• 21 Sep. 2018
 • 3 min

Cum să fii cu un pas mai aproape de primul job prin social media

job prin social media
Autor
Steluţa Năstase
Steluţa Năstase Am ales un job pe care îl iubesc și, da, zâmbesc pentru c... Arată mai mult
Sari la:

Petreci cel mai mult timp pe zi în compania telefonului, iar Instagram, Snapchat și Tinder sunt aplicațiile unde de obicei îți începi dimineața și îți închei noaptea. Cum ar fi să descoperi ce îți oferă fiecare rețea socială pe plan profesional astfel încât să-ți fie mai ușor să-ți cauți și să-ți găsești un job fără emoțiile interviului clasic și fără prea mult timp de așteptare?

 • DOs & DONT’s în social media când ești în căutarea unui job
 • Atuurile profesionale ale fiecărei platforme de socializare

În anul II de facultate eram hotărâtă să-mi iau primul job, dar în CV-ul meu erau doar studiile, un internship și o colaborare la un post de radio local. De interviuri nu aveam timp și eram convinsă că mi se va cere experiență. Așa că singura modalitate de a mă afirma a fost la un seminar cu o profesoară care lucra pentru mai multe reviste. M-am bazat pe storytelling, am fost activă la cursurile ei și în vară când un redactor-șef i-a cerut să-i recomande interni, am fost pe lista scurtă dintr-un e-mail. Pe atunci, e-mail-ul era singura modalitate prin care te puteai afirma.

Acum ai la îndemână numeroase rețele de socializare, ești activ pe Instagram, Facebook, Snapchat, Tinder și de ce să nu le folosești pentru ce te interesează cel mai mult? Primul job. Experiența poate fi chiar plăcută, ai ocazia să te afirmi, să întâlnești în mod întâmplător oameni faini și să arăți ce îți place să faci prin postările de pe rețelele de socializare. Ideea sigur îți place, iar prima investiție pe care e bine să o faci este în descoperirea laturii profesionale a fiecărei platforme și în reputația ta online. Desigur, acestea trebuie susținute de un CV actualizat, de aplicarea la joburi și întâlnirea cu angajatorii. Pentru ca planurile să-ți meargă bine, noi te ghidăm cu o listă cu do’s and don’ts în social media care te ajută să fii cu un pas mai aproape de primul job:

DOs

 • Follow – dacă ești interesat de un anumit portal cu joburi pentru entry level (precum eJobs.ro care a lansat http://primul-job.ro ) sau de o anumită companie, dă-i follow pe Instagram sau pe Facebook. Este cel mai bun mod pentru a afla noutăți, dar și ce feature-uri noi lansează pentru a-ți găsi mai ușor un job.
 • Urmărește notificările! Paginile cărora le-ai dat follow te notifică mai nou ce joburi noi postează în secțiunea facebook.com/jobs.
 • Descoperă atuurile fiecărei platforme sociale! De exemplu, Instagram este platforma unde poți folosi pozele și hashtag-urile pentru a-ți căuta un job. Dă un search după #job, #joburi, #viatalajob, #happylajob. Prin accesarea acestor hashtag-uri ajungi pe paginile de Instagram ale companiilor, vezi atmosfera de la birou, proiectele, evenimentele organizate, iar dacă te-a convins, accesează din bio website-ul unde descoperi joburile.

  Pe Facebook ai ocazia să-ți creezi un scurt CV în secțiunea About care te ajută să fii cu un pas mai aproape de un job fără să-l cauți în mod activ. Tot aici îți poți clasifica prietenii într-o listă numită Contacte profesionale. Astfel când postezi că îți cauți un loc de muncă targetezi ca mesajul să fie afișat exact acestui grup de prieteni activi profesional. Tot aici te poți diferenția prin conținutul postat (prin care îți arăți poziția și atitudinea față de o anumită situație) și prin comentariile la postările prietenilor.

  Snapchat îți oferă ocazia ca în loc de CV să spui o poveste. Un video sau o poză îți pun în valoare talentul și abilitățile mai ales dacă ești în căutarea unui job într-un domeniu creativ. Tot aici poți urmări postările companiilor care te interesează, iar insight-urile te ajută la interviu.

  Tinder a fost folosit inițial pentru întâlniri romantice, însă utilizatorii și-au dat seama că aplicația poate fi folosită cu succes pentru a găsi colegi, clienți sau colaboratori. Așa că e o idee bună să valorifici întâlnirile stabilite aici pentru un nou job. Dar de ce să folosești Tinder ca un hub pentru discuții profesionale când deja ai la îndemână LinkedIn? În timp ce LinkedIn îți certifică experiența profesională, Tinder îți oferă întâlniri informale care te ajută să te pui în valoare într-un mod natural.
 • Anunță că ești în căutarea unui job! Dacă tu nu anunți că îți cauți un job, sunt puține șanse să vină cineva să te întrebe sau să-ți ofere un job. Contează să ai un ton pozitiv în exprimare și să nu copleșești prietenii cu postări prea dese despre intenția de a-ți găsi un loc de muncă.
 • Participă la discuții, comentează la postările profesioniștilor! Practic networking-ul creează oportunități profesionale care vin mult mai natural decât să întrebi cine angajează.  

DON’Ts

 • Nu posta conținut neprofesionist! Orice postare publică poate fi văzut de un potențial angajator. Evită fotografiile controversate și comentariile care pot fi  înțelese greșit.
 • Nu uita de confidențialitatea setărilor! Dacă intenționezi să vorbești despre ultima petrecere la care ai fost și postezi fotografii, ai grijă cine vede acest conținut și cum l-ar putea percepe. Prietenii apropiați vor fi în căutarea unui coleg la un moment dat așa că e bine să-i convingi că ești persoana potrivită alături de care vor să lucreze.
 • Nu începe căutarea unui job cu un profil neprofesional sau cu o adresă de e-mail care include un nickname!
 • Nu te eschiva! Nimeni nu se așteaptă să scrii din tratate de filosofie pe rețelele de socailizare. Este bine să ai o personalitate și să-ți placă să postezi conținut despre interesele și activitățile tale.

Acum ești cu un pas mai aproape de primul job, iar noi îți suntem alături și cu alte sfaturi pe care le găsești aici:

Să mă angajez din timpul facultății?

Ce treci în CV dacă nu ai experiență de muncă?

A fost util articolul? 7
social media

Leave a Reply