• 27 Sep. 2018
  • 4 min

Cum să-ți sporești șansele de a te angaja la Târgul de Cariere

targul de cariere

Opt târguri de cariere te așteaptă în această toamnă în cele mai mari orașe din țară și e momentul să treci la următorul nivel: networking pe bune cu informații unice despre tine și despre companii! Provocarea? Să obții un job chiar la târg! Iată cum!

  • Documentează-te despre angajatorii de la Târgul de Cariere!
  • Pregătește un pitch convingător despre tine!
  • Onorează invitația la interviul pe loc!

Acum opt ani când am început să merg la târgurile de joburi, primul gând era că voi da CV-ul recrutorului, mă va reține și mă va suna luni. La fața locului, alte mii de oameni gândeau fix același lucru ca mine, iar recrutorii strângeau de zor vrafuri de hârtii în timp ce răspundeau la aceeași întrebare: Ce joburi aveți? Treptat-treptat, și-au dat seama că tot acest proces de schimb de CV-uri este mare consumator de timp și energie și au început să renunțe la vraful de hârtii pentru un QR code inteligent, aferent CV-ului și, mai nou, creează povești despre joburi în care îți poți da seama dacă te potrivești sau nu.

De atunci mi-am schimbat perspectiva și mi-am dat seama că târgul de cariere e, în fond, un loc unde te oprești să joci, să te pui în valoare și te alegi cu ceva drag, un rol care îți place. Contează să nu reproduci scenariul (CV-ul), ci să fii pentru câteva minute omul care, de exemplu, se pricepe se vândă orice, chiar și gheață eschimoșilor.

Dar cum să joci bine printre zeci de mii de participanți?

Documentează-te! Vezi actorii de la Târgul de Cariere!

Este important să știi pentru cine joci, ce actori mari vin în „juriu” la preselecție! Așadar, află care sunt companiile participante la târg și documentează-te despre cele care te interesează, ce proiecte au, precum și joburile disponbile în momentul de față. De exemplu, pe www.targuldecariere.ro, alegi orașul în care vrei să participi și vei vedea toți angajatorii care s-au înscris la târg, lista fiind acestora actualizată în timp real. Dacă dai click pe numele angajatorilor îți vor fi afișate și ofertele de locuri de muncă disponibile. Astfel restrângi căutarea, știi la ce angajatori să te duci și despre ce să discuți.

Updatează scenariul, adică CV-ul tău!

Ca în orice rol pe care îl joci trebuie să te bazezi pe un scenariu, în cazul de față un CV, în care e nevoie să investești puțin timp și energie pentru a-l updata și chiar adapta joburilor care te interesează la târg. Te ajută enorm să-l ai. De pildă, pe baza CV-ului găsit în baza de date ejobs.ro la Târgurile de Carieră, primești un QR Code pe care angajatorii îl pot scana și gata aplicarea! Iar dacă ți-ai instalat aplicația eJobs în avans îți poți crea propriul QR Code pe care să îl arăți angajatorilor la târg. Așa nu te mai complici cu vrafuri de hârtii și ai timp să stai la povești cu angajatorii.

Recuzita face parte din poveste

Vestimentația de scenă vorbește despre tine și arată dacă te potrivești sau nu rolului. Prima impresie contează și nu e nevoie să fii la patru ace pentru a convinge, ci mai degrabă să fii tu în hainele care te reprezintă, dar smart-office. Iar dacă sunt prea office, accesorizează-le cu un element care îți pune în valoare personalitatea! Ca să fii memorabil!

Stabilește cel mai bun moment pentru networking!

Dacă te sperie gândul că așa frumos îmbrăcat vei nimeri la un rând imens la standul angajatorului și că nu vei putea să-ți joci rolul așa cum îți place, vânează momentele mai liniștite, precum ora de deschidere a târgului! E și un moment bun să te bucuri de Coffee Point și de ce nu, să ai o discuție degajată, la o cafea, cu angajatorii. La prima oră sunt mai liberi și au mai mult timp să-ți ofere informațiile de care ai nevoie.

