• 6 Jul. 2018
  • 2 min

Top 5 lucruri pe care să le faci acum pentru viitoarea carieră

carieră

Nimeni altul nu poate ști mai bine decât tine ce-ți dorești de la viitoarea ta carieră. E greu de spus că știi în ce direcție vrei să mergi, mai ales atunci când te afli în fața primului job. Deciziile pe care le iei însă, într-adevăr, sunt de partea ta, decizia de a te angaja, alegerea domeniului sau companiei. Ești cumva eroul viitorului tău traseu profesional.

Ce trebuie să știi, este că jobul ideal cu colegi și manager mișto, salariu peste medie sau beneficii care mai decare, se construiește în timp cu ajutorul experiențelor prin care treci zi de zi.

Ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu câteva lucruri pe care să le faci acum pentru viitoarea carieră și care ar putea să te ajute să ajungi la destinația dorită.

 

Setează-ți obiectivele primului job

Până să pornești la drum, este foarte important să știi care este destinația. Gândește-te foarte bine la obiectivele pe care vrei să le atingi. Iar ca să-ți fie de ajutor, trece-le într-o agendă prin care să mai treci din când în când ca să vezi cum au evoluat lucrurile și la cei mai ai de lucrat.

Participă la evenimente de networking

Evenimentele de carieră sunt oportunități reale de a cunoaște angajatori sau angajați de la companii la care ai vrea să lucrezi. Asta te va ajuta să-ți faci o părere despre cultura și valorile unei organizații.

Nu în ultimul rând, este important să profiți și de trainingurile oferite de companii imediat după angajare. Învățatul continuu este o parte vitală pentru dezvoltarea carierei tale.

 

Găsește-ți un mentor

Fiecare dintre noi, indiferent de vârstă sau de jobul pe care îl ocupăm, avem un coleg sau un manager pe care îl apreciem, un model demn de urmat. Ar fi bine ca și tu să-ți alegi acea persoană din compania în care lucrezi. Cu siguranță, va fi deschisă să te îndrume și să te ajute, dacă și tu vei arăta că ești dispus să depui efort.

 

Fă ceea ce-ți place

Atunci când te afli în fața primului job, te poți confrunta cu diverse situații mai neplăcute. Poate nu reușești să te descurci cu anumite atribuții sau poate încă nu ai cunoscut suficient de bine colegii și nu ai reușit să legi relații de prietenie. Noi îți recomandăm să ai răbdare și să nu te dai bătut, căci nimeni nu s-a născut învățat și nimeni nu le știe pe toate nici după zece ani de experiență.

Totuși, dacă crezi că domeniul sau compania în care te-ai angajat nu sunt potrivite pentru tine și nu simți că te afli în locul potrivit, atunci nu ezita să încerci să aplici pentru alte poziții.

 

Experimentează

Continuând sfatul anterior, aș vrea să-ți spun că începutul carierei este perioada în care poți să experimentezi, să vezi ce ți se potrivește. Practic, să cauți mediul în care te simți bine alături de colegi sau manager. Nimeni nu te va condamna dacă vei fi sincer în primul rând cu tine.

Provocările, situațiile neplăcute sau colegii mai dificili sunt lucruri obișnuite la început de drum. Tu însă nu trebuie să te lași descurajat, ci să mergi mai departe, să încerci și să înveți lucruri până când vei ajunge la destinația dorită.

Iar pentru mai multe joburi de vară și nu numai, te așteptăm pe www.primul-job.ro, unde îți poți găsi #PrimulJob ideal pentru tine!

 

A fost util articolul? 3

Leave a Reply