• 24 Aug. 2020
  • 3 min

5 întrebări pe care să ți le pui dacă vrei să-ți schimbi jobul acum

intrebari

Chiar dacă situația din ultimele luni ți-a schimbat planurile și poate te-a determinat să fii mai cumpătat în privința căutării unui nou job, asta nu înseamnă că nu e momentul potrivit pentru o schimbare. Aproape jumătate dintre participanții la cel mai recent studiu derulat de eJobs România cred că în următoarele 12 luni își vor schimba locul de muncă, fie pentru că au rămas fără job, fie pentru că actualul angajator nu le mai poate îndeplini așteptările profesionale.

Poate te-ai gândit demult la o schimbare în carieră pentru că jobul sau domeniul nu sunt tocmai pe placul tău și ți-ai pus multe intrebari despre drumul pe care să-l urmezi. Sau poate această decizie a venit pe fondul pandemiei. Indiferent de motivul pentru care vrei o schimbare în carieră este important să știi că orice este posibil, atât timp cât ești motivat să lupți pentru ceea ce-ți place.

Dacă simți că locul de muncă actual nu este ceea ce-ți dorești, gândește atent schimbarea, mai ales într-o perioadă incertă. Aceste intrebari te pot ajuta să faci alegerea bună.


Vreau să schimb jobul sau îmi displac noile condiții  de lucru?

Este foarte important să acorzi atenție motivului pentru care vrei să-ți schimbi jobul în acest moment. Și să-ți pui întrebări care să te ajute să identifici acest motiv. Dacă nu ești tocmai fericit să lucrezi de acasă sau poatea te deranjează anumite restricții impuse de pandemie, nemulțumirea ta ar putea fi temporară, cauzată de realitatea din acest moment și nu de job. Dacă aveai deja nemulțumiri legate de locul de muncă și pandemia a scos aceste sentimente la suprafață, poți decide că e un moment potrivit pentru a face o schimbare.

Sunt nemulțumit de jobul meu sau de domeniul în care lucrez?

Poate te-ai străduit întotdeauna să te înțelegi cu șeful tău și, în contextul actual, colaborarea a devenit tot mai dificilă. Sau poate că ai început să te simți nemulțumit de direcția în care merge echipa ta sau de volumul de muncă. În acest caz nu trebuie să-ți schimbi domeniul, ci ai nevoie de un nou loc de muncă într-o altă companie. Dacă însă nu îți place munca pe care o faci sau nu vezi un viitor pentru întreaga industrie, e un semn că ar trebui să schimbi domeniul.

 

Care este perspectiva în domeniul în care lucrez?

Unele industrii au fost mai afectate decât altele, dar acesta nu este un motiv să-ți pui pe pauză cariera. Dacă știi că lucrurile nu vor reveni prea curând la normal în industria în care lucrezi sau că nu vei avea activitate prin natura jobului tău, e momentul să te gândești cum îți poți folosi abilitățile și experiența într-un nou domeniu. Ia în considerare să te reorientezi profesional măcar pentru o perioadă și să-ți faci un plan de revenire când va fi cazul.

 

Ce așteptări am de la jobul meu?

Încearcă pe cât posibil să nu iei decizia de a schimba jobul doar pentru că vrei să fugi de anumite aspecte care nu-ți plac. Te-ai putea reîntâlni cu ele la un job pe care îl alegi la întâmplare. E mult mai bine să te concentrezi pe ceea ce-ți dorești de la jobul tău și pe ce te-ar împlini. Gândește-te mai mult la ceea ce vrei să faci în continuare – și, mai ales, de ce vrei să faci asta decât la ceea ce încerci să lași în urmă.

 

Am resurse financiare pentru a susține schimbarea jobului?

Gândește-te la impactul financiar pe care îl poate avea schimbarea jobului în acest context economic. Ai putea să te susții dacă nu ai mai avea aceleași venituri pentru o perioadă în care îți cauți un nou loc de muncă sau dacă acestea ar fi mai mici? Te poți baza pe economii? Dacă te îngrijorează și posibilitatea concedierilor sau a reducerilor de salariu în noul domeniu sau la noul job unde ai vrea să lucrezi, ar fi mai înțelept să aștepți până să faci o schimbare sau să te reorientezi spre domenii care nu resimt atât de tare criza actuală, precum retail, construcții, transport/distribuție.

Echipa eJobs îți este alături indiferent de ce schimbare vrei să faci în carieră. Poți suna la 021 9124 și consilierii eJobs.ro îți vor răspunde la intrebari și te vor ajuta să identifici joburile care ți se potrivesc. Îți sunt alături și dacă vrei să-ți faci sau să-ți actualizezi CV-ul, cu informații actuale și relevante pentru locurile de muncă la care aplici.

Ți-a plăcut articolul despre intrebari pe care trebuie să ți le pui dacă vrei să-ți schimbi jobul acum? Citește și: 

Cum te ajută consilierea pentru a face o schimbare în carieră
Top 10 greșeli pe care le fac cei care vor o schimbare în carieră
Zece motive reale pentru care nu ai primit jobul dorit

A fost util articolul? 6
intrebari

Leave a Reply