Indiferent de punctul carierei în care te situezi sau cât de experimentat ești în ceea ce faci, interviurile de angajare pot veni cu anumite provocări. Iar asta se poate întâmpla și dacă investești mult timp cercetând companii, șlefuindu-ți CV-ul și pregătindu-te pentru potențialele întrebări care ți se pot adresa.
Cele mai multe dintre ele vor fi întrebări specifice legate de locurile anterioare de muncă și de experiența ta în domeniu. Dar există și întrebări ce par mai personale și sunt menite să-ți testeze inteligenta emotionala. Prin întrebările de inteligenta emotionala, recrutorii caută să-ți vadă abordarea umană față de provocările sau situațiile cotidiene de la locul de muncă. Aceste întrebări îți vor prezenta scenarii ipotetice pentru ca interlocutorul să-și poată da seama cum te-ai comporta. Este important să știi că nu există răspunsuri „greșite” sau „corecte” atunci când vine vorba de aceste întrebări ce vizează inteligenta emotionala.
Prin această întrebare se caută să se înțeleagă ce tip de personalitate și abordări respecți și, eventual, vrei să emulezi. Când îți formulezi răspunsul la această întrebare, ia în considerare cultura și valorile organizației. Persoana care te inspiră prezintă valori similare? Înainte de a sugera pe cineva, asigură-te că știi cât mai multe detalii despre respectivul om și despre profilul său public. Nu ai vrea să menționezi pe cineva care face declarații controversate sau are imaginea ușor pătată de acțiuni din trecut.
Această întrebare se axează pe modul în care construiești relații și ce valoare acorzi prieteniei, ca parte a unei culturi sănătoase la job. În cadrul răspunsului tău ar fi bine să vorbești despre faptul că ești încă prieten cu colegi de la joburile anterioare. Concentrează-te pe calitățile care te ajută să construiești relații sănătoase și pe colaborările pe care le stabilești pentru a duce la bun sfârșit proiecte. Poți profita de această întrebare și pentru a întreba, la rândul tău, despre cultura și echipa actuală.
Aceasta este probabil una dintre cele mai dificile întrebări! Cum răspunzi cât mai ok la ea? Prea multă onestitate te-ar putea pune pe lista candidaților problematici, iar negarea faptului că te enervezi la locul de muncă nu îți conferă credibilitate. Cu toții trecem prin asta din când în când. Așa că atunci când răspunzi, ia în considerare să nu vorbești negativ despre anumite persoane sau organizații. Păstrează răspunsul general și concentrează-te asupra lucrurilor care te deranjează pe tine. Folosește-te de umor când dai acest răspuns pentru a nu lăsa impresia că porți pică sau ești frustrat.
Această întrebare vrea să atingă aspectele importante pentru tine. Felul în care răspunzi poate dezvălui cum te raportezi la succes. Cel mai bine este să vorbești despre o realizare individuală sau de echipă. În funcție de organizație și rol, alegerea ta s-ar putea să conteze aici. Ai grijă să explici de ce această realizare a fost esențială pentru tine și de ce te-a făcut să te simți mândru. Spune o poveste subliniind momentele în care ai avut nevoie de perseverență pentru a-ți atinge obiectivul.
Persoanele cu un nivel sporit de inteligenta emotionala investesc în relații cu șefii și colegii lor încă din prima zi de lucru. Dacă răspunsul tău se concentrează pe construirea de relații, mai degrabă decât pe punerea la curent cu propriile sarcini, acest lucru demonstrează că apreciezi munca în echipă și îți dai seama că nu vei putea duce toate proiectele pe cont propriu la bun sfârșit. Poți face referire la momente în care ai fost într-un mediu nou și poți discuta despre modurile în care te-ai integrat în echipa și ai preluat misiunea acesteia.
Această întrebare s-ar putea să nu semene cu una de inteligenta emotionala la prima vedere, dar răspunsul poate arăta că o persoană are o orientare spre învățare și este atentă la propriile nevoi. Persoanele care sunt introspective și în ton cu emoții pe care le resimt, sunt mult mai capabile să-și identifice punctele forte și punctele slabe și crească atât pe plan personal, cât și profesional. Nu răspunde la această întrebare aducând în discuție traininguri obligatorii. În schimb, discută despre ceva inițiat chiar de tine, cum ar fi o conferință la care ai participat de bună voie și nesilit de nimeni, o carte pe care ai citit-o despre un subiect pe val sau pașii făcuți pentru a-ți perfecționa o anumită abilitate. Și nu uita să închei povestind și despre planurile tale pe viitor în acest sens.
Nu trebuie să fii întrebat direct despre inteligenta emotionala pentru a-ți arăta natura reflexivă, preocuparea pentru ceilalți și modul în care folosești aceste calități pentru a îmbunătăți mediul de lucru și succesul unei companii. Așadar, asigură-te că incluzi în cadrul interviului, atunci când e cazul, o poveste despre munca în echipă sau despre colaborare.