Tocmai ai fost informat că este nevoie să mergi într-o călătorie în interes de serviciu? Probabil că îți faci deja un calcul, pentru a acoperi cheltuielile necesare. Însă nu ar trebui să-ți faci astfel de griji, pentru că ai dreptul la diurnă. Ce cheltuieli îți acoperă diurna, ce tipuri de indemnizații de delegare poți lua și care este valoarea acestora, afli în cele ce urmează.
Diurna este suma de bani pe care o poți primi când îți desfășori activitatea profesională în afara sediului companiei, pentru o anumită perioadă de timp. O mai găsești și sub denumirea de indemnizație de delegare sau deplasare și ea ar trebui să acopere costurile de deplasare ale beneficiarului.
Când mergi în delegație, ai dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la diurnă (acesta fiind menită pentru a acoperi cheltuielile cu masa, transportul și alte necesități la fața locului) în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil, după cum punctează și articolul 44 din Codul Muncii.
Pentru a primi diurnă trebuie să te încadrezi în una dintre aceste categorii:
Care e valoarea diurnei și când se acordă?
Recent cuantumul diurnei a crescut de la 20 la 23 de lei pentru bugetari, conform Ordinului 1.235/2023:
Începând cu data de 1 aprilie 2023:
a) cuantumul indemnizației de delegare prevăzute la art. 1 alin. (1) și alin. (2) lit. a) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului se majorează la 23 lei;
b) cuantumul alocației de cazare prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. b) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 714/2018 se majorează la 265 lei;
c) cuantumul indemnizației de detașare prevăzute la art. 4 alin. (1) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 714/2018 se majorează la 23 lei.
Dacă diurna zilnică este sub un anumit plafon setat prin Codul fiscal, cheltuiala cu diurna este deductibilă și neimpozabilă:
Acest plafon este stabilit astfel, conform legii 72/2022, pentru anularea unor obligații fiscale și pentru modificarea unor acte normative:
a) În țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităților și instituțiilor publice (Hotararea 714/2018);
23 lei/zi × 2,5 = 57,5 lei pe zi, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.
(b) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Verifică aici care este diurna în valută aferentă fiecărei țări în parte.
23 de lei este valoarea minimă pe care o poți primi pentru o zi în care mergi în delegație. Suma acordată de angajator poate fi mai mare chiar de 2,5 ori:
Deplasări în țară
Să luăm exemplul domenului Ionescu care lucrează la firma X din București și este nevoit să plece, în delegație, la Iași pentru 3 zile. Suma maxim deductibilă cu diurna internă: 23 lei x 2.5 x 3 zile = 172,5 lei.
Deplasări în străinătate
Domnul Ionescu lucrează la firma X din București și pleacă în delegație la Paris, pentru 8 zile. Conform tabelului de aici, diurna minimă pe zi, în Franța este de 35 euro. Așadar, diurna maxim deductibilă va fi: 35 euro x 2.5 x 8 zile = 700 euro.
Astfel, dacă ești delegat sau detașat într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 de km de localitatea în care se află locul tău permanent de muncă, ți se cuvine o indemnizație de delegare în cuantum de minimum 23 de lei/zi. Dacă în schimb, ești trimis într-o localitate care se află la o distanță mai mare de 50 de km de locul tău permanent de muncă, vei primi, alături de indemnizația de delegare, și o alocație zilnică de cazare ce ridică suma totală la un cuantum cu o valoare de 265 de lei.
Condiții de acordare a diurnei interne
Diurna se acordă fiecărui angajat care este trimis într-o misiune de serviciu: la o distanță de minimum 5 km de localitatea în care ai locul de muncă; pentru o perioadă de maximum 60 de zile calendaristice pe an; numai dacă durata deplasării este de cel puțin 12 ore. Ce se întâmplă dacă se depășește perioada respectivă? Ea se poate prelungi cu până la 60 de zile suplimentare, însă numai cu acordul expres al tău.
Se calculează diferit de diurnă internă în sensul că perioada pentru care se acordă diurnă se determină în funcție de mijlocul de transport folosit, astfel:
a) momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, și momentul aterizării avionului, la sosirea în țară, dar și pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât și la înapoierea în țară.
