• 25 Jul. 2022
  • 2 min

Ghid de interviu. Cum să impresionezi chiar și cel mai dificil recrutor

ghid de interviu

Fiecare interviu la care mergi este o provocare: fie recrutorul pune întrebări care te iau prin surprindere și nu știi cum să răspunzi ca să nu fii subevaluat, fie testele sunt dificile sau descoperi că multe dintre cerințele jobului nu ți se potrivesc.

Iată cum să impresionezi chiar și cel mai dificil recrutor atunci cand acesta încearcă să-ți testeze rezistența și perspicacitatea. 

 

Ghid de interviu. Pași de urmat pentru a impresiona angajatorul 

Pregătește-te pentru fiecare interviu în parte

Fiecare interviu este o experiență unică, mai ales dacă activitatea companiilor la care aplici este diferită. De aceea, este bine să te pregătești pentru fiecare în parte, să personalizezi CV-ul și speech-ul în funcție de jobul pentru care candidezi. Mulți dintre recrutori pot încerca să te pună în dificultate cu întrebări specifice despre companie, astfel e bine să cunoști termenii-cheie specifici activității și să te documentezi despre semnificația acestora.

Mai mult, caută cele mai comune întrebări care se pun la interviuri în astfel de domenii, dar și cele mai dificile, și încearcă să pregătești răspunsuri cât mai potrivite, dar și bine argumentate pentru acestea. Ia în calcul și întrebările despre cunoștințele tale tehnice și fii obiectiv în răspunsuri reliefând abilitățile tale.

 

Redirecționează atenția asupra rolului tău în companie

Pregătește speech-ul astfel încât să îmbini cu măiestrie cererea cu oferta, ai întotdeauna argumente la îndemână pentru a demonstra că ești omul potrivit pentru jobul respectiv. Dacă observi că recrutorul încearcă să te abată de la această argumentare tocmai pentru că a văzut că ești bine pregătit, poți să-l impresionezi prin câteva întrebări strategic gândite:

  1. Povestiți-mi mai multe despre experiența pe care trebuie să o aibă noul angajat?
  2. Care sunt cele mai importante abilități pe care le aveți în vedere?
  3. De ce a plecat persoana care ocupa acest rol în trecut?

 

Pregătește poveștile potrivite

Orice intervievator va fi dezamăgit de candidatul care nu are povești de împărtășit. Punctul de pornire este chiar descrierea jobului și abilitățile enumerate în cadrul acesteia: abilitatea de a lucra în echipă, multitasking-ul, abilitățile de comunicare și negociere. Oferă câte un exemplu pentru a demonstra aceste trăsături. Este recomandat să pregătești povești flexibile pe care să le poți adapta în funcție de întrebările recrutorului.

 

Finalul interviului te pune în evidență

Indiferent de cum se desfășoară interviul în timpul căruia pot apărea și întrebările mai puțin comode, finalul trebuie să-ți aparțină. Mulțumește-i recrutorului pentru oportunitatea de a te chema la interviu. Apoi realizează un scurt rezumat al profilului postului și al atuurilor tale. 

 

Bonus: 3 pași pentru a te pregăti rapid pentru interviu

De regulă, interviurile sunt fixate de pe-o zi pe alta și nu de puține ori candidații intră în panică, dacă nu sunt pregătiți cum se cuvine. Iată care este cea mai bună strategie de a te pregăti rapid pentru discuția cu recrutorul:

  1. Pregătește un discurs pe baza CV-ului, precum și detalii despre realizările de la fiecare job.
  2. Nu uita să-l pregătești și în limba străină cerută în job description.
  3. Citește mai multe despre companie și cerințele jobului.

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu locurile de muncă potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

 

 Ți-a plăcut articolul despre cum arată un ghid de interviu? Citește și:

Cum devii un candidat relevant pentru un job, chiar dacă nu ești calificat

Cum scapi de anxietate când vrei să ceri o mărire salarială

Organizarea timpului: 10 sfaturi pentru a profita din plin de ziua de lucru

A fost util articolul? 2

Leave a Reply