• 12 Aug. 2019
  • 3 min

Salarii chiar și de 1.500 euro dacă ești absolvent de învățământ dual

Visul tău este să înveți o meserie și să te angajezi imediat după terminarea liceului. Același lucru își doresc și angajatorii dispuși să te formeze pentru un job, prin învățământul dual. Iar pe eJobs.ro găsești peste 17.000 de locuri de muncă pentru muncitori calificați care ajung să câștige la fel de mult ca un absolvent de facultate. Îți spunem cum înveți meserie de viitor dacă ai până în 26 de ani.

De ce avem nevoie de invatamant dual

Când la nivelul țării, avem un deficit de personal estimat la 300.000 de oameni pentru acest an. Iar criza forței de muncă pare să se adâncească tot mai mult. În cinci ani se estimează că deficitul va ajunge la jumătate de milion de oameni.

Această situaţie are şi câteva explicații. În 2009, locurile din şcolile de arte şi meserii au fost desfiinţate, prin creșterea cifrei de școlarizare în învățământul liceal. Deși învățământul profesional a fost reînființat în 2012, lipsa de meseriași nu a reușit să fie acoperită nici până astăzi. Astfel, dacă în urmă cu zece ani de pe băncile școlilor profesionale ieșeau peste 150.000 de absolvenți, azi avem doar 5.000. În plus, în ultimii zece ani, peste un milion de oameni apți de muncă au plecat să lucreze în afara ţării. Iar la noi sistemul de învățământ a rămas neadaptat pieței muncii și așa am ajuns să ducem lipsă de oameni calificați în construcții, electricitate, mecanică, agricultură, comerț, confecții.

Nevoia mare de forță calificată de muncă a determinat companiile din piața locală să se implice în sistemul educațional creând școli profesionale în sistem dual unde au posibilitatea de a-și crește viitorii angajați. Este o ocazie bună și pentru tine de a fi susținut financiar ca să înveți meserie și să ai un job asigurat la terminarea studiilor.

Ce presupune învățământul dual

Este o formă de învățământ profesional care durează trei ani și care este creat la inițiativa companiilor din piață. Odată ce ai fost admis, orele de practică le desfășori în cadrul companiilor care au parteneriate cu liceul unde studiezi. Astfel în clasa a IX-a faci 20% practică, în clasa a X-a – 60%, iar în clasa a XI-a – 72% practică. Școlile duale sunt o opțiune dacă ești absolvent de învățământ gimnazial sau ți-ai întrerupt studiile și vrei să le reiei până în 26 de ani.

Invatamant dual. Beneficii

Formarea ta este susținută din punct de vedere financiar prin bursa profesională de 400 de lei pe lună, dintre care 200 de lei de la bugetul de stat și minimum 200 de lei de angajatorul cu care închei un contract individual de practică. Pe lângă beneficiul financiar, unele companii îți asigură masa, cazarea sau transportul. Avantajul acestui tip de învățământ este că vei avea alături un tutore care se va ocupa de pregătirea ta practică pe parcursul celor trei ani de studiu, iar la absolvire vei avea un job asigurat.

Ce oferte au școlile duale

Pentru anul școlar 2019-2020 ofertă educațională este destul de generoasă, având în vedere că au fost scoase la bătaie peste 52.000 de locuri în învățământul profesional, inclusiv pentru invatamant dual, la nivelul întregii țări. În București, de exemplu, poți alege între specializări precum ospătar, instalator, vânzător sau electrician, la Colegiul Tehnic „Dinicu Golescu”, Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”, Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu” sau la Colegiul Tehnic Energetic, potrivit datelor de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Un alt exemplu este Liceul Tehnologic “Aurel Vlaicu”, primul din Cluj care, în 2014, a adoptat învăţământul dual. Acesta colaborează cu firme germane, românești, olandeze și franceze care îi pregătesc pe elevi pentru a deveni electromecanici pentru utilaje industriale, sudori, operatori pe maşini cu comandă numerică sau lăcătuşi de construcţii metalice şi utilaj tehnologic.  La nivelul județului Cluj mentalitatea despre învățământul dual începe să se schimbe, ca atare și numărul de clase a crescut de la 13 la 19, de la un an la altul.

Cum te înscrii pentru invatamant dual

Te poți înscrie la învățământul dual dacă ai terminat clasa a VIII-a şi ai situaţia şcolară încheiată. Vârsta maximă de înscriere este 26 de ani. Ai nevoie de următoarele acte: fișa de înscriere (de la școala gimnazială absolvită), foaia matricolă, copie după certificatul de naştere şi cartea ta de identitate, copie după cartea de identitate a părinţilor sau a tutorelui legal. Sunt două sesiuni de admitere pe an, una la sfârșit de iunie și alta la sfârșit de iulie, dar în unele licee rămân locuri neocupate pentru învățământul dual, chiar și după două sesiuni, așa că e bine să verifici disponibilitățile.

Salarii chiar și de 1.500 euro pentru absolventii de invatamant dual

Să-ți începi cariera cu o calificare și un job înseamnă să ai din start un avantaj. Și să-ți fie mai ușor când vrei să faci o schimbare. Pe eJobs.ro găsești peste 17.000 de locuri de muncă pentru muncitori calificați. Te poți angaja ca vânzător în comerț. Ai posibilitatea de a opta pentru contract de muncă cu normă întreagă sau cu jumătate de normă. Pachetul de beneficii include 25% reducere la achiziția de produse, bonuri de masă, asigurare medicală, bonus pentru recomandarea de noi colegi, training și posibilitatea de a avansa. Dacă ai calificare de bucătar găsești job cu salariu de 3.000 lei. Programul este de două zile lucrate cu două zile libere. Ca mecanic te poți angaja pe un salariu de 3.700 de lei. Contează experiența, cunoștințele medii de limba engleză și dorința de învățare. Foarte atractive sunt și joburile de electrician care vin cu un sistem de bonusare bine pus la punct: bonus de performanță, spor de noapte și spor de tură continuă, orele suplimentare plătite dublu (200%). Salariul poate ajunge chiar și la 1.500 euro.

 

Ți-a plăcut articolul despre invatamant dual? Citește și:

Află ce salariu să ceri ca electrician în București

Cât câștigă un lucrător comercial în România

Ce salariu are un chelner

A fost util articolul? 0
învățământ dual

Leave a Reply