• 17 Jan. 2024
  • 21 min

Persoană cu dizabilități – Ce trebuie să știi pentru a te angaja

indemnizatie handicap 2023

Se spune că persoanele care au trecut printr-o situație mai dificilă în viață sunt mai puternice. Și așa ar trebui să fii și când îți cauți viitorul job. Contextul actual este o provocare pentru toți candidații, iar pregătirea pentru întâlnirea cu recrutorul este esențială. Ar trebui să ai atitudinea corectă și sinceră, să arăți interes pentru jobul respectiv și să te documentezi temeinic despre companie, dar și despre misiunea și responsabilitățile tale. Joburi există, poți alege munca la domiciliu sau joburile apropiate de casă. Pe eJobs.ro vei descoperi angajatori care apreciază diversitatea și sunt deschiși să cunoască persoane dedicate, care se potrivesc profilului profesional căutat. Descoperă toate informațiile utile despre indemnizatie handicap 2024 și oportunitățile în carieră, pe care ar trebui să le știe o persoană cu dizabilitati care vrea să se angajaeze acum.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni (aproximativ 15% din populația lumii) trăiesc cu o formă de dizabilitate. De asemenea, între 110 și 190 de milioane de adulți au dificultăți grave de funcționare.

 

WhatsApp Channel

 

În România, numărul persoanelor cu dizabilităţi, care au primit indemnizație în 2023 este de  837.947, potrivit datelor Ministerului Muncii. Aproximativ 50% dintre aceştia (417.000) au vârsta potrivită de a munci. 167.000 de persoane erau înregistrate în 2020 cu handicap de grad I şi II (fiind, astfel, în imposibilitate de a munci), prin urmare doar 17% (43.000) dintre persoanele cu dizabilități, apte de muncă, au un loc de muncă în România, arată datele ANDPDCA (Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii).

Viața este o provocare în această situație și, de multe ori, te lupți poate cu bariere fizice, sociale, financiare, medicale. Cu toate acestea, este important să încerci pe cât posibil să depășești aceste bariere. Dacă starea de sănătate îți permite să lucrezi, gândește-te la o activitate care îți place și care poate fi remunerată. Pe lângă salariu, vei continua să primești și indemnizatie handicap 2024. Vestea bună este că din martie 2023 indemnizația de handicap a fost majorată, odată ce Indicele Social de Referință a crescut cu rata medie anuală a inflaţiei și aceleași așteptări sunt și pentru 2024. Află toate detaliile și valoarea indemnizațiilor!

 

Dreptul la muncă pentru persoanele cu dizabilitati

„Indiferent de gradul sau tipul de handicap, este important de precizat că te poți angaja, poți fi încadrat în câmpul muncii, conform pregătirii profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap. În conformitate cu prevederile art. 75 din Legea 448/2006, ai dreptul să ți se creeze toate condiţiile pentru a-ți alege şi exercita profesia, meseria sau ocupaţia, pentru a dobândi şi menţine un loc de muncă, precum şi pentru a promova profesional”, precizează Adrian Vlad Chiotan, Președintele Asociației Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități. Doar o persoană care are şi calitatea de pensionar cu grad de invaliditate nu se poate angaja.

 

Indemnizatie handicap 2024 – Cum se calculează 

Totodată, orice venit ai avea la locul de muncă, ai dreptul să primești, în același timp, și prestații sociale, precum:  indemnizatie handicap 2024 lunară (pentru handicap grav și accentuat), buget complementar (acordat persoanelor cu handicap grav, accentuat și mediu) şi indemnizaţie de însoţitor (pentru persoanele cu handicap grav), în baza Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Drepturile persoanelor cu handicap accentuat

  • indemnizatie handicap 2024 lunară, indiferent de venituri; valoarea indemnizatiei diferă în funcție de gradul de handicap (grav, accentuat, mediu);
  • buget personal complementar lunar, indiferent de venituri; valoarea acestuia difera, de asemenea, in functie de gradul de handicap.

Sprijinul financiar pentru persoanele cu handicap este reglementat de legea 448/2006, modificată prin OUG nr. 60/2017, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

În articolul III din OUG nr.60/2017 se precizează:

Începând cu data de 1 iulie 2018, alineatele (4), (5) şi (13) ale articolului 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi vor avea următorul cuprins:

(4) Adultul cu handicap beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de următoarele prestaţii sociale:

a) indemnizaţie lunară, indiferent de venituri:
(i) 70% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap grav;
(ii) 53% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap accentuat;

b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
(i) 30% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap grav;
(ii) 22% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap accentuat;
(iii) 12% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap mediu.

(5) Părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii, beneficiază de prestaţii sociale, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere, astfel:

a) 60% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul copilului cu handicap grav;
b) 35% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul copilului cu handicap accentuat;
c) 12% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul copilului cu handicap mediu.

Indicatorul social de referință este reglementat de Legea nr. 76 din 2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forței de muncă. Valoarea ISR a crescut de la 525,5 lei (în 2022) la 598 de lei în 2023. Indemnizația lunară pentru adultul cu handicap grav 70% din ISR, iar pentru adultul cu handicap accentuat este 50% din ISR. La această sumă se adaugă și un buget complementar lunar, achitat indiferent de venituri. Valoarea acestuia este între 12 și 30% din ISR, în funcție de gradul de handicap.

 

Cine primește indemnizatie handicap 2024

În legea 448/2006, privind protecţia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, se menționează că acest drept revine adulților și copiilor cu handicap, cetățeni români, cetățeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au domiciliul sau reședinta în România.

 

Majorare indemnizatie handicap. Cea mai recentă a fost în 2023

Pe site-ul Ministerului Muncii se menționează: Toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) cresc de la 1 martie 2023, ca urmare a majorării cu 13,8 % a acestui indicator. Astfel, valoarea ISR creşte de la 525,5 lei, în anul 2022, la 598 lei – în 2023. Pentru 2024 încă nu avem date.
Acest indicator stă la baza stabilirii cuantumurilor beneficiilor de asistență socială, implicit a prestațiilor acordate persoanelor cu dizabilități în baza art.58 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

Beneficiile sociale care au crescut din martie 2023

  • indemnizație de însoțitor pentru persoanele cu handicap grav;
  • indemnizație handicap lunara, indiferent de venituri; valoarea indemnizatiei difera in functie de gradul de handicap (grav, accentuat, mediu);
  • buget personal complementar lunar, indiferent de venituri; valoarea acestuia difera, de asemenea, in functie de gradul de handicap.

Bani mai multi pentru persoanele cu handicap

Ca urmare a aplicării noii valori a ISR, prestațiile acordate persoanelor cu dizabilități au crescut de la 1 martie 2023 cu un procent de 13,8 % care se va aplica indemnizației lunare pentru persoanele cu handicap și bugetului personal complementar lunar, precum și prestațiilor sociale acordate familiilor sau reprezentanților legali ai copiilor cu handicap.

Astfel,

  • persoana adultă cu handicap grav va beneficia de:

– indemnizaţia lunară, indifererent de venituri, în valoare de 419 lei (creștere de la 368 lei)

– buget personal complementar, indiferent de venituri, în valoare de 180 lei (creștere de la 156 lei)

  • persoana adultă cu handicap accentuat va beneficia de:

– indemnizaţia lunară, indifererent de venituri, în valoare de 317 lei (creștere de la 279 lei)

– buget personal complementar, indiferent de venituri, în valoare de 132 lei (creștere de la 116 lei)

  • persoana adultă cu handicap mediu va beneficia de un buget personal complementar, indiferent de venituri, în valoare de 72 lei (creștere de la 64 lei).

Tototdată, potrivit acelorași prevederi legale, părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii, beneficiază de prestaţii sociale, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere, astfel: 359 lei (creștere de la 316 lei) pentru copilul cu handicap grav, 210  lei (creștere de la 184 lei) pentru copilul cu handicap accentuat și 72 lei (creștere de la 64 lei) pentru copilul cu handicap mediu.

