Ca să depășești cu brio un proces de recrutare, e important să te pregătești pentru fiecare etapă în parte. De data asta, îți oferim mai multe detalii despre experiențele ce pot convinge angajatorul că ești candidatul ideal. Descoperă-le în continuarea acestui articol!
Experiențele ce merită spuse la interviu pot fi extrase chiar din responsabilitățile și rezultatele pe care le-ai avut la joburile anterioare. Totodată, poți pregăti răspunsuri bine detaliate și pentru acele întrebări care au menirea de a te pune în dificultate. O strategie inspirată este să te gândești la acele întrebări-cheie potrivite jobului și companiei la care ai aplicat, precum și la situațiile discutabile din CV-ul tău cum ar fi: schimbarea domeniului sau o pauză prelungită între joburi. Iată cum ar trebui construite poveștile ce merită spuse la interviu!
Să ai gata pregătite câteva exemple înseamnă să faci față onorabil întrebărilor din ce în ce mai neobișnuite ale recrutorilor. Cel mai important este să identifici acele cuvinte-cheie din întrebări și să-ți modelezi răspunsurile astfel încât să fie cât mai specifice.
Odată ce ai dat un răspuns scurt, e momentul să dezvolți și să oferi informații de background. Scopul este să clarifici cum anume ai rezolvat o situație, cum ai contribuit la rezolvarea unei probleme. Cel mai bine este să contextualizezi informația fără a te pierde în detalii.
După ce ai explicat contextul, ține cont de așteptările recrutorului care vrea să afle detalii despre implicarea ta. Prezintă responsabilitățile specifice și apoi dezvoltă pentru fiecare în parte cum ai gândit rezolvarea și ce ai făcut concret în acest sens. Cel mai important este să nu invoci scuze sau conflicte pentru anumite probleme care au rămas nerezolvate. O atitudine proactivă va fi apreciată.
Fiecare poveste are, de regulă, un final fericit, iar al tău poate fi despre cifre și procente care au făcut istorie. Prezintă în mod progresiv faptele, urmărind chiar momentele subiectului pe care le respectai și în școală, iar deznodământul conturează-l într-un mod pozitiv cu accent pe acele cifre care au adus valoare echipei.
Gândește-te la o poveste clasică pentru copii și vei identifica acea morală sau o lecție, în acest caz, valabilă pentru cariera ta. Asemeni personajelor din poveste este bine să vorbești despre experiente pe care le-ai trăit și ce ai învățat din ele. Chiar dacă prezinți o greșeală, este bine să arăți cum ai îmbunătățit rezultatele tale pentru a fi și mai priceput în domeniul tău.
Poți da exemplul unei campanii sociale care implica mulți oameni, iar managerul ți-a spus că nu poate aloca foarte mulți colegi pentru această cauză. Ai reușit, totuși, să-l convingi prin mobilizarea voluntarilor, iar campania a reușit. În privința unui client dificil, cel mai bine este să povestești situațiile în care ai comunicat deschis și ai adus argumente care arată că există o cale de rezolvare și chiar ai găsit acele povești comune, numai bune pentru a dezamorsa situația.
Și în acest caz, un exemplu potrivit care te pune într-o lumină bună este comunicarea cu managerul care îți aduce criticile, recunoașterea greșelilor și adoptarea acelei atitudini menite să îndrepte situația.
Aici poți vorbi despre acele ore pierdute cu realizarea unui task și despre momentele demotivante pe care le-ai rezolvat prin crearea unei aplicații sau prin împărțirea unui proiect astfel încât să fie mai ușor de gestionat. Practic, despre cum ai făcut mult mai ușoară munca echipei.
E momentul să te lauzi cu încredere. Dacă nu o vei face tu, nimeni altcineva nu o poate face mai bine. E momentul cifrelor, dar și al celor mai bune situații pe care le-ai gestionat fiind încrezător într-o cauză și depășind micile obstacole.
Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!
Cum să justifici semnele de întrebare ale recrutorilor legate de CV-ul tău