Când îți redactezi CV-ul, te gândești la cine va fi destinatarul acestuia? Cine este persoana pe care trebuie să o impresionezi? Acesta este primul pas atunci când începi să-ți așezi în CV informațiile despre tine. Află în continuarea acestui articol ce ar putea să-l facă pe recrutor să-ți ignore CV-ul!
Scopul principal atunci când îți pregătești CV-ul nu este să te mulțumești pe tine, nici pe specialistul în recrutare care urmează să-l analizeze, nici pe amicul pe care l-ai rugat să-ți ofere un feedback. Scopul tău principal este să îl scrii pentru un potențial angajator. Cum arată profilul acestuia? Pentru început, este foarte nerăbdător să găsească candidatul ideal pentru rolul scos la bătaie și ar vrea ca potrivirea candidatului cu rolul să se întâmple cât mai repede. Apoi, nu uita că acesta parcurge zeci sau chiar sute de CV-uri pe zi, de aceea este important să acorzi atenție cifrelor sau rezultatelor.
Și chiar și după ce ai urmat toți acești pași, realitatea poate fi ușor diferită, iar invitațiile la interviu pot întârzia să apară.
Oamenii de HR, în special cei cu experiență în zona de recrutare, cunosc majoritatea trucurilor pe care încearcă să le ia în calcul candidații. Știu foarte bine că preferăm să trecem în CV informații îmbunătățite sau chiar adevăruri pe jumătate spuse. De aceea, este important să fii onest în CV și clar, să pui într-o lumină bună experiența ta, dar fără să exagerezi sau să minți. Recrutorii nu acceptă nimic dintr-un CV ca fiind o certitudine absolută, pot chiar să încerce să verifice informațiile pe care le treci.
Având în vedere că nu stau să citească fiecare CV în amănunte, ci mai degrabă îl parcurg pe diagonală, este important să ai informațiile principale cât mai la vedere. Sunt angajatori care se uită la aspectul fizic, alții acordă o atenție sporită scrisorii de intenție. Dar, în niciun caz, nu apreciază atașarea diverselor fișiere arhivate. Chiar și pe tine te enervează să deschizi mai multe foldere ca să ajungi la un document, nu-i așa?
Cum spuneam, fiecărui CV i se acordă, în medie, doar 20 de secunde. Angajatorii caută întâi informații cheie (experiență, studii, competențe) pentru a decide dacă merită să examineze mai detaliat. De aceea, aceste informații ar merita scoase în față. Fiecare are propria sa listă de priorități atunci când se uită pentru prima dată pe un CV.
Știm că ești tentat să treci în CV diverse informații despre timpul tău liber, mai ales dacă ai diverse activități interesante și consideri că reprezintă un atu pentru tine. Totuși, acestea ar putea să te descalifice în fața altor candidați. Angajatorii vor să știe cum poți ajuta compania să își rezolve provocările și să își atingă obiectivele. Detaliile despre aspirațiile tale personale sunt adesea ignorate sau plasate în secțiuni mai puțin vizibile ale CV-ului.
Când îți scrii CV-ul, asigură-te că prezinți întâi informațiile pe care angajatorul le caută, iar apoi cele pe care ți le dorești tu să fie observate. Așa vei crește șansele ca CV-ul tău să fie luat în considerare. Iar dacă nu ai aplicat încă la un job, dar te tentează să faci o schimbare, opțiuni există pe eJobs.ro!
Cum îți păstrezi calmul și concentrarea la un interviu de angajare
Cum te poate sabota simțul umorului la interviul de angajare