Dacă deplasarea ta nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore și 100% pentru perioada care depășește 12 ore. Dacă ești în deplasare pentru mai mult de 120 de zile, diurna primită în perioada de timp ce depășește 120 de zile este considerată venit de natură salarială, va fi supusă impozitului pe salarii și va fi inclusă în baza lunară pentru contribuții sociale obligatorii pe statul de plată.
În situația în care detașarea sau delegarea ta are loc într-o țară din Uniunea Europeană, unde diurna este de 35 de euro/zi, angajatorul are posibilitatea de a indexa această sumă de 2,5 ori, ceea ce duce la o valoare de 87,5 euro, în urma aplicării formulei de calcul pentru diurna externă.
Poți primi un avans înainte de a efectua deplasarea, urmând că la reîntoarcerea din deplasare să cumulezi toate cheltuielile aferente acesteia inclusiv diurna. Dacă suma cheltuielilor plus diurna este mai mică decât avansul acordat atunci vei primi diferența, iar dacă raportul de mărime este invers, va trebui să restitui surplusul.
În concluzie, dacă mergi în delegație, ai dreptul (pe lângă acoperirea cheltuielilor pentru transport și cazare) și la o diurnă – o sumă de bani dedicată cheltuielilor cu masa, transportul, dar și cu unele necesități la fața locului. Aceasta se acordă în proporție de 100% numai dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore, iar suma primită de la angajator diferă în funcție de distanța față de orașul în care compania își are sediul sau de orele petrecute în delegație și este în limita unui plafon (atât pentru deplasările în țară, cât și pentru cele în străinătate).
Dacă îți dorești să-ți găsești un job care să-ți permită să călătorești și să iei diurnă, pe eJobs.ro ai zeci de mii de roluri scoase la bătaie. Curajul pentru mai bine vine din tine!
Zile libere 2023. Când să planifici următoarea minivacanță
Persoană cu dizabilități – Ce trebuie să știi pentru a te angaja
Cerere demisie. Ce ar trebui să știi din punct de vedere legal
Bună ziua. Datorita serviciului (șofer) sunt nevoit să plec în deplasare de câteva ori pe luna. Cu toate că durata deplasării este de13-15 ore, mi se acordă diurnă dar sunt pontat doar 8 ore ceea ce nu mi se pare corect. Doresc o părere. Mulțumesc
Bună, Cristian,
Ar trebui să fii pontat pentru toate cele 13/15 ore. Citește contractul de muncă pentru a vedea ce mențiuni sunt acolo și dacă acestea nu există, discută cu managerul/managerul HR. Dacă nu ai un răspuns bazat pe lege, te poți adresa unui avocat specializat în dreptul muncii.
Buna vreau sa lucrez si eu va rog??
Bună, Marioara,
În ce domeniu și în ce oraș dorești să lucrezi?
Poți să suni la 021 9124 și colegii te vor ghida spre joburile care ți se potrivesc.
Buna ziua!
Vă deranjez întrucât am o problemă mai atipică căreia nu i-am găsit soluția în mediul online. Suntem o firmă de IT, sucursala din România a unei companii germane. Anual ne deplasăm toată firma (circa 35 de persoane) în Germania, zic ei în team-building. De fapt în timpul programului lucrăm la sediul firmei. Nu primim nimic, ni s-a argumentat că firma ne asigură și masa și cazarea. Hotărârea 518/1995 zice că dacă ni se asigură masa, tot trebuie să ne dea diurnă la valoarea de 50% din cât e stabilită. Nu pomenește nimic de cazare. Întrebarea este: în condițiile în care avem și masa și cazarea asigurate, este corect să nu primi nimic în aceste deplasări? Mulțumesc anticipat
Bună ziua,
Conform articolului 44, art 2 din Codul Muncii, (2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Recomandarea noastră este să discutați cu un avocat specializat în dreptul muncii, care vă poate ghida și reprezenta în relația cu angajatorul în acest caz.