• 2 Oct. 2019
  • 3 min

Vrei sa înveți programare? Ar trebui să citești mai întâi asta!

programator

Desigur că îți dorești un job bine plătit și cu program flexibil sau un proiect care să te atragă și să-ți ofere posibilitatea de a învăța. Poate chiar mai multe proiecte, pentru mai mulți clienți, dacă ești o persoană care se plictisește repede 😊. Cel mai bine e să alegi o specializare care să-ți permită să cunoști medii diferite de lucru. Ca programator ai cele mai multe uși deschise pentru că în fiecare domeniu se caută IT-iști și poți testa mai multe companii, fiecare cu specificul său, astfel încât să știi ce ți se potrivește cel mai bine.

 

Află mai multe aici 

cursuri programare

Iată cum e să lucrezi ca programator într-o corporație, într-o companie de outsourcing sau într-o agenție:

Corporația

La început de drum în IT, te gândești că o corporație este un mediu sigur de lucru, unde vei avea de învățat. Pe de altă parte, tot auzi poveștile prietenilor despre corporații unde se lucrează în spații deschise și zgomotoase, de multe ori peste program și cu echipe internaționale (pentru care e nevoie să-ți adaptezi și orele de lucru). În plus, corporațiile sunt cunoscute și pentru birocrație, pentru semnarea contractului poți să aștepți și câteva săptămâni. Corporațiile fac însă totul pentru a câștiga numele de angajatori atractivi.

Iată ce avantaje ai ca programator într-o corporație:

  • Proiecte atractive
    Să lucrezi  într-o organizație globală înseamnă să te implici în proiecte internaționale.  Astfel de proiecte presupun crearea unui sistem tehnologic avansat, iar experiența câștigată este extrem de valoroasă în CV-ul tău.
  • Mediul de lucru internațional
    În companii mari lucrezi la proiecte din diferite țări, uneori din părți diferite ale lumii. Este o oportunitate excelentă nu numai de a exersa limba engleză, dar și comunicarea la distanță. Și este minunat să vezi cum scriu cod programatorii din alte țări.
  • Oportunitatea de a afla despre specificul afacerii
    Lucrul în departamentul intern de IT al unei companii te ajută să înțelegi specificul unei industrii, ceea ce poate fi un plus uriaș în cariera viitoare. De exemplu, cunoașterea specificului sistemelor bancare este deosebit de valoroasă. Instituțiile financiare privesc favorabil persoanele cu o astfel de experiență și sunt mult mai dispuse să angajeze un programator care vine din domeniul lor.
  • Training
    Corporațiile nu fac economii când vine vorba de cursuri de formare pentru programatori. Multe alocă fiecărui angajat un buget anual dedicat doar dezvoltării abilităților tehnice. Acesta este un plus uriaș mai ales când ești junior și vrei să-ți dezvolți cunoștințele.

Dezavantajele unui programator care alege corporația:

  • O abordare conservatoare a tehnologiei
    Corporația nu este locul unde poți încerca cele mai recente inovații tehnologice. Multe corporații mizează pe anumite tehnologii testate pe piață sau își creează instrumente interne, utile pentru proiectele interne, dar relativ inutile pe piața muncii.
  • Structură inflexibilă
    Într-o corporație, totul își are locul și asta se aplică și sarcinilor atribuite programatorilor. Nu există prea mult spațiu pentru dezvoltarea competențelor în alte domenii.
  • Impact redus asupra tehnologiilor
    Tehnologia este adesea dată și nu este flexibilă, ceea ce poate fi frustrant pentru un programator.
    outsourcing

 

Companie de outsourcing

Poate fi o companie internațională, dar poate fi și companie mică, locală. Principala sa misiune este să creeze soluții software pentru alte companii. Pentru mulți programatori, acesta este locul în care visează să lucreze, dar hai să vedem ce înseamnă din interior:

Iată ce avantaje ai ca programator într-o companie de outsourcing:

  • O mare varietate de proiecte
    O companie de outsourcing are mulți clienți și lucrează la proiecte din diferite industrii și cu specific diferit. Cu siguranță nu te vei plictisi la locul de muncă și îți vei lărgi orizonturile despre business-uri. Rar vei participa la ceea ce se numește mentenanță (întreținere), destinată doar reparării posibilelor erori din software. Acesta este un mare avantaj, în special când vrei să înveți să codezi.
  • IT – principala afacere
    În multe companii, departamentul IT sprijină principala activitate, cum ar fi medicina sau serviciile bancare. Într-o companie de outsourcing, dezvoltarea software-ului este pe primul loc, ceea ce înseamnă că ai acces la inovațiile tehnologice și implementezi metodologii moderne de derulare a proiectelor IT.
  • SCRUM
    Există corporații care implementează metodologii inovatoare de gestionare a proiectelor (SCRUM), dar o companie de outsourcing excelează la acest capitol. Să fii la început de drum și să lucrezi într-o echipă SCRUM bine organizată este un plus pentru viitoarea ta carieră.

Dezavantajele unui programator într-o companie de outsourcing:

  • Lipsa de continuitate
    Un proiect, două, trei. Pe toate le-ai bifat cu bine, însă pe termen lung, nu poți vedea efectele muncii tale deoarece nu lucrezi pentru un anumit client. Dacă ești la început de drum în IT, acest aspect s-ar putea să nu te deranjeze, dar dacă ai câțiva ani de experiență simți nevoia de continuitate și de a da sens muncii tale.

 

agentie de publicitate

 

Agenție de publicitate sau digital

Este unul dintre locurile preferate de lucru ale front-end developerilor. Echipa de IT lucrează cot la cot cu celelalte echipe de creație, design, iar ritmul este extrem de rapid.

Iată ce avantaje ai ca programator într-o agenție:

  • Portofoliu extins
    Un ritm rapid te ajută să-ți construiești un portofoliu și să câștigi experiențe interesante. Lucrezi sub presiunea timpului, dar îți îmbunătățești și ritmul de învățare.
  • Flexibilitate
    Agențiile digitale sau de publicitate îți permit să lucrezi remote de oriunde din lume și sunt potrivite mai ales dacă vrei să fii freelancer sau ești student. Atât timp cât îți termini ceea ce ai de făcut, nimeni nu-ți cere să vii la birou la 9 dimineața.

Dezavantajele unui programator într-o agenție:

  • Ritmul rapid
    Diversitatea proiectelor și ritmul ridicat de lucru pot fi copleșitoare. Dacă ești o persoană care preferă să știe din timp de proiecte și să le pregătească pe îndelete, agenția nu este tocmai un loc potrivit.

La începutul carierei tale, poate fi dificil să știi ce mediu de lucru ți se potrivește, așa că merită să încerci mai multe locuri, cu stiluri de lucru și proiecte diferite. În IT, orice experiență este o provocare și o oportunitate de a învăța, chiar și din greșeli 😊.

 

Ți-a plăcut articolul despre cum e să fii programator în medii diferite de muncă? Citește și despre:

Cum să începi de la zero o carieră în IT

Vrei să fii programator? Iată ce beneficii te așteaptă

 

A fost util articolul? 5
programator

Leave a Reply