• 8 Oct. 2020
  • 2 min

Întrebări interviu telefonic: la ce să te aștepți?

întrebări interviu telefonic
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Înainte de a ajunge la interviul de angajare propriu-zis, cel mai probabil vei fi contactat telefonic de un recrutor. Într-o astfel de situație nu te poți baza pe limbajul corpului și tocmai de aceea ce important să fii atent la tonul și limbajul pe care-l folosești și care ar putea să te ajute să oferi răspunsuri clare. 

De ce recrutorul dorește să aibă această discuție? Informațiile pe care le obține de la tine într-o discuție telefonică, îl pot ajuta să-și rafineze procesul de recrutare și să înțeleagă de ce ai candidat pentru rolul scos la bătaie. 

Dacă nu știi cum decurg astfel de discuții, ți-am pregătit câteva ingrediente care ar putea să te aducă mai aproape de locul de muncă dorit. 

 

Întrebări interviu telefonic: ce vrea să afle recrutorul

Prin interviul telefonic, de cele mai multe ori, angajatorul vrea să știe dacă datele din CV-ul tău sunt actualizate. Și dacă CV-ul este pus la punct, ai un plus în calitate de candidat prin simplul fapt că arăți angajatorului că ești organizat. Evită să găsești scuze în cazul în care nu l-ai updatat, recunoaște și încearcă să fii ferm și clar în exprimare pe toată durata interviului.  

Felul în care comunici – e un alt element pe care vrea să-l descopere recrutorul, indiferent de domeniul în care dorești să lucrezi. Astfel, asigură-te în timpul interviului telefonic că informațiile pe care le transmiți sunt clare și că reușești să păstrezi un ritm fluent al comunicării, fără prea multe pauze între cuvinte. 

Nu este o problemă dacă vorbești mai rar, însă e important să fie clar ceea ce vrei să transmiți și să aibă sens, continuitate. Nu uita, de asemenea, să arăți că ai energia necesară pentru a începe un job nou. 

Totodată, prin vocea și fluența ta, interlocutorul te poate simți dacă ești o persoană productivă, orientată spre rezultat. Foarte important! Să nu crezi că trebuie să-ți modifici vocea, contează ce spui și cum spui și nu cât de bine sună vocea ta.

Nu uita că nu doar tu ești intervievat. Adresează întrebări interlocutorului despre locul de muncă pentru care candidezi. Spre exemplu, poți întreba despre responsabilitățile pe care le presupune postul. Încearcă să porți o conversație cu intervievatorul telefonic, cu siguranță și pe tine te interesează anumite aspecte despre compania angajatoare, despre echipă sau viitorul manager. 

Fii pregătit să fii testat telefonic pentru limba străină pe care o cere jobul la care ai aplicat. De regulă, se adresează o întrebare sau două în care ești rugat să descrii un anumit lucru sau o situație, să vorbești despre tine sau despre activitățile de la cel mai recent loc de muncă. 

Dacă nu poți vorbi în momentul în care ești sunat, dar ai apucat să răspunzi totuși pentru a vedea despre ce este vorba, întreabă când ai putea reveni înapoi cu un telefon sau când ești disponibil să porți o conversație mai amplă. Evită să spui „contactați-mă peste 2 ore”. Preia tu inițiativa și spune că vei suna înapoi.

Așadar, interviul telefonic este prima și cea mai importantă probă în selecția celor mai buni angajați, deoarece prin intermediul acestuia poți fi sau nu eligibil pentru interviul propriu-zis. De aceea, trebuie să fii pregătit pentru orice întrebare și să te gândești cum ai reacționa în anumite situații, la telefon, pentru a trece proba intervievării telefonice cu brio. 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

Vrei să faci voluntariat? Află cum te ajută în viitoarea carieră!

Cum să-ți negociezi salariul potrivit în pandemie

Întrebări interviu: care sunt cele mai comune și vrea să afle recrutorul

A fost util articolul? 4
intrebari interviu

Leave a Reply