Ne-am obișnuit ca de cele mai multe ori să pornim către un interviu de angajare pregătiți cu un adevărat bagaj logistic în spate. Înainte de orice interviu ne documentăm cu privire la posibilele întrebări ce vor fi adresate, detalii despre poziția pentru care am aplicat, referințe despre compania angajatoare, uneori chiar și despre compania de recrutare. Însă, poate că nu întotdeauna luăm în calcul un aspect foarte important: posibilitatea eșecului. Și asta pentru că de cele mai multe ori ne încurajăm cu gândul că vom trece de acest ultim hop și ne vom angaja.
Dar ce vom face dacă nu trecem de interviurile preliminare? Care este atitudinea ce trebuie adoptată când dai nas în nas cu esecul pentru a merge mai departe mult mai pregătiți și fără să ne pierdem speranța și motivația?
Esecul face parte din viața unui om. Chiar dacă se spune că viața este compusă din suișuri și coborâșuri, eșecul nu întotdeauna ar trebui considerat ceva negativ. El poate deveni o posibilitate ca noi să ne gândim mult mai bine unde am greșit, și ce ar trebui făcut sau schimbat. Este normal să fim dezamăgiți când suntem contactați telefonic să ni se transmită că nu vom merge mai departe. De altfel, aceasta este și partea cea mai grea din profesia unui recrutor să dea asemenea vești. Motivele unui astfel de eșec pot fi multe printre ele numărându-se: faptul că studiile trecute în CV nu sunt compatibile cu cerințele postului, cunoștințele de limbă străină nu sunt la nivelul solicitat de angajator, lipsa anumitor abilități necesare poziției scoase la bătaie.
Un eșec nu ar trebui să pună pe pauză căutările pentru un job sau să-ți scadă complet motivația, ci ar trebui să te ajute la găsirea motivelor obiective ce au condus la apariția sa. Ce urmează? Îndreptarea eventualelor lipsuri sau aplicarea strict pe poziții care oferă real posibilitatea de angajare. E bine sa ai în vedere aceste coordonate și să dai dovadă de proactivitate și să nu te descurajezi. În acest demers îți poate fi de ajutor și 021.9124, numărul scurt pus la dispoziție de eJobs. Dacă-l apelezi de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00, un consultant al echipei noastre te va ajuta să-ți faci CV-ul și să aplici la joburi mai potrivite cu experiența ta. Astfel, îți vei scădea considerabil șansele de a te confrunta iarăși cu esecul.
Nu vei fi mereu perfect pregătit pentru orice situație sau întrebare și chiar dacă vei avea o atitudine exemplară, tot există posibilitatea ca un alt candidat să fie preferat. Vinovăția, rușinea și stânjeneala sunt sentimente pe care nu ar trebui să le resimți după un eșec. Iar dacă tu nu poți găsi înțelegere în aceste momente pentru tine poți vorbi cu un prieten despre care știi că nu duce lipsă de compasiune. La fel de potrivit ar fi și să te implici într-o activitate care contribuie la ameliorarea stresului: sportul spre exemplu e foarte util când ai de a face cu emoții negative intense.
Pentru a te ajuta să treci mai lin peste acest moment i-am cerut și sprijinul psihoterapeutului Anca Maftei. Ea a venit cu câteva recomandări utile pe care le poți parcurge în rândurile de mai jos:
Și caută să te dezvolți prin resursele pe care le ai! sigur că viața profesională reprezintă unul din pilonii vieții unui adult sănătos, care vrea să se dezvolte, iar această perioadă ne pune față în față cu dificultățile de a ne bucura de o viață profesională prosperă. Cu toate acestea, amintește-ți că este doar o perioadă, iar aceasta nu este viața ta până la final. Uită-te în jurul tău și vezi ce poți face cu ceea ce ai, continuă-ți hobby-urile, petrece timp cu cei dragi, citește, fă sport, vizionează filme care îți aduc informații și stări prețioase și dă-ți voie chiar să te reinventezi.
Ți-a plăcut acest articol? Citește și:
Cum să ajungi mai repede la interviu deși contextul nu e cel mai favorabil