• 9 May. 2022
  • 3 min

Cum te decizi între două oferte de muncă?

Cum te decizi între două oferte de muncă(2)

Se poate întâmpla să fii acceptat la două joburi simultat? Sigur că da! Pot fi chiar două oferte de muncă de la companii pentru care ți-ai dorit să lucrezi. Într-o astfel de situație, cel mai bine este să pui în balanță toate aspectele ce țin de cele două poziții, pe lângă aspectul financiar, uneori banii nu sunt cei mai importanți la un job.  

Iar ca să iei decizia potrivită pentru tine, ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu câteva lucruri de care trebuie să ții cont dacă ești într-o astfel de situație.

Ce trebuie să știi înainte să accepți una dintre cele două oferte de muncă?

 

Află cât mai multe despre cultura organizațională

Despre oamenii dintr-o companie, modul și mediul de lucru este important să afli înainte să accepți oferta de angajare. Și asta o poți face prin intermediul cunoștințelor sau prietenilor care au lucrat în compania respectivă sau de pe platformele online care oferă astfel de informații.

Totodată, este important să cercetezi istoricul firmei, căci dacă ai nevoie de un job stabil, atunci și angajatorul trebuie să fie unul care și-a consolidat poziția în piață.  Aici te poate ajuta presa de specialitate, care de cele mai multe ori își susține argumentele cu cifre.

 

Programează un interviu cu viitorul manager

Știi deja că, dacă ești la primul job și îți dorești să evoluezi în carieră, ai nevoie de un mentor pe care să-l urmezi și care să fie dispus să se implice în dezvoltarea ta profesională. Astfel, încearcă să-ți programezi un interviu cu viitorul manager și explică-i ce-ți dorești de la jobul respectiv și de ce ai nevoie de un mentor care să te ajute să-ți stabilești obiectivele profesionale și să asimilezi un know-how-ul important pentru viitoarea ta carieră.

 

Întrebare: vei putea avansa în cadrul companiei?

Ca orice tânăr la început de drum, știm că îți dorești să te implici în diverse proiecte, să știi că în cadrul companiei existe traininguri de dezvoltare personală, dar și că vei putea avansa pe scara ierarhică. Ai putea să întrebi recrutorul sau managerul despre aceste lucruri ca să știi la ce să te aștepți.

 

Alege ce e mai important pentru tine

Între cele două oferte de muncă vei putea alege doar dacă știi foarte bine ce-ți dorești de la un job. Dacă pentru tine contează programul flexibil, alege compania care oferă această posibilitate. Dacă pentru tine nivelul salarial contează cel mai mult atunci când ești în fața unei astfel de decizii, atunci alege compania care oferă cel mai mare salariu. Trebuie să fii sincer în primul rând cu tine și să știi exact ce-ți dorești de la un job, iar apoi să alegi poziția care îți poate satisface o parte dintre nevoi.

 

Ia în considerare atât obiectivele pe termen lung, cât și cele pe termen scurt

Când te decizi între două oferte de muncă, gândește-te atât la obiectivele pe termen scurt, cât și la obiectivele pe termen lung, cum ar fi planul de carieră pe care vrei să-l urmezi în industria în care activezi, cerințele salariale și oportunitățile de învățare. Ia în considerare, după cum punctam și mai sus, modul în care fiecare loc de muncă te-ar ajuta să te dezvolți și să ai jobul pe care ți-l dorești, dar și care sunt nevoile tale actuale. Gândește-te care loc de muncă are cel mai mare potențial de a-ți susține viața profesională pentru mulți ani de acum înainte, încurajând, în același timp, un echilibru sănătos între carieră și viața privată.

 

Ai încredere și în intuiția ta

După ce ți-ai făcut cercetările, fă un pas înapoi și caută să-ți asculți vocea interioară. Întreabă-te pe tine însuți:

  • Găsesc mai multe argumente înspre unul dintre joburi?
  • Care dintre cele 2 mă entuziasmează?
  • Ce îmi spun instinctele să fac?

Ai încredere în tine. Îți cunoști preferințele de muncă mai bine decât oricine. Dacă prietenii sau familia te îndeamnă să mergi împotriva instinctului tău, deoarece o opțiune poate părea mai prestigioasă, dar știi că ai fi mai fericit cu alternativa, ai încredere în ceea ce-ți dorești. Până la urmă, tu ești cel care va trebui să lucreze acolo.

Așadar, dacă ai primit două oferte de muncă în același timp, ia-ți timp de gândire, timp în care să te documentezi, dar să treci pe o foaie și nevoile pe care le ai de la viitorul job. Iar dacă încă nu ți-ai găsit un job și nu știi spre ce domeniu să te orientezi, intră pe www.ejobs.ro, unde găsești în prezent peste 37.000 de locuri de muncă!

 

Ți-a plăcut articolul Cum te decizi între două oferte de muncă? Citește și:

Top cinci lucruri pe care să le faci acum pentru viitoarea carieră

Cum arată o zi din viața unui jurnalist?

Ce domenii aleg tinerii și ce obstacole întâlnesc pe drumul către Primul Job?

A fost util articolul? 7
joboferta de muncaprimul job

Leave a Reply