• 26 Sep. 2022
  • 3 min

De ce ar trebui să înveți constant ceva nou

De ce ar trebui să înveți constant ceva nou

În zilele noastre, extinderea cunoștințelor și a setului de abilități este mai mult o cerință decât o alegere. Dacă nu știi ce să studiezi sau ce oportunități de învățare ai la dispoziție, încearcă să te uiți la lucrurile care-ți trezesc interesul. Întreabă-te: „Ce m-a interesat sau m-a pasionat încă din copilărie?”.

Răspunde la această întrebare și vei descoperi călătoria de învățare pe care ar trebui să o urmezi. De asemenea, vei descoperi o satisfacție incomensurabilă în procesul de învățare. Fie că te folosești de ea pentru un hobby sau cu un scop profesional, învățarea poate reprezenta o sursă de bucurie și satisfacție, indiferent de vârstă sau de statutul profesional!

 

Viteza ta de învățare crește

Deprinderea constantă de noi abilități te ajută să înveți lucruri mai rapid în timp. Prin stimularea neuronilor din creier, se formează mai multe căi neuronale, iar impulsurile electrice călătoresc mai repede pe măsură ce încerci să procesezi informații noi. Un prim pas în această direcție, menită a-ți spori viteza de învățare, poate fi urmarea unui curs dedicat pasionaților de domeniul IT, cum este proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

 

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 

 

Câștigi timp pentru tine 

Să înveți ceva nou ar putea fi scuza de care ai nevoie pentru a obține ceva timp personal. Timp departe de muncă sau familie. O întâlnire cu tine însuți. S-ar putea să te mențină sănătos emoțional. Poți începe cu cel puțin 30 de minute pe zi și poți explora ce-ți place concret să faci pentru ca ulterior să aloci și mai mult timp respectivei pasiuni. Astfel, nu înseamnă că trebuie să o faci mereu singur, poți implica oameni din jurul tău cu aceleași interese. 

 

Te ajută să rămâi în cursa celor mai atractivi candidați

Dezvoltarea profesională te ajută să rămâi atractiv pentru angajatori chiar și atunci când noi absolvenți se alătură domeniului. E important să fii la curent cu schimbările tehnologice, altfel riști ca în timp să nu mai fii luat în calcul pentru promovări. Reține că piața muncii este în continuă schimbare, economia continuă să evolueze, iar progresele tehnologice se resimt în toate sectoarele economiei. Îți va fi greu să-ți atingi obiectivele de carieră fără a continua să înveți și să-ți exersezi mușchii profesionali. Nu vei putea rămâne printre primii fără a învăța ceva ce ei nu au făcut încă.

 

Alungi plictiseala din viața ta

Învățarea de lucruri noi îți menține nivelul curiozității ridicat, astfel încât să nu te plictisești la fel de ușor cum o fac cei care stagnează din evoluție. Viata ta personală și profesională poate părea extrem de monotonă când faci aceleași lucruri din nou și din nou. Însă învățarea unei noi abilități întrerupe acest ciclu de monotonie și alungă plictiseala din jurul tău.

 

Te adaptezi mai bine la schimbare

Când înveți ceva nou, mintea și percepțiile tale se schimbă, iar asta face mai ușoară adaptarea la schimbările inevitabile pe care viața tinde întotdeauna să le aducă cu sine. Adaptarea la schimbare este o abilitate în sine și, cu cât experiența ta de viață este mai variată, cu atât îți va fi mai facil să fii mai flexibil în fața transformărilor de orice fel. 

 

Ți-a plăcut articolul De ce ar trebui să înveți constant ceva nou? Citește și: 

Ce nu-ți spune nimeni la început de carieră

Beneficiile care nu ar trebui să-ți lipsească acum la job

7 acte de curaj care-ți vor transforma cariera

A fost util articolul? 3
evoluție profesionalăînveți ceva nou

Leave a Reply