• 7 Feb. 2020
  • 8 min

E timpul să începi! Descoperă cele mai tari joburi pentru studenți în București

joburi studenti bucuresti

Dacă nu știi exact de unde să-ți începi cariera, atunci acest articol este pentru tine. Vei afla cum să-ți faci CV-ul chiar dacă nu ai experiență, la ce joburi să aplici și nu în ultimul rând, ce activități să desfășori ca să te ajute în traseul tău profesional. 

Viața de student e frumoasă și cunoaștem prea bine sentimentul. Timpul se împarte altfel, căci în afară de câteva ore la facultate, mai ai niște mici „întruniri” în camera colegului de cămin ce organizează o mică petrecere. Și e bine să te bucuri din plin de această perioadă, chiar și de sesiune, de proiectele la care lucrezi până târziu în noapte sau de restanțele pe care suntem siguri că le vei lua până termini facultatea. 

La un moment dat însă vine perioada în care trebuie să-ți iei viața de adult în propriile mâini și să începi să construiești încet-încet bazele viitoarei tale cariere.

Iar noi suntem aici ca să te ghidăm atât la începutul carierei, cât și ca să te sprijinim pe parcursul acesteia cu sfaturi despre reconversia profesională, despre viața la job, despre relația cu șeful sau colegii. Dar hai să o luăm de la capăt cu ce trebuie să faci ca să obții un prim job pe sufletul tău. Uite ce ai de făcut ca să fii acceptat la joburi studenti Bucuresti. 

 

Primul pas pentru a aplica la joburi studenti Bucuresti este CV-ul

CV-ul este prima interacțiune pe care o ai cu viitorul angajator. De aceea, el trebuie să fie cât mai atrăgător. Te întrebi ce să scrii dacă nu ai experiență? E simplu, trebuie să treci toate cunoștințele, toate proiectele create de tine, limbile străine pe care le cunoști și nu în ultimul rând, să redactezi o scrisoare de motivație ce îl va convinge pe recrutor să te cheme la interviu. Despre redactarea scrisorii de intenție găsești mai multe informații chiar aici

Joburile studenției în mare parte sunt în vânzări, unde angajatorii caută vorbitori de limbi străine. Astfel că, e important să treci în prima parte a CV-ului nivelul limbilor străine pe care le cunoști. Chiar dacă nu le cunoști prea bine, angajatorii oferă diverse traininguri care te vor ajuta să le îmbunătățești, ai nevoie doar de niște baze. 

Activitățile pe care le-ai făcut în facultate sunt și ele la fel de importante. Angajatorul dorește să vadă implicarea ta, iar prin acestea îi vei demonstra că deții abilități de comunicare, dar și dorința de învăța lucruri noi. Nu ezita să treci în CV orice conferință, workshop la care ai participat. Tot aici poți să treci și programele de voluntariat. Dar despre importanța lor vorbim puțin mai încolo. 

Dacă ai fost într-un program de schimb cultural, în țări din Europa sau chiar în SUA, nu uita să-l treci în CV. Iar dacă nu ai fost, îți recomandăm cu drag această experiență, despre care am auzit numai de bine. 

Fiecare student trece printr-un stagiu de practică. Iar dacă acesta mai este și relevant în domeniul pe care-l vizezi, atunci nu ezita să oferi mai multe detalii despre asta în CV. Mai exact, povestește recrutorului ce ai făcut în acea perioadă, care au fost responsabilitățile tale și de ce ai ales domeniul respectiv. 

 

Dacă nu ești decis ce vrei să faci, inspiră-te de la cei de vârsta ta!

Aproape 50% dintre studenții români privesc educația ca pe una dintre cele mai importante valori, arată un raport realizat de Deloitte. Studiul analizează opiniile despre carieră, viața și educație a peste 5.700 de studenți și absolvenți de facultate din peste 14 țări. 

De asta ar trebuie să ții cont și tu, chiar dacă îți găsești un job, prioritatea numărul 1 ar trebuie să rămână studiile, sesiunea, cursurile de la facultate. Mai ales că angajatorii sunt deschiși și le oferă tinerilor posibilitatea de a continua studiile oferindu-le program flexibil. 

Studiul mai arată că, atunci când vine vorba de experiență în muncă, cele mai frecvente tipuri de activități sunt voluntariatul sau intershipurile în domeniul în care studiază. 

Aproape 50% dintre tinerii români își doresc să fie experți în domeniile în care activează, iar 35% doresc să ocupe poziții în managementul unei companii. O mare parte își doreste să lucreze într-o mare corporație (43,6%) și doar 17,3% să aibă propriul lor business. 

 

Ce-și doresc tinerii de la joburi studenti Bucuresti, dar și din afara Capitalei, la capitolul salarii?

Studiul Deloitte arată că, tinerii din Românii par să valorifice mai mult oportunitatea de a lucra decât veniturile pe care le vor primi, întrucât numai 17,4% au spus că doresc să câștige mai mult de 3.500 de lei.

Tu ce îți dorești de la viitoarea ta carieră? Scrie-ne în comentarii, iar dacă ai nevoie să fii ghidat în redactarea CV-ului, sună la (021)9124 și un consilier eJobs îți va oferi tot suportul necesar pentru a găsi joburi studenti potrivite pentru tine!

 

Orice experiență din studenție te poate ajuta în carieră

În perioada asta trebuie să profiți cam de tot ce se întâmplă în jurul tău, de oamenii pe care îi cunoști, de oportunitățile care îți ies în cale sau de evenimentele la care nu trebuie să eziți să participi. Uite câteva lucruri pe care le poți face și care te vor ajuta în viitoarea ta carieră. 

 

Voluntariatul este bine văzut de cei din HR

La prima vedere ai putea să te gândești că nu e pentru tine să faci lucruri pe gratis. Însă, această activitate e o metodă bună ca să te cunoști mai bine. Astfel ai posibilitatea de a-ți testa limitele și a-ți pune în ordine