 

Indemnizatie compensatorie 

Conform OUG 168/2022, articolul XIX, indemnizația acordată începând cu luna ianuarie 2023 are următoarele valori:

  • pentru persoanele adulte:
    • 368 lei pentru cele cu handicap grav;
    • 279 lei pentru cele cu handicap accentuat;
    • 64 lei pentru cele cu handicap mediu.
  • pentru copii:
    • 316 lei pentru cei cu handicap grav;
    • 184 lei pentru cei cu handicap accentuat;
    • 64 lei pentru cei cu handicap mediu.

Indemnizația compensatorie va fi plătită fie persoanei cu handicap, dacă aceasta are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit în condițiile legii. Va fi acordată acordată din oficiu de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.

Condiții de acordare a indemnizatiei compensatorii: 

Indemnizatia compensatorie se acordă din oficiu persoanelor prevăzute la alin. (2) si (3) pentru care s-au acordat în luna decembrie 2022 prestațiile sociale prevăzute la art. 58 alin. (4) si (5) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificările și completările ulterioare.

Este un drept special, acordat persoanelor cu dizabilități, prin urmare nu poate fi recuperată de stat sau executată silit și nici nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor privind venitul minim garantat, a celor privind alocația pentru susținerea familiei și nici a celor privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Citește și despre deducerea personala!

 

Cat este indemnizatia de handicap in Romania? Întrebări frecvente:

 

Ce indemnizatie handicap 2024 primește adultul cu handicap grav?

Adultul cu handicap grav primește o Indemnizatie handicap 2024, indiferent de venituri, în cuantum de 419 lei pe lună. La acești bani se adaugă un buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 180 lei.

Cat este indemnizatia de insotitor 2024 pentru persoanele cu handicap grav?

Potrivit articolului 58, alineatul 3, din Legea 448/2006,  adultul cu handicap grav primește pentru plata însoțitorului o indemnizație echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență sociala din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi. Indemnizația de însoțitor pentru persoanele cu handicap grav este in cuantum de 1.898 lei nei (plata cu 02.2023) sau există posbilitatea angajarii unui asistent personal pe salariul de 3.000 lei brut, respectiv 1.898 lei net.

Cum pot beneficia de scutire pe veniturile salariale dacă am handicap grav?

Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități precizează că, potrivit prevederilor Codului Fiscal, persoanele cu handicap grav şi accentuat beneficiază de scutire de la plata impozitului pe salariu, cu condiţia depunerii către angajator a unei cereri însoţită de copia certificatului de încadrare în grad de handicap.

Ce indemnizatie handicap 2024 primește adultul cu handicap accentuat?

Indemnizaţia lunară, indiferent de venituri este în cuantum de 317 lei. La aceasta, se adaugă un buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 132 lei.

Ce indemnizatie handicap 2024 primește adultul cu handicap mediu?

Beneficiezi de un buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 72 lei – 12% din ISR,  (începând cu 07.2018 conform OUG nr. 60/2017).

Pe lângă indemnizatie handicap 2024, ce facilități din partea statului primesc persoanele cu handicap?

Persoanele adulte cu handicap  beneficiază  de:
– asistenţă medicală gratuită, inclusiv medicamente gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât şi pe timpul spitalizării, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile stabilite prin contractul-cadru-medicul de familie/medicul specialist;
– dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, conform listei şi în condiţiile prevăzute în contractul-cadru – Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti; card de parcare;

Persoanele cu handicap grav beneficiază de: 
– legitimaţie STB; abonament de metrou; gratuitatea transportului interurban (CFR, auto sau cu navele pentru transport fluvial) – facilități valabile și pentru persoanele cu handicap accentuat.
– scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale, pentru persoanele cu handicap, precum și pentru insoțitorii sau asistenții personali ai acestora, dupa caz;
– suportarea dobânzii pentru creditul contractat pentru achiziţionarea unui singur autovehicul şi pentru adaptarea unei locuinţe, conform nevoilor individuale de acces dar şi cu condiţia ca valoarea creditului să  nu depăşească 10.000 euro, iar restituirea să nu depăşească 10 ani;
– scutire de la plata impozitului/taxei pt. clădirea (şi terenul) de domiciliu, scutire de la plata impozitului pentru un singur mijloc de transport, inclusiv pentru reprezentanții legali, pe perioada in care au in ingrijire, supraveghere si intreținere persoane cu handicap;
– scutire de la plata impozitului pentru venituri din acttivități independente, salarii, pensii, act. agricole;
– exceptare de la plata CASS pentru veniturile obținute in baza Legii 448/2006;
– posibilitatea accesării la DGASMB a stimulentului financiar de 500 lei (1.000 lei pentru copiii cu handicap), pe perioada derulării proiectului, de către Primăria Municipiului București
– posibilitatea solicitării alocației de hrană pentru adulții/copiii diagnosticați cu cod tip handicap 8, la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București


Care sunt drepturile de care pot beneficia părinții cu sau fara dizabilități care realizează venituri supuse impozitului pe venit sau care au realizat perioade asimilate în condițiile art.2 alin.(1), (5) si (6) din OUG nr.111 /2010, care au în creștere și îngrijire un copil cu dizabilitate între 0-18 ani?

Drepturile de care pot beneficia părinții cu sau fără dizabilități care realizează venituri supuse impozitului pe venit sau care au realizat perioade asimilate în condițiile art.2 alin.(1), (5) și (6) din OUG nr.111/2010, care au în creștere și îngrijire un copil cu dizabilitate între 0-18 ani sunt următoarele:

a) concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului cu handicap de la 0-3 ani în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului (minim 85% din cuantumul salariului minim pe tara) garantat în plată – 1.495 lei) {art.2 alin.(1) din OUG nr.111/2010 coroborată cu OUG nr. 82/2017};

b) stimulent lunar de inserție acordat până când copilul împlinește 4 ani, dacă parintele se întoarce la muncă înainte de finalizarea concediului pentru creșterea copilului cu dizabilități – 1.500 lei (daca persoanele îndreptățite obtin venituri înainte de împlinirea către copil a vârstei de 1 an). Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani) și 650 lei net (dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 1 an. {art.7 din OUG nr.111/2010};

c) concediu și indemnizație lunară pentru creșterea copilului cu handicap, indemnizație egală cu cuantumul minim al indemnizatiei pentru creșterea copilului acordat până la 3 ani, respectiv 1.495 lei. Indemnizația se acordă persoanelor care au în îngrijire copii cu dizabilitate cu vârsta cuprinsă între 3-18 ani și care au beneficiat de drepturile stabilite de OUG nr.111/2010 si care doresc sa beneficieze de concediu pentru creșterea copilului pana la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani; {art.31 alin.(1) din OUG nr.111/2010 si art.26 alin.(11) din OUG nr.158/2005 – În cazul copilului cu afecțiuni grave, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani.}

d) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre părinți, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 18 ani, la solicitarea părintelui, în conditiile prevăzute de Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare; {art.32 alin.(1) lit.a) din OUG nr.111/2010}

e) concedii medicale, acordate în condițiile legii, pentru îngrijirea copilului cu dizabilitate care necesită internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afecțiuni intercurente, precum și pentru recuperare/reabilitare, pana la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani. {art.32 alin.(1) lit.b) din OUG nr.111/2010}.

Care sunt drepturile de care pot beneficia părinții care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar NU au îndeplinit condițiile de acordare a ICC stabilite la art.2 alin.(1) din OUG nr. 111/2010 și care au în creștere și îngrijire un copil cu dizabilitate intre 0-18 ani?