Evită întrebările ale căror răspunsuri le găsești online!

Ai ajuns față în față cu recrutorul și e momentul să îți joci rolul. Contează să nu fii redundant cu întrebări la care găsești răspunsul pe Google, precum: Ce joburi aveți? Cu ce vă ocupați? Cele mai potrivite sunt întrebările construite pe baza documentării  pe care ai făcut-o. Întreabă despre cultura companiei, despre oamenii săi, despre abilitățile pe care aceștia le au pentru anumite joburi și chiar despre au finalizat un anumit proiect. Pe baza răspunsurilor recrutorilor, îți poți construi prezentarea și îți poți juca rolul.

Pregătește-te să susții o probă chiar pe platourile companiei!

Iar de la o scurtă prezentare despre tine poți ajunge chiar la un interviu, pe loc, la târg. Așa că nu mai trebuie să aștepți săptămâni sau luni până să afli dacă te potrivești sau nu unui job, poți chiar să bați palma pentru o ofertă financiară. În plus, târgurile de carieră reprezintă oportunități de socializare excelente. Chiar dacă nu te potrivești unui job, faptul că ai discutat cu angajatorul și ți-ai pus în valoare abilitățile îți deschide alte uși în companie.

Arta pitch-ului trece proba cu recrutorul

Chiar dacă îți știi bine rolul, e nevoie să-l adaptezi în timpul interviului la târg! Ia în considerare că aici, recrutorii nu au timp pentru un interviu formal ca acelea desfășurate în companie. Și nici timp pentru foarte multe întrebări pentru a afla mai multe despre tine. De aceea, e bine să folosești întâlnirea face to face cu ei pentru a le oferi informații relevante despre tine într-un timp scurt, exact ca la un pitch. Iar cea mai bună metodă în acest sens este să-ți definești punctele pozitive apoi să te rezumi la cele vitale și să arăți cum te potrivești jobului. 

Limbajul corpului duce interviul la următorul nivel

Pentru ca pitch-ul tău să fie și mai convingător este nevoie să acorzi atenție limbajului corpului și tonului vocii care pot face un interviu să dureze mai mult. Iar contactul vizual, o strângere fermă de mână și un zâmbet îți dau carismă și arată determinarea ta pentru a obține jobul dorit.

Joacă în poveștile create de companii!

Și dacă tot te simți bine în compania angajatorilor, bucură-te și de poveștile pe care le-au creat la târg ca să ai un preview despre job. Pot fi jocuri, aplicații sau călătorii în lumea virtuală cu ajutorul tehnologiei. Iar drumul spre jobul mult visat nu e așa greu pentru că la târg găsești și zone de relaxare, cu bean bag-uri, mese și scaune comode sau standuri unde îți poți face poze profesioniste de CV.

Trimite angajatorilor o notă de mulțumire!

După ce te-ai bucurat de oportunitățile de la târg, e momentul să oferi un follow-up! Recrutorii se întâlnesc cu mii de candidați pe zi, iar un e-mail de mulțumire în care să punctezi ceva specific discuției de la târg te va face memorabil și mult mai aproape de jobul dorit.


Ca să-ți fie mai ușor, îți lăsăm aici și calendarul de toamnă de la Târgul de Cariere:

Cluj Global – 3-4 octombrie, Sala Polivalentă

Iași – 12-13 octombrie, Palas

Târgu Mureș – 16 octombrie, Teatrul Național

Alba Iulia – 18 octombrie, Alba Mall

Brașov – 30-31 octombrie, Kronwell Hotel

Cluj IT – 9-10 noiembrie, Sala Polivalentă

Oradea – 16 noiembrie, Trade Center

Sibiu – 27-28 noiembrie, Hotel Ramada

Ți-a plăcut articolul? Află cum poți să fii mai aproape de jobul dorit aici:

Fă cunoștință cu 400 de companii la Târgul de Cariere!

Cum să fii cu un pas mai aproape de primul job prin social media

 

A fost util articolul? 5
târg de cariere

Leave a Reply