandabil să ai o strângere de mână fermă, dar nu agresivă ci mai degrabă echilibrată.

 

4. Ascultarea activă, un atu pentru un om timid

Introverții au calitatea de a-și păstra atenția pe perioade lungi. Și ar trebui să te folosești și tu de această calitate în momentul unei socializări. Spre exemplu, poți să punctezi cu ceilalți participanți diverse aspecte importante la care aceștia poate nu au fost atenți pe durata unei prezentări (proiect, procedură etc.) și astfel poți elimina momentele moarte din cadrul unei interacțiuni.

Exemplu: „Mi se pare foarte tare felul în care a descris Ionuț implementarea procedurii de analiză date în cadrul departamentului de achiziții. Vouă cum vi s-a părut?”. Iar dacă cineva spune că nu a fost foarte atent la respectiva explicație a procedurii poți chiar încerca să-i explici tu și astfel vei extinde orizontul discuției sau poate, pur și simplu, aveți șansa să faceți schimb de opinii cu privire la respectivul subiect.

 

5. Comunicarea după eveniment

Nu te îngrijora că nu ai avut curajul să vorbești sau să adresezi întrebări la diverse evenimente. Ca să te antrenezi și să capeți curaj, poți încerca să adresezi întrebări la sfârșitul unui eveniment sau chiar prin e-mail ori printr-un apel telefonic în zilele ulterioare evenimentului – dacă mai este posibil. Iar apoi, ușor, ușor, să începi să adresezi întrebări și în timpul interacțiunilor propriu-zise. Marile lucruri se construiesc cu pași mici. Așadar, nu neglija pașii mici.

 

6. Fă exerciții acasă

Nu te jena să încerci acasă să ții monologuri sau să adresezi întrebări ca și cum ai fi la un eveniment sau într-o ședință. Pe lângă faptul că-ți poți îmbunătăți pronunția și eficiența în exprimare vei putea totodată să te obișnuiești cu un anumit algoritm comportamental și să-ți vină mult mai ușor să relaționezi în medii sociale, profesionale sau academice.

 

Ți-a plăcut articolul Cum să faci networking când ești timid? Citește și:

Ghid complet de salarizare: ce trebuie să știi

Topul pozițiilor pentru care angajatorii găsesc cel mai greu candidați

Ce ar trebui să știi dacă vrei să devii game developer

A fost util articolul? 3
networking pentru un om timidom timid

Leave a Reply