Drepturile sunt stabilite la art.2 alin.(1) din OUG nr.111/2010:

a) sprijin lunar pentru creșterea copilului dizabilitate, în cuantum de 523 lei (35% din cuantumul indemnizației minime – 1.495 lei), acordat persoanei care are în îngrijire copii cu dizabilitate, cu vârstă cuprinsă între 0 și 3 ani și care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului și indemnizației lunare pentru creșterea copilului; {art.32 alin.(1) lit.d) din OUG nr.111/2010};

b) concediu și indemnizație lunară pentru creșterea copilului cu handicap, indemnizație egală cu cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului acordat până la 3 ani, respectiv 1.495 lei. Concediul și indemnizația se acordă persoanei care are în îngrijire copii cu dizabilitate, care dorește să beneficieze de concediu pentru creșterea copilului cu vârsta cuprinsă între 3-7 ani și care în ultimele 12 luni înainte de solicitarea acestui concediu a realizat venituri supuse impozitului pe venit {art.31 alin.(1) lit.c) și alin.(2) din OUG nr.111/2010};

c) sprijin lunar pentru creșterea copilului dizabilitate, în cuantum de 224 lei (15% din cuantumul indemnizației minime – 1.495 lei), acordat persoanei care are în îngrijire copii cu dizabilitate, cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani și care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului și indemnizației lunare pentru creșterea copilului și nici condițiile de acordare a concediului și indemnizației lunare pentru creșterea copilului cu handicap prevăzute la lit.b) {art.32 alin.(1) lit.d) din OUG nr.111/2010}.

d) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre părinți, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 18 ani, la solicitarea părintelui, în condițiile prevăzute de Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare; {art.32 alin.(1) lit.a) din OUG nr.111/2010}

e) concedii medicale, acordate în condițiile legii, pentru îngrijirea copilului cu dizabilitate care necesită internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afecțiuni intercurente, precum și pentru recuperare/reabilitare, până la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani. {art.32 alin.(1) lit.b) din OUG nr.111/2010}.

Care sunt drepturile de care pot beneficia părinții care nu realizează venituri și care au în creștere și îngrijire un copil cu dizabilitate între 0-18 ani?

Conform art.26 alin.(11) din OUG nr.158/2005), drepturile sunt următoarele:

a) sprijin lunar pentru creșterea copilului dizabilitate, în cuantum de 523 lei (35% din cuantumul indemnizației minime – 1.495 lei), acordat persoanei care are în îngrijire copii cu dizabilitate, cu vârstă cuprinsă între 0 și 3 ani și care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului și indemnizației lunare pentru creșterea copilului; {art.32 alin.(1) lit.d) din OUG nr.111/2010};
b) sprijin lunar pentru creșterea copilului dizabilitate, în cuantum de 224 lei (15% din cuantumul indemnizației minime – 1.495 lei), acordat persoanei care are în îngrijire copii cu dizabilitate, cu vârstă cuprinsa intre 3 și 16 ani și care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului și indemnizației lunare pentru creșterea copilului și nici condițiile de acordare a concediului și indemnizației lunare pentru creșterea copilului cu handicap prevăzute la lit.b) {art.32 alin.(1) lit.d) din OUG nr.111/2010}.

Care sunt drepturile de care pot beneficia părinții cu dizabilități care nu realizează venituri și care au în creștere și îngrijire copil cu dizabilitate cu vârstă cuprinsă între 0 -18 ani?

Conform art.26 alin.(11) din OUG nr.158/2005), drepturile de care pot beneficia părinții cu dizabilități care nu realizează venituri și care au în creștere și îngrijire copil cu dizabilitate cu vârstă cuprinsă între 0-18 ani sunt următoarele:

a) sprijin lunar pentru creșterea copilului cu dizabilitate, în cuantum de 673 lei (45% din cuantumul indemnizației minime – 1.495 lei), acordat persoanelor cu dizabilitate gravă sau accentuată care au în îngrijire copii cu dizabilitate, cu vârstă cuprinsă între 0 și 3 ani și care nu realizează alte venituri în afara beneficiilor de asistență socială acordate persoanelor cu dizabilități, potrivit prevederilor Legii nr.448/2006. {art.32 alin.(1) lit.c) din OUG nr.111/2010}
b) sprijin lunar pentru creșterea copilului cu dizabilitate, în cuantum de 523 lei (35% din cuantumul indemnizației minime – 1.495 lei), acordat persoanelor cu dizabilitate gravă sau accentuată care au în îngrijire copii cu dizabilitate, cu vârstă cuprinsă între 3 și 18 ani și care nu realizează alte venituri în afara beneficiilor de asistență socială acordate persoanelor cu dizabilități, potrivit prevederilor Legii nr.448/2006. {art.32 alin.(1) lit.c) din OUG nr.111/2010}.

 

Care sunt drepturile de care pot beneficia părinții cu dizabilități care au în creștere și îngrijire copii fară dizabilități?

Drepturile de care pot beneficia părinții cu dizabilități care au în creștere și îngrijire copii fară dizabilități sunt următoarele:

a) sprijin lunar pentru creșterea copilului, în cuantum de 673 lei (45% din cuantumul indemnizației minime – 1.495 lei), acordat persoanei cu dizabilitate gravă sau accentuată care are în întreținere un copil cu vârstă cuprinsă între 0 și 2 ani și care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului și indemnizației pentru creșterea copilului. {art.32 alin.(2) din OUG nr.111/2010}.
b) sprijin lunar pentru creșterea copilului, în cuantum de 224 lei (15% din cuantumul indemnizației minime – 1.495 lei), acordat persoanei cu dizabilitate gravă sau accentuată care are în întreținere un copil cu vârstă cuprinsă între 2 și 7 ani și care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului și indemnizației pentru creșterea copilului. {art.32 alin.(2) din OUG nr.111/2010}.

Care este procedura pentru încadrarea în grad și tip de handicap? Ce acte trebuie să pregătesc pentru a beneficia de indemnizatie handicap 2024?

În articolul 7 alin. 1 din Ordinul nr. 2298/2012 privind aprobarea Procedurii cadru de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad şi tip de handicap, sunt detaliate Documentele necesare în vederea evaluării complexe, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap:
a. cerere-tip de evaluare complexă;
b. copie de pe documentele de identitate;
c. documente medicale :
1. referat privind situaţia medicală prezentă, întocmit de medicul specialist;
2. scrisoare medicală-tip de la medicul de familie, numai în situaţia primei prezentări la SECPAH (Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte Cu Handicap);
3. copii de pe biletele de externare, dacă este cazul;
4. investigaţii paraclinice solicitate de SECPAH;
d) ancheta socială efectuată de serviciul social specializat din cadrul primăriei în a cărei rază are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap;
e) adeverinţă din care să rezulte calitatea de salariat, în cazul salariaţilor, copie a deciziei de pensionare şi, respectiv, talon de pensie, în cazul pensionarilor, adeverinţă conform căreia persoana nu are niciun venit, în cazul persoanelor fără venituri.
Dreptul la ajutor social se acordă la o lună după ce persoana a fost încadrată cu grad de handicap.

 

Angajații cu handicap se pot pensiona mai repede

Persoanele angajate care au handicap grav, accentuat sau mediu beneficiază, mai nou, de o pensionare mai rapidă, fără să se țină seama de momentul la care au căpătat dizabilitatea, potrivit OUG 94/2021 publicat pe 31 august 2021  în Monitorul Oficial. Astfel prin OUG nr. 94/2021, s-a eliminat din Legea pensiilor (263/2010) o discriminare care permitea pensionarea mai rapidă a celor care au căpătat un handicap înainte de asigurarea în sistemul public de pensii.

