• 21 Apr. 2015
  • 2 min

Cum sa invatam de la cei mai buni.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

  Adrian Niculescu   http://www.facebook.com/adrianniculescucom http://www.linkedin.com/in/adrianniculescu http://www.meetup.com/entrepreneursinromania Comunitate manageri, antreprenori si profesionisti http://www.feedforward.ro – Resurse pentru succes     M-am obisnuit sa functionez intr-un anumit fel: sa invat […]

 

Adrian Niculescu

 

http://www.facebook.com/adrianniculescucom

http://www.linkedin.com/in/adrianniculescu

http://www.meetup.com/entrepreneursinromania Comunitate manageri, antreprenori si profesionisti

http://www.feedforward.ro – Resurse pentru succes

 

 

M-am obisnuit sa functionez intr-un anumit fel: sa invat de la cei care practica cu succes ceea ce ma invata la cursuri, seminarii si masterminds.

 

Si asta pentru ca astazi este mai usor ca oricand sa-ti creezi un profil online in care sa te declari specialistul nr #1 in ceva, sa gasesti cativa prieteni care sa iti dea cateva testimoniale si gata profilul de expert.

 

Exista foarte multi traineri si consultanti in Romania care te invata cum sa vinzi, cum sa te promovezi, sa faci publicitate prin Facebook si Google dar care de fapt au ca singura experienta practica invatarea pe banii clientului.

 

Si este foarte ok pana la urma sa inveti din mers insa notiunea de background si experienta parca nu mai au valoare. De fapt un background serios consistent, indiferent de ciclurile de invatare/ dezvatare pe care le parcurgi iti ofera ceva foarte valoros pentru clienti care se numeste "superior pattern recognistion". Cel mai bine observi asta la un doctor care a mai vazut 50 de pacienti cu problema ta sau la un politist care analizeaza o infractiune si care a mai vazut 30 de moduri de operare asemanatoare. 

 

Vad pe scenele evenimentelor de afaceri persoane extraordinar de supraponderale care ofera lectii de wellness si life coaching, anti familisti care prezinta cursuri si dau sfaturi despre relatiile dintr-o familie, oameni foarte saraci care te invata cum sa devii milionar si altele asemenea.

 

Exista in domeniul dezvoltarii personale un principiu care chiar functioneaza si nu este de lepadat – fake it until you make it, dar cred totusi ca ar trebui sa fie setate niste limite. Pana unde?

 

Totusi, indiferent de greutatile si esecurile intalnite pe parcurs consider ca un trainer sau consultant trebuie sa aiba inclusiv o experienta personala in propovaduirea serviciilor si infomatiilor pe care le ofera pentru a deveni cu adevarat relevant. 

 

Este ca si cand vrei sa antrenezi lumea pentru un maraton dar tu nu ai alergat niciodata mai mult de 500 m. Cum ii explici studentului ca se intampla cand ramai fara suflu la kilometrul 35 si ce trebuie sa faci ca sa nu se mai intample asta? Ce alimentatie, exercitii sa foloseasca?

 

Exista experti care au intrat pe piata din Romania – destul de alungati din tara lor de origine si care sunt maestri in manipulare psihologica si care ar fi in stare sa te faca sa-ti vinzi si casa pentru a beneficia de programul lor de training si coaching iar daca analizezi valoarea adaugata pe care ti-o ofera constati ca nu este mult prea mare.

 

Industria dezvoltarii personale este la inceput in Romania si are un potential imens. Insa nu oricine care traieste intr-o tara mai dezvoltata este indreptatit sa vina sa ne invete ce si cum. Din fericire, piata va cerne iar mesajul articolului este sa dezchideti bine ochii inainte de a urma sfaturi care va pot distruge cariera, familia si chiar viata.

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply