• 29 Sep. 2020
  • 3 min

Intrebari interviu: care sunt cele mai comune

puncte forte la interviu de angajare
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Absolventă de Relații Economice Internaționale (A.S.E. Bu... Arată mai mult

După ce ai aplicat cu CV-ul pe eJobs.ro, ești chemat la interviul de angajare. Și e foarte important să fii pregătit pentru orice întrebare pe care ți-o poate adresa recrutorul.

S-ar putea ca unele întrebări pe care le primești la un interviu să ți se pară banale și să nu înțelegi sensul și scopul acestora. Pentru a te lămuri, am selectat cele mai frecvente intrebari interviu pe care poți să le primești și ce vor să afle, de fapt, recrutorii prin intermediul acestora. Am stat de vorbă Iuliana Leurent, CEO al firmei de recrutare și închiriere de forță de muncă temporară Temps România și am aflat chiar de la ea care este scopul celor mai comune întrebări din cadrul unui interviu.

Întrebările de la interviu reprezintă doar un text enunțat pentru a afla informații în cea mai brută formă. Maturitatea și expertiza fiecărui consultant de recrutare poate face această experiență plăcută și chiar revelatoare pentru candidat. Scopul acestor întrebări este de a afla abilitățile, motivațiile și barierele personale ale candidatului, explică Iuliana Leurent.

 

 

Intrebari interviu: ce să răspunzi la ele?

Unde te vezi peste 5 ani?

Această întrebarea poate părea la prima vedere foarte generică și poate inutilă. Ca recrutor poți însă afla puterea inițiativei în preluarea propriului drum profesional, curajul și încrederea candidatului de a se proiecta pe mai departe. Fiind un plan cu o bătaie atât de lungă, automat această întrebare ajută recrutorul să vadă consistența și structura planului, disponibilitatea candidatului de a investi în traseul său profesional, dar și munca deja depusă în slujba obiectivului principal al acestuia. Tipul obiectivului ajută, de asemenea, angajatorul să clarifice lucrurile care îl animă pe candidat în momentul prezent, respectiv criteriile de selecție ale priorităților. 

  

Care e venitul minim de care ai nevoie?

Salariul a reprezentat un subiect tabu în multe dintre conversațiile de la interviul de angajare. De multe ori este evitat ori folosit în scopuri în care banii au „valoare”. Ceea ce poate fi explorat de către recrutor prin această întrebare este relația pe care candidatul o are cu resursele financiare, dar și valoarea acestora ca instrument utilizat pentru a merge spre diverse experiențe. Totodată, recrutorul poate vedea cum se valorizează candidatul, dar și cât accent pune pe procesul de învățare, pe acumularea experienței. Venitul minim poate apărea că o tentativă mascată de negociere , dar și pentru a valida încrederea în valoarea oferită și flexibitatea de a negocia perspectivele de dezvoltare. 

 

De ce dorești să lucrezi pentru compania noastră?

Așa cum candidatul este curtat de către angajator, tot așa și compania își dorește să se simtă curtată. Entuziasmul candidatului va fi un indiciu evident, însă, uneori,  înșelător în adjudecarea jobului. Recrutorul, în funcție de maturitatea sa, va înțelege entuziasmul sub forme diverse, chiar opuse de multe ori. Uneori este chiar un joc de orgolii. Consultanții în recrutare cu experiență vor vedea însă individualități și complementaritate, iar procesul va deveni o experiență constructivă pentru ambele părți. 

 

De ce ai plecat de ultimul job?

Atunci când ești „rănit”, tinzi să ai o atitudine defensivă, mult mai precaută. Vei căuta să eviți conflictele. Eu aș sfătui însă consultantul în recrutare să caute indicii despre atitudine și mai puțin latură cancanistică a derulării faptelor care dă dreptate unei singure părți. Personal, m-aș uita la nivelul personal de asumare și la puterea de a trece peste anumite evenimente.

 

De ce te-am recruta pe tine?

Aceasta este o invitație la pledoarie care necesită structură de discurs, dar și naturalețe în exprimare. Foarte puțini candidați știu să livreze spontan un elevator speech. Cei care însă o vor face sub o formă structurată, livrând argumentele ce denotă ascultare activă și aspectele cheie ale jobului, fac diferența. 

 

Care sunt calitățile și defectele tale?

În principiu, această întrebare este o explorare a conștiinței de sine și a asumării personale prin dezvăluirea atât a punctelor forte, cât și a vulnerabilităților. Aici recrutorul urmărește atitudinea candidatului în fața unui proces continuu de învățare și identificarea sistemului defensiv, a barierelor personale care ar putea reprezenta provocări în comunicare. De cele mai multe ori, se urmărește, de asemenea, alinierea candidatului cu echipa și valorile companiei.

Indiferent de domeniul în care lucrezi sau de experiența pe care o deții, dacă vrei o schimbare în carieră e nevoie să fii pregătit de interviul de angajare. E important să iei în serios întreg procesul de recrutare și să fii pregătit pentru orice întrebare. Răspunsurile bine puse la punct te pot pune într-o lumină bună în fața angajatorului și îți pot crește șansele de a obține jobul dorit. 

 

Ți-a plăcut articolul despre intrebari interviu? Citește și:

De ce să aplici pentru un loc de muncă în construcții

Începi un nou job de acasă? Iată ce trebuie să știi!

Pregătește-te pentru un interviu în 30 de minute

A fost util articolul? 3
intrebariintrebari interviu

Leave a Reply