Având în vedere Decizia Curții Constituționale a României nr. 632/2018 prin care se constată că sintagma „preexistent calității de asigurat“ din cuprinsul art. 58 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, este declarată neconstituțională,întrucât Decizia Curții Constituționale a României nr. 632/2018 produce efecte atât asupra înscrierilor noi la pensie, cât și asupra drepturilor de pensie aflate în plată, în cazul persoanelor care fac dovada îndeplinirii noilor condiții de acordare a pensiei, se impune modificarea art. 58 și 76 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, prin eliminarea expresă a sintagmei declarate neconstituțională, pentru a fi preîntâmpinate efectele negative generate de interpretări neunitare în ceea ce privește stabilirea stagiului de cotizare, în raport cu gradul de handicap, la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare.

Având în vedere că elementele sus-menționate constituie situații extraordinare care impun adoptarea de măsuri imediate, în vederea stabilirii cadrului normativ adecvat, și faptul că neadoptarea acestor măsuri ar avea consecințe negative asupra unei categorii importante de beneficiari ai sistemului public de pensii, în sensul în care stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie este determinată de data ivirii handicapului, de stagiile de cotizare realizate în condiții de handicap, existând riscul acordării unor drepturi eronate, sens în care se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență,în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată,Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Prevederile din Ordonanța de Urgență 94/2021 arată că beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, și nu doar cei care au căpătat handicapul înainte de asigurarea la pensii.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 29, alineatele (1^1) și (1^2) vor avea următorul cuprins:
(1^1) Avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, al căror termen de valabilitate este data de 31 decembrie 2018, își prelungesc valabilitatea până la data de 1 septembrie 2023, dată până la care angajatorii au obligația de a normaliza condițiile de muncă.
(1^2) Perioada cuprinsă între data de 31 decembrie 2018 și data de 1 septembrie 2023 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă, pentru care angajatorii datorează contribuția de 4% potrivit prevederilor art. 138 lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:

  • 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
  • 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
  • 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului, stagiul complet de cotizare.

Articolul 76, alineatul (3) va avea următorul cuprins:

  • 3) Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap li se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiile de cotizare prevăzute la art. 58 și 59 și stagiile de cotizare realizate până la data acordării pensiei de invaliditate.

Cat este pensia de handicap 2024?

Este una dintre cele mai frecvente întrebări. În România nu există pensie de handicap, ci doar pensie de invaliditate și indemnizatie de handicap. Cele două se pot cumula.

Calcul pensie de invaliditate

Afla aici despre „Pensie handicap gradul 1 fara insotitor”

Articolul 94 din Legea 263/2010 menționează: cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual, realizat de asiguratul care solicită pensia de invaliditate, cu valoarea unui punct de pensie.

  1. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte, rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului, la numărul de ani în care acesta a cotizat.
  2. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare, realizate în anul calendaristic respectiv.
  3. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Pentru lunile în care Institutul Naţional de Statistică nu comunică câştigul salarial mediu brut, se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câştig salarial mediu brut comunicat.

Potrivit articolului 75 din Legea 263/2010, la stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă între stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării/solicitării pensiei de invaliditate.

Pentru stagiul potenţial, punctajul lunar este de:

  • 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
  • 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
  • 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Valoarea punctului de pensie luat în calcul este cel din momentul emiterii deciziei de plată a pensiei de invaliditate. 

Indemnizaţia de însoţitor

Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor, în cuantum fix. Cuantumul indemnizatiei pentru însoțitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condițiile legii.

Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor este de 1.428 lei, in intervalul ianuarie 2023 – decembrie 2023.

Cand se maresc pensiile de handicap?

Este una dintre cele mai căutate informații pe Google. Guvernul a aprobat majorarea punctului de pensie cu 12,5% începand cu luna ianuarie a anului 2023 la 1.785 de lei. De asemenea, membrii Guvernului au decis cresterea indemnizatiei sociale pentru pensionari cu 12,5%, de la 1.000 de lei la 1.125 de lei, începând cu anul 2023. Pentru 2024 încă nu avem date.

 

indemnizatie handicap 2020

Conform articolului 83 din Legea 448/2006, persoanele cu dizabilitati, aflate în căutarea unui loc de muncă sau încadrate în muncă, beneficiază și de următoarele drepturi:

  1. cursuri de formare profesională;
  2. adaptare rezonabilă la locul de muncă;
  3. consiliere în perioada prealabilă angajării şi pe parcursul angajării, precum şi în perioada de probă, din partea unui consilier specializat în medierea muncii;
  4. o perioadă de probă la angajare, plătită de cel puţin 45 de zile lucrătoare;
  5. un preaviz plătit, de minim 30 de zile lucrătoare, acordat la desfacerea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia;
  6. posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi, în condiţiile legii, în cazul în care beneficiază de recomandarea comisiei de evaluare în acest sens.
  7. Orice persoană cu dizabilitati care doreşte să se integreze sau să se reintegreze în muncă are acces gratuit la evaluare şi orientare profesională, indiferent de vârstă, tipul şi gradul de handicap.

Așadar există un cadru legal care te protejează în momentul în care decizi să te angajezi. Începe prin a cere consiliere prealabilă angajării și cursuri de formare profesională care te pot ajuta să faci față mai ușor cerințelor jobului. Comunică întotdeauna cu managerul tău despre adaptarea ta. Aceasta poate dura mai mult, dar e bine să existe un feedback constant, pentru ca lucrurile să se îmbuntățească, iar tu să te simți din ce în ce mai confortabil la noul job și în noua echipă. De asemenea, există flexiblitate și în ceea ce privește programul de lucru, poți alege un job part-time sau poți lucra 6 ore, contează să-i comunici angajatorului posibilitățile tale și, împreună, să alegeți o variantă convenabilă de colaborare.

Angajarea persoanei cu handicap se realizează în următoarele forme, conform art. 79 din Legea 448/2006:
a) pe piața liberă a forței de muncă
b) la domiciliu
c) în forme protejate

2) Formele protejate de angajare în muncă sunt:
a) loc de muncă protejat;
b) unitate protejată autorizată

Facilități pentru persoanele cu dizabilitati la locul de muncă

Angajații cu handicap grav și accentuat sunt scutiți de impozitul pe salarii. În cazul în care lucrezi de la domiciliu, angajatorul este obligat prin lege să asigure transportul gratuit al materiilor prime şi materialelor necesare în activitate, precum şi al produselor finite realizate. Indiferent de gradul de handicap, beneficiezi de o perioadă de probă la angajare, plătită, de cel puţin 45 de zile lucrătoare și de un preaviz plătit de minimum 30 de zile lucrătoare, acordat la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pentru motive neimputabile acestuia. Toate aceste beneficii sunt menționate  în Legea 448/2006.

Te poți orienta spre companii care au cel puţin 50 de angajaţi, pentru că acestea au obligaţia de a angaja persoane cu dizabilitati, într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Astfel îți crești șansele de angajare. O opțiune este să alegi marii retaileri care angajează persoane cu dizabilități pentru posturile de casier sau unul dintre joburile remote, după ce ai o discuție cu angajatorul și vezi care este abordarea sa față de persoanele cu dizabilități.

 

Cum îți alegi viitorul angajator

„Ce a făcut compania pentru persoanele cu dizabilitati până acum?”  Este o întrebare importantă pe care merită să o pui angajatorilor înainte de a lua o decizie cu privire la viitorul tău job. Cei care au lucrat până acum cu persoane cu dizabilitati sau care au angajați cu dizabilitati sunt empatici și dispuși să te integreze fără ezitare în echipa lor. Și să investească în formarea ta. Instruirea poate lua forma unor întâlniri virtuale în contextul actual și poate contribui la îmbunătățirea competențelor tale. De asemenea, deschiderea companiei spre integrarea și formarea persoanelor cu dizabilitati, dar și pentru formarea celorlalți membri ai echipei va îmbunătăți mult comunicarea internă  și va contribui la ștergerea etichetelor.

Caută jobul care ți se potrivește!

Iată câteva recomandări pentru persoanele cu dizabilități medii:

Casier

Misiunea ta este să întâmpini clienții cu zâmbetul pe buze, să scanezi și să încasezi contravaloarea produselor așezate pe bandă. Și chiar să le ușurezi puțin experiența de cumpărare cu o ghidare rapidă în caz că au uitat să cumpere ceva. De asemenea, poți avea și atribuții care te pot ajuta să-ți dezvolți abilitățile în zona de vânzare, cum ar fi participarea la acţiunile comerciale din magazin. Pe lângă salariu, primești și beneficii precum tichete de masă, asigurare medicală privată, cupoane de reduceri pe care le poți folosi în magazin, primă de vacanță, cursuri de formare.

Analist credite

Domeniul bancar se bucură de încredere din partea românilor în această perioadă, arată un studiu eJobs și vestea bună este că își măresc și echipele cu oameni care pot lucra de acasă. Te poți angaja ca analist credite corporate, job pe care îl poți face din confortul casei tale. Contează să ai studii superioare economice finalizate, experiență în analiza credite (IMM sau Corporate), cunostințe financiar-bancare, cunoștințe de limba engleză (scris și conversațional), capacitate dе a lucra cu termene limită, atenție la detalii. Principalele tale responsabilități vor fi: să analizezi dosarele dе crеdit trаnsmise de sucursale, să verifici dacă conțin toate documentele menționate în normele interne ale bancii, în funcție de categoria de credit solicitat; să asiguri suport personalului din sucursale, celor din vânzări și analiștilor. Ai program flexibil, abonament medical, Bookster, costuri bancare preferențiale (comisioane, schimburi valutare, dobanda credit); traininguri.

Tester în domeniul bancar

Tot în domeniul bancar, te poți angaja ca tester. Contează să ai studii superioare, curiozitate și abilități dе comunicare eficientă în echipă, precum și experiență în zona dе testare (testare manuală) minimum 1 an. Beneficiile pe care le vei avea, îți indeplinesc cele mai importante nevoi, dar și unele dintre visuri: program flexibil, liber de ziua ta de naștere, abonamente medicale premium la clinici de prestigiu, Bookster, costuri bancare preferențiale (comisioane, schimburi valutare, dobânda credit); programe strâns legate de pasiunile tale, traininguri, sesiuni de inovație.

Customer Support

Dacă cunoști bine limba engleză și ai capacitatea de a te adapta la diferitele situații primite de la clienți, precum și de a veni cu rezolvări la problemele acestora, te poți angaja în domeniul asistenței clienților. Jobul îl faci din confortul casei tale și nu este obligatoriu să ai experiență anterioară în domeniu. Te vei bucura de lucru într-o echipă ambițioasă și pozitivă, într-un mediu prietenos; vei avea formare profesională; feedback continuu pentru a vă putea dezvolta profesional; sporuri de weekend și sărbatori legale, bonusuri de performanță (începând cu a 4-a luna); asigurare de sănătate privată; tichete de masă.

Operator date

Îți place să te implici în tot ceea ce faci? Dacă te recunoști și, în plus, ai și ceva abilități de analiză, este momentul să faci primul pas spre un job de operator date care îți oferă siguranță și îți permite să pășești cu dreptul în lucrul de acasă. Experiența nu este obligatorie. Contează abilitățile digitale. Ce vei face? Te vei ocupa de introducerea datelor, de corectarea și tehnoredactarea textelor, de analiza și generarea corelațiilor specifice bazelor de date ale companiei, precum și de asigurarea consistenței informațiilor. Vei primi training complet și  vei posibilități de avansare și dezvoltare pe trepte de carieră.

Cum ajungi la joburile remote

Toate aceste joburi remote le găsești dând click, din home page eJobs, pe Joburi – Filtrează rezultate – Remote (de acasă) – Vezi joburi. O altă opțiune este să alegi un job apropiat de casă. Tot ce trebuie să faci este să dai click, din Home Page, pe Joburi și în pagină nou deschisă să dai Afișare după – Distanță. 

Pentru a fi informat zilnic despre joburile care apar, cea mai bună opțiune este să te abonezi la newsletter-ul de joburi. Iată cum poți face asta:

  •  În partea dreaptă a CV-ului trebuie să bifezi Criteriile jobului dorit: Nivel cariera/Nivel studii/Tip job/Orase de lucru/Departamente/Industrii/Salariu net lunar. Bifarea acestor criterii este esențială pentru ca noi să putem sorta joburile pentru tine
  • Intră apoi în Setări cont – opțiune aflată sub poza ta de profil (din partea dreaptă sus). De pe coloana din stânga, alege Setări alerte e-mail Frecvența alerteiZilnic

Cunoaște-ți drepturile! 

Legea nr.448/2006 actualizată prevede toate măsurile de protecție și promovare a drepturilor persoanelor cu handicap. Articolul 6 din Legea 448/2006 menționează că persoanele cu dizabilitati se bucură de dreptul la muncă, având astfel dreptul la salariu, precum și la indemnizație (prestații sociale). 

Persoanele cu handicap beneficiază de drepturi la:

a) ocrotirea sănătăţii – prevenire, tratament şi recuperare;

b) educaţie şi formare profesională;

c) ocuparea şi adaptarea locului de muncă, orientare şi reconversie profesională;

d) asistenţă socială, respectiv servicii sociale şi prestaţii sociale;

e) locuinţă, amenajarea mediului de viaţă personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional;

f) petrecerea timpului liber, acces la cultură, sport, turism;

g) asistenţă juridică;

h) facilităţi fiscale;

i) evaluare şi reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de către membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani.

Citește și despre contract de colaborare!

Visurile mari se construiesc cu pași mici

Vestea bună este că în România există companii care pun pe primul loc diversitatea, fiind de părere că aceasta oferă echipei sinergie și valoare. Și integrează în echipele lor persoane cu dizabilitati, așa cum o fac cu orice nou angajat. Încă din anunțurile de joburi își arată deschiderea spre angajarea persoanelor cu dizabilități.

Carrefour este unul dintre primii angajatori din România care au început procesul de recrutare și de integrare a persoanelor cu dizabilitati încă din anul 2009. De atunci, în fiecare an, compania recrutează între 30 și 50 de persoane cu diferite tipuri de dizabilitati și luptă împotriva discriminării, a prejudecăților și a stereotipurilor. Acum are peste 200 de angajați cu dizabilități în diferite departamente ale companiei.

Alexandru are 30 de ani, este din Slobozia și locuiește în București de 5 ani, de când s-a înscris la facultate. Pasiunea lui este biologia, pentru lucrarea de licență a studiat viața țestoaselor din America. De aproape patru ani are și un job stabil, lucrează la Carrefour Unirii, pe postul de casier.

Cel mai mult la jobul de casier îi place că interacționează cu oamenii, cunoaște deja clienții fideli ai magazinului, care trec pe la casa lui de marcat la fiecare vizită în magazin, iar el îi întâmpină de fiecare dată cu zâmbetul pe buze. Dar poate cel mai motivant pentru el la job este faptul că-și poate exersa limba engleză, pentru că interacționează zilnic cu clienți străini. A învățat engleza din jocuri video și filme și spune că se descurcă destul de bine.

Alexandru n-a întâmpinat dificultăți în obținerea jobului când s-a angajat la Carrefour, mărturisește doar că a trebuit să aștepte să fie invitat la interviu. „Acum am alături o echipă unită, în care colegii sunt sociabili, comunicativi și nu am simțit niciodată că sunt privit diferit”, mărturisește Alexandru. Alături de el, la Carrefour Unirii lucrează și două colege cu deficiențe de auz și vorbire, care ajută clienții din spatele caselor de marcat.

Un alt exemplu este Enel o care încurajează diversitatea. În anunțurile de joburi precizează: Această poziție este disponibilă și constituie o oportunitate ă persoanelor cu dizabilități, pe care le încurajăm să aplice cu încredere, pentru că una din valorile care ne caracterizează este diversitatea. Echipa noastră de integrare vă va oferi tot suportul de care aveți nevoie pentru a vă adaptași a obtine performanță în activitate.

De asemenea, o altă opțiune este să aplici la asociațiile persoanelor cu dizabilități care sunt preocupate să ofere un trai mult mai bun persoanelor cu dizabilități din România prin crearea de locuri de muncă și oportunități de dezvoltare.

E un moment bun să te îndrepți spre un job care îți place, fără a ține cont de bariere. Numărul locurilor de muncă pe eJobs.ro este acum în creștere, așadar ai de unde alege, iar majoritatea companiilor lucrează remote. Contează să ai încredere în tine, să arăți entuziasm pentru job și dorința de a învăța. Reține că oamenii speciali fac ca joburile lor să fie speciale.

 

Ai găsit util articolul despre indemnizatie handicap 2024? Citește și:

 

Ești la primul job? Uite cum arată un model contract individual de muncă 2024

Tendințe în redactarea CV-ului de urmat în 2024

A fost util articolul? 172
indemnizatia handicap
  • AvatarVoicu Nicolae zice

    Câteva sugestii:
    1. Ar trebui actualizat articolul cu noile prevederi ale legii 448/2006 –> exemplu subvenție de 1900 Ron / luna pentru fiecare persoana cu handicap angajata de firmele cu peste 50 angajati.
    2. Cumva articolul ar trebui sa fie mult mai vizibil pentru angajatorii cu peste 50 angajati. O promovare bine gandita ar spori sansele persoanelor cu handicap sa se angajeze.

    • AvatarG.FLOREA zice

      Buna ziua!

      In trend cu uzantele din Romania de la Guvern in jos cu toate angajamentele fata de implementarea conventiei ii doare la basca de asemenea categorii de napastuiti.
      IO in calitate de persoana cu grad ”accentuat” am scris la toate ministerele si m-au trimis la plimbare prin fluturarea sintagmei ”conform si in conditiile legii” iar in situatia cand tocmai structurile guvernamentale nu au ocupate procentele cu asemenea persoane, ce sa mai vorbim de structurile teritoriale-deconcentrate, primarii, consilii locale cu entitatile din subordinea acestora, ba mai mult ITM-ul local singura institutie identificata de mine ca are atributii de constatare si sanctionare a neconformarii in domeniu a negat chiar dupa indicarea normei si articolului ca nu este in sarcina sa a controla o asemenea regularitate/conformare, chiar si in conditiile de sris negru pe alb.
      Asa ca dragi specialisti in resurse umane precum si dragi colegi de suferinta in ale sorti va certific in calitate de persoana cu dizabilitati urmare a unui AVC ca totul este o bataie de joc chiar cacialma la adresa noatra mai dureroasa decat propaganda neocomunista cat despre Unitatile protejate sau cei autointitulati sprijinitorii nostri am intalnit numai declarativi de bune intentii, PR…..si suficienti care se hranesc pe seama napastei noastre ca asa este moda prezenta, nu?!
      Multumesc si iertare pentru duritate dar mi s-a acrit, fie sa auzim de Ganduri, Priviri, Vorbe, Fapte si Lucruri minunate chiar si in asa un sector/domeniu !!

    • AvatareJobs Romania zice

      Bună, Nicolae,

      Acest articol este dedicat candidaților. Pentru angajatori, am pregătit acest articol.

    • AvatarTîrziu Mihaela zice

      Buna ziua. Imi puteti spune la ce articole e prevazuta subventia de 19001900 Ron / luna pentru fiecare persoana cu handicap angajata de firmele cu peste 50 angajati?
      Eu nu am gasit in lege.
      Multumesc!

      • Bună, Mihaela,

        În acest articol nu se precizează că se acordă subvenție de 1.900 RON pentru fiecare persoana cu handicap angajata de firmele cu peste 50 angajati.

  • AvatarNicolescu florin zice

    Bună seara ma numesc Florin Nicolescu Florin sunt persoană cu dizabilități am o problemă la un picior dar din păcate închis în Caut de muncă și să respingi pe toate căile drumurilor am depus siviuri a fost interviuri ne sau promiți promisiunea și nu mai suna nimenea ziua de astăzi ce pot să fac cu 3 milioane jumate să trăiesc lună nu mă ajută nimenea nu am niciun sprijin Nu am nimic aștept răspunsul dumneavoastră

    • AvatarFlori zice

      Ij ce masura puteti ajuta o persoana cu handicap in vederea angajarii?

      • Bună, Flori,

        Poți suna la 0219124 și consilierii eJobs te vor îndruma spre acele anunțuri de joburi care ți se potrivesc.

    • Bună, Florin,

      Poți suna la 0219124 și consilierii eJobs te vor îndruma spre acele anunțuri de joburi care ți se potrivesc.

  • AvatarBusila savel zice

    M-am angajat de 7luni înainte de ama angaja m-am informat dacă mai am dreptul la pensie de handicap și am înțeles cal primesc în continuare dar am primit acasă o îrtie în care scrie că mise ia dreptul de pensie

    • AvatarCalu Elena zice

      Bună ziua ma numesc Calu Elena și am pensie de handicap grad mediu, as dori ca rog dacă ma puteți ajuta lucrez unde momentan la 2 ore pe zi as dori să știu dacă pot lucraa opt ore pe zi.

      • Bună, Elena,

        Îți recomandăm să întrebi la Autoritatea Națională pentru persoanele cu dizabilități.

      • AvatarMosu Ioanq zice

        Bună ziua! Cum as putea sa mi pensionez fiica în vârstă de 18 ani, cu autism infantil în condițiile în care nu este apta ptr angajare, deci nu poate beneficia de șomaj, știind că pentru a te pensiona trebuie sa ai vechime. Ce facem cu acești copii? Cum și unde sa i angajam? Ce angajator ar angaja un copil care nu știe să comunice, face pe el, nu mănâncă singur, e dependent total de mama? Cum să facă ani vechime in câmpul muncii? Ce legi sunt acestea? De ce nu i se cuvine o pensie de la majorat ținând cont că de mici au certificat grav de handicap cu asistent personal?

        • Bună, Andrada,

          Înțelegem situația. Îți recomandăm să iei legătura cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții care te poate ghida în acest caz.

        • AvatarIonicescu Daniela zice

          Buna ,Mosu Ioanq, am o fiica cu sindrom down si la varsta de 18 ani pt a o pensiona am platit la Casa de pensii o cotizatie de 60 ron(angajatii de la casa de pensii va pot informa si obligatoriu sa luati chitanta) apoi cu dosarul am fost la medicina muncii la comisie -cei drept sunt 10 ani de atunci dar medicii curanti si medicul de familie va pot indruma.are drept la pensie,este un pic de umblat dar se rezolva ,va doresc mult bine si sanatate.

      • AvatarMantu Mihaela zice

        Bună seara! Am 21 de ani în câmpul muncii ,din anul 2012 pînă în prezent ,am lucrat cu grad handicap 1 ! Mă pot încadra la pensie ? Sunt născut în 7 05 1972 ,,și am momentan venit brut 4670 lei ,,oare ce pensie pot lua și dacă pot? Vă mulțumesc!

        • Bună, Mihaela,

          Îți recoamndăm să ceri mai multe informații la Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

  • AvatarBogdan zice

    Buna ziua sunt persoană cu handicap angajat la o firma de aproximativ 10 luni am observat ca din ianuarie 2018 nu îmi mai opreste cota pt somaj, este normal si daca nu ce trebuie sa fac?
    Multumesc anticipat

  • AvatarGigi zice

    Buna ziua ,am 35 cu un grad de invalidità de 35% la mana stanga recunoscut in Italia,mias dori sa ma intorc acasa cui as fi incadrat in Romania in campul muncii???
    In Italia Sant’ intro lista protejat ,citesc le net da si in Romania e oblig de lege sa che angajat 4% pentru societati peste 50 de muncitori
    In Romania cum as muncii ,Este valabil certificatu din italia,unde ad trebui sa ma incriu ???
    Multumesc anticipat ,00393899917081

    • AvatarRoxana zice

      Buna . Sunt Roxana
      Am o intrebare !
      Am un grad de handicap 1
      Fara insotitor sau indemnizatie de insotitor , Am doar ce i 500 lei !
      Intrebarea este ma pot angaja ?
      Adica sa ma angajez si sa am in continuare gradul de Handicap ..
      Ca sincer cu 500 lei cine poate trai ?
      Va rog un raspuns!

      • Bună, Roxana,

        Nu există o prevedere legală conform căreia o persoana cu handicap grav îsi pierde gradul de handicap dacă se angajează. Încadrarea într-un grad de handicap nu are nicio legatura cu capacitatea de muncă.

  • AvatarAlexandru zice

    Trăim într-o țară fără demnitate! Am și eu o persoană ,o dona în vârstă de 50 de ani care a fost fost forțată să intre în șomaj fiind în concediu medical accident aduse când pleca de la serviciu , diagnostic cu probleme ,dubla fractură la oasele din i terior laba picioar!

  • AvatarIuhos Ianos Attila zice

    Buna seara ! Sunt persoana cu handicap gr2 accentuat permanent.In prezent ma intereseaza daca este alta lege sau ordonanta guvernamentala referitoare la activiti economice independente cum era art 46/legea 448 care a fost abrogata!?

  • Avatarnitu daniela zice

    Este bine sa ne informam dar nu ne prea ajuta sa inteleg

    • Bună, Daniela,

      Cu ce informații te putem ajuta?

      • AvatarDobre Mihai zice

        Sunt persoana cu handicap accentuat si invaliditate grad 2.
        Pot gasi un job pt mine.?

        • Bună, Mihai,

          Te încurajăm să te abonezi la alerta de joburi. În fiecare zi apar noi joburi (unele dedicate persoanelor cu dizabilități) pe care le poți primi la tine pe e-mail. Iată ce trebuie să faci:

          În partea dreaptă a CV-ului trebuie să bifezi Criteriile jobului dorit: Nivel cariera/Nivel studii/Tip job/Orase de lucru/Departamente/Industrii/Salariu net lunar. Bifarea acestor criterii este esențială pentru ca noi să putem sorta joburile pentru tine.
          Intră apoi în Setări cont – opțiune aflată sub poza ta de profil (din partea dreaptă sus). De pe coloana din stânga, alege Setări alerte e-mail ⤏ Frecvența alertei ⤏ Zilnic

      • AvatarIonescu elena zice

        Bună ziua, as dori o lămurire exacta, persoanele cu handicap accentuat, angajate la o multinațională, cu peste 50 de angajati, eu suport costul navetei 1000 lei/luna, exista vrei lege pentru decontul navetei, persoanelor cu handicap, cu orice valoare sau este impusa o limită. MULȚUMESC!

        • Bună, Elena,

          Îți recomandăm să contactezi Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, care te poate ghida în această situație.

  • Avatarflory zice

    buna ziua! as dori mai multe detalii, va rog!

    • AvatarRoman Irinel zice

      Buna ziua
      Am handicap accentuat si sunt interesata de oferta d-tra.

      • Bună, Irinel,

        Poți suna la 0219124 și consilierii eJobs îți vor prezenta spre acele anunțuri de joburi care ți se potrivesc, te pot ajuta să-ți actualizezi CV-ul și să aplici.

    • Bună, Flory,

      Ne poți preciza ce informații îți putem oferi?

    • AvatarVibes zice

      ,,ai dreptul” să lucrezi indiferent de gradul de handicap, dar îți pierzi pensia. Pai eu corect? De aceea nu se angajează persoanele cu dizabilități, nu le trebuie tot felul de facilități stupide,ci șanse egale. Eu cu masterat pot lucra oriunde, însă nu îmi dă voie legea. Și aveam dizabilitatea când am urmat cursurile. Asta nu e corect,legea aiurea care permite altor tipuri de pensionari sa muncească și să cumuleze veniturile, dar celor cu dizabilități nu

  • AvatarMihai Gabriel - Cristian zice

    Si eu sunt persoana cu dizabilitati , am numeroase calificari , abilitat SSM , Formator , etc
    https://www.ejobs.ro/user/scrisori-de-intentie.php

    • AvatarNicu zice

      Articol frumos nimic de zis, dar ca si legea 448/2006 , sunt doar VORBE scrise frumos.
      Locuri de munca pentru persoane cu handicap pe toate siteurile de joburi aproape 0 (ZERO)!!!!

      • Bună, Nicu,

        Te încurajăm să te abonezi la alerta de joburi. În fiecare zi apar noi joburi (unele dedicate persoanelor cu dizabilități) pe care le poți primi la tine pe e-mail. Iată ce trebuie să faci:

        În partea dreaptă a CV-ului trebuie să bifezi Criteriile jobului dorit: Nivel cariera/Nivel studii/Tip job/Orase de lucru/Departamente/Industrii/Salariu net lunar. Bifarea acestor criterii este esențială pentru ca noi să putem sorta joburile pentru tine
        Intră apoi în Setări cont – opțiune aflată sub poza ta de profil (din partea dreaptă sus). De pe coloana din stânga, alege Setări alerte e-mail ⤏ Frecvența alertei ⤏ Zilnic

  • AvatarPopovics Tadeus zice

    Buna ziua. Unde pot gasi ajutor pentru a ma putea angaja?

    • Iulia VacaroiuIulia Vacaroiu zice

      Salut! Te invităm să suni la 021.9124, linia telefonică de consiliere profesională eJobs. Tariful este normal, iar serviciul este 100% gratuit. Un operator eJobs îți va răspunde oricând de luni până vineri, între orele 09:00-17:00, și te va ajuta cu actualizarea CV-ului și aplicarea la joburile care ți se potrivesc. Succes!

    • Bună, Tadeus,

      Poți suna la 0219124 și consilierii eJobs te pot ajuta cu recomandări de joburi care ți se potrivesc.

  • AvatarMonica zice

    Bună ziua! Sunt cadru didactic și sunt incadrată în grad de handicap accentuat. Întrebarea mea este, în caz de restrângere de activitate ce drepturi am. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

    • Bună, Monica,

      Îți recomandăm să te adresezi Autotității Naționale pentru Persoanele cu Dizabiliăți.

  • AvatarNicu zice

    @ Steluța

    Problema NU ESTE ca nu stim noi sa setăm alertele pe site-ul ejobs, – asa cum ai dat raspunsul anterior – ci REALITATEA este ca nu sunt locuri de muncă pentru persoanele cu handicap !
    Dă-mi linkuri cu joburi! Si mai ales joburi asigurate de STAT ca este responsabilitatea Statului să protejeze aceste persoane cu handicap !!!

  • AvatarDumitrascu. Andreea. Simona zice

    Am. Gradul. 3. Ce. Loc. De. Munca. As. Putea. Sa. Am. 24. De. Ani

  • AvatarMircea zice

    Cum pot obtine indemnizatie pentru însoțitorul persoanei cu handicap grav ?
    am primit decizie de la Direcția de Generale de Asistență Socială grav cu insotitor
    dar decizia Consiluilui Judetean Valcea este de 500 lei , fara insotitor…
    deci cum pot obtine indemnizatie pentru însoțitorul persoanei cu handicap grav de la Consiluilui Judetean Valcea ?

    Cealalta optiune se poate obtine indemnizatie pentru însoțitorul persoanei cu handicap grav de la casa de pensii in situatia pensionarii pe caz de boala.
    Mulumesc !

    • Bună, Mircea,

      Înțelegem situația. Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități este în măsură să te îndrume în acest caz.

  • AvatarCurea Silica zice

    Buna ziua,

    Lucrez la o societate comerciala cu capital de stat, va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de sporul
    de 15% acordat persoanelor cu dizabilitati in conditiile in care sunt incadrata la grad accentuat dpdv al incadrarii in grad de handicap.
    Acordarea acestui spor este valabil numai la institutiile bugetare? Fiind societate comerciala cu autofinantare, salariile sunt foarte
    mici si ar fi benefic acordarea acestui spor.

    Mutumesc anticipat,
    Silica Curea

  • Avatardan tr. zice

    Buna ziua!Sunt tata l unui adult cu handicap grav cu insotitor.
    Primaria Pantelimon,Ilfov NU vrea sa ne angajeze nici pe mine nici pe sotie ca insotitor.
    De cateva luni sotia a inceput sa lucreze(in alt domeniu),dar eu vreau sa fi u insotitor si nu pot,cica raspunsul primariei”SA MOARA CINEVA,SA SE ELIBEREZE UN LOC”…hal de tara,hal de legiuitori…SHAME!!!

    • Bună, Dan,

      Te sfătuim să te adresezi Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții din cadrul Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

      • AvatarPuca Traian zice

        In general legea este doar pe hartie nu ai relatii nu esti bagat in seama

      • AvatarCristina Lixandriu zice

        Bună ziua! Am un copil în vârstă de 19 ani, diagnosticat ca handicap grav. În prezent nu mai urmează nici o forma de invatamant. Sunt divorțată de tatăl lui de când a fost diagnosticat copilu. Cum pot primi o pensie de întreținere de la acesta?

        • Bună, Cristina,

          Îți recomandăm să discuți cu reprezentanții Autorității Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

      • AvatarMonica zice

        Bună ziua am un băiatul meu de 19 ani cu grad 1 este dizabil de mic și în poarta pampers de mic cum poate beneficia de pense dacă el nu poate fi angajat nu este corect ca o persona dizabilități de mic sa trăiască cu un ajutor de 526 lei nici de pampers nu îi ajunge ce este de facut

        • Bună, Monica,

          Înțelegem situația. Îți recomandăm să discuți cu reprezentanții Autorității Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

  • AvatarBobby zice

    As dori sa stiu de ce persoanele cu dizabilitati nu pot beneficia de grupa de munca…
    Eu am 10 ani in grupa I-a de munca, si nu pot beneficia de reducerea de 5 ani, conform legii, deoarece nu este “constitutional” sa ai 2 reduceri de varsta de pensionare( cea de 10 ani de handicap conform gradului si cea de reducere de 5 ani conform grupei de munca)
    de parca cei 10 ani de grupa i-am furat….
    Acesta este raspunsul primit de la senat, prim ministru, camera deputatilor….etc…
    Dar este constitutional sa cumulezi 2-3 pensii speciale si salar la stat…

  • AvatarVicol Denisa zice

    Buna ziua, sunt persoana cu handicap grav permanent si doresc sa ma angajez pe contabilitate, domeniu in care m-am pregatit pana la masterat inclusiv aceasta fiind un efect al disperării mele de a compensa lipsa de viteza in operarea pe calcilator handicap la mana stanga). Problema mea este lipsa de experienta in domeniu la 40 de ani. Nu ma tine nimeni mai mult de 1-2 luni pentru ca sunt conștienți ca eu la viteza mea nu voi da niciodata randamentul pe care ei il urmaresc. Cu toate acestea stiu ca exista o lege care stimulează angajarea persoanelor cu handicap prin plata salariului de la bugetul de stat timp de 1 an, dupa care angajatorul are obligatia sa mai tina salariatul inca 6 luni? Inainte ar fi fost 1,5 ani platit si angajatorul obligat inca 1,5 ani. Ce stiti despre aceasta facilitate? Care ar fi procedura exactă si legea exact?, pentru ca vreau sa ma duc la interviuri si cu aceasta propunere, cu lectia invatata, sa nu vorbesc prostii.

    • Bună, Denisa,

      Înțelegem situația. Cel mai potrivit este să te adresezi Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități care te poate îndruma în acest caz.

  • Avatarkaracsony zice

    Buna ziua.O persoana cu handicap accentuat in varsta de 24 ani, cate luni minim poate fi angajata cu contract cu norma partiala 2 ore/zi, pentru a putea beneficia de pensie de invaliditate?

    • Bună, Dana,

      Îți recomandăm să te adresezi Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

  • AvatarGeo zice

    ..pot urma cursurile unei facultati..daca sunt pensionat de boala??

    • Bună, Geo,

      Din informațiile noastre, da, poți urma. Ai acest drept. Discută și cu reprezentanții facultății.

  • AvatarSorina Munteanu zice

    Bună ziua. Eu sunt angajată la stat şi am încadrare în grad de handicap accentuat pt neoplasm. Trebuie să mă prezint la multe consulturi medicale, unele în timpul programulu8i de lucru. Angajatorul nu este de acord. Ce trebuie să fac?

    • Bună, Sorina,

      Îți recomandăm să prezinți cazul tău la Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

  • AvatarAlina D zice

    Buna ziua, mama mea are handicap accentuat grav permanent si obtine venituri din chirii. este scutita de plata impozitului aferent? multumesc

    • Bună, Alina,

      Printre facilitățile prevazute de Legea nr. 448/2006 nu este și scutitrea de impozitul pentru închirierea locuintei. Persoanele cu handicap accentuat sau grav sunt scutite doar de plata impozitului pe clădirile și terenurile aflate în proprietate sau în coproprietate.

  • AvatarVioletă zice

    Bună ziua am o întrebare ?mama mea are,un handicap gradul 1 grav ,se poate pune pe ea și salariu e insotitor?

    • Bună, Violeta,

      Ne poți clarifica întrebarea ta? Dorești să iei salariu de însoțitor pentru mama ta?

      • Avatarclaudia angi zice

        buna ziua soacra mea are un copil cu handicap grav vrea sai faca pensie de handicap dar nu poate de la casa pensiei spune ca trebuie sa fie angajat el nu se poate descurca singur nu vorbeste nu manaca singur

        • Bună, Claudia,

          Îți recomandăm să iei legătura cu Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, care te poate ghida în această situație.

  • AvatarCazadoi Gheorghe zice

    Bună ziua!
    Ma numesc Cazadoi Gheorghe, sunt persoana cu handicap mediu,căsătorit, cu un copil de 8ani,caut de munca, deoarece nu ma pot descurca doar cu indemnizația de 72lei .
    Aștept un răspuns favorabil!
    Sunt din județul Botoșani!

    • Bună, Gheorghe,

      Aici sunt joburile disponibile în Botoșani: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/botosani/
      Poți suna la 0219124 și colegii te vor îndruma spre anunțurile de joburi care ți se potrivesc.

      • AvatarStratila Silvia zice

        Bună ziua.Am terminat Facultatea de Drept, Facultatea de Științe ale Educației,am dublă calificare educatori -invatatori, in învățământ,nu mă pot angaja, pentru că, legea interzice accesul în sistem celor bolnavi psihic.Intrebarea mea este:pot să mă recalific pentru altă meserie? Precizez că,am gradul 2 de invaliditate.Multumesc.

      • AvatarTurcanu liliana zice

        Buna ziua,

        Sunt persoana cu dezabilitati ,mediu,si doresc un job de 4 ore.

  • AvatarBoti zice

    Unde este indemnizatie pt handicap ?
    Cite bucat voie pt calatorie cu Trenul sau cu Autobuzul?
    De ce numai 6 buc (Dus si intors)?

    • Bună ziua,

      Pentru a afla mai multe detalii despre drepturile dvs., puteți lua legătura cu Autoritatea Națională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

Leave a Reply