• 14 Jan. 2019
  • 3 min

Efectele negative ale sedentarismului și cum le poți contracara

Efectele negative ale sedentarismului

Anul trecut ne-am lovit de multe ori de subiectul epuizării la job, acest burnout de care suferă din ce în ce mai multe persoane, nu doar fizic, ci și mental. Dar știai că, în ciuda faptului că totul merge aparent grozav la job, ești pasionat de ceea ce faci, ești mulțumit de salariu, șefi și colegi, chiar și atunci poți risca probleme mari de sănătate?

Dacă la începutul carierei, statul jos pe scaun opt ore pe zi părea o nimica toată, pe parcurs a devenit un obicei epuizant, care ne lasă fără energie și cu dureri de spate. Poate încă nu resimți aceste efecte, dar, crede-mă, nu ai nicio garanție că nu te vor prinde din urmă.

 

Care sunt efectele negative ale sedentarismului?

Multe persoane își propun la început de an să se miÈ™te mai mult – să meargă la sală, să alerge prin parc sau să lase maÈ™ina parcată acasă È™i să opteze, în schimb, pentru mijloacele de transport în comun, chiar dacă nu sunt la fel de confortabile ca propriul autoturism. Toate aceste rezoluÈ›ii sunt extraordinare, dar, din păcate, în majoritatea cazurilor, ele sunt doar niÈ™te iniÈ›iative temporare care se pierd pe parcursul primelor săptămâni din an.

Dar chiar dacă ne ținem de tot ce ne-am propus în 2019, chiar dacă mergem de șapte ori la sală și nu doar de două-trei ori cum este recomandat, efectele negative ale sedentarismului și ale acelor șase, șapte sau opt ore petrecute pe un scaun la job ne afectează sănătatea. Asta pentru că statul jos excesiv duce în timp la:

  • Probleme de circulaÈ›ie
  • Boli cardiovasculare
  • Scăderi ale masei musculare
  • Probleme cervicale
  • Dureri cronice
  • Anxietate È™i depresie

 

Cum contracarăm efectele negative ale sedentarismului?

Partea bună a lucrurilor e că există o mulțime de metode prin care putem contracara efectele negative ale sedentarismului fără a ne pune în pericol cariera, dar ele necesită însă înțelegere din partea colegilor și a managerilor. Iată câteva metode:

 

1. Fă o plimbare scurtă după fiecare oră petrecută pe scaun

Specialiștii recomandă să faci cel puțin 10.000 de pași pe zi pentru un tonus muscular sănătos. Poți atinge destul de lejer 8.000 de pași cu o plimbare de 30 de minute (să zicem, spre job și înapoi spre casă la finalul zilei), iar restul de 2.000 de pași ar trebui să îi faci cumva la job. În mod ideal ar trebui să faci 250 de pași pe oră, care nu ar trebui să-ți ia mai mult de 5 sau 10 minute. Mai dificil e însă găsitul unor motive bune ca să te plimbi puțin prin birou în fiecare oră, dar câteva drumuri până la dozatorul de apă și până la bucătărie ca să îți faci o cafea sau un ceai, plus două scurte ieșiri pe zi cu colegii, la aer, ar trebui să intre cumva pe lista ta de priorități la job în 2019. Asta dacă îți dorești un tonus muscular sănătos.

 

2. Încearcă exercițiile de gimnastică la birou

Întinde-ți brațele, spatele, gâtul și picioarele. Folosește biroul ca să faci câteva flotări scurte. Descalță-te, dacă poți și rotește-ți gleznele, dar nu uita nici de încheieturile mâinilor! Există o mulțime de exerciții și sfaturi pe internet ideale pentru cei care petrec multe ore pe scaun la birou, deci nu vei duce lipsă de informații și sugestii. Mai important e, totuși, să îți convingi un coleg să facă aceste exerciții cu tine. Susținerea acestuia te va ajuta să nu te simți ciudat când faci exercițiile în fiecare zi și, mai mult, vei avea avantajul unei persoane care să îți amintească să le faci atunci când uiți.

 

3. Alege un job care să te pună în mișcare

Dacă simți că aceste sugestii nu sunt îndeajuns pentru tine și dacă te-ai săturat să stai jos toată ziua, între patru pereți și mult prea multe calculatoare, atunci poate e cazul să-ți găsești un job mai potrivit. Opțiuni care să te pună în mișcare și să te ridice de la birou există berechet, fie că vorbim de o reprofilare completă, sau de o poziție care să necesite deplasări.

 

Nu mai sta pe gânduri și află ce opțiuni ai! Decizia de a-ți schimba jobul nu trebuie să o iei imediat, dar asta nu înseamnă că nu poți să descoperi ce oportunități există.

  • Sună la 021.9124 (tarif normal), linia telefonică de consiliere profesională eJobs, oricând de luni până vineri, între orele 09:00 – 17:00
  • VorbeÈ™te cu un operator eJobs È™i povesteÈ™te-i mai multe despre tine È™i experienÈ›a ta actuală
  • GăseÈ™te împreună cu acesta locurile de muncă potrivite pentru tine È™i roagă-l să aplice în numele tău. E atât de simplu È™i e 100% gratuit!

 

Citește și:

5 rezoluții pentru o carieră de succes în 2019

Strategii pentru a-ți găsi un job la început de an

Ce nu trebuie să-ți lipsească din CV în 2019

A fost util articolul? 10

Leave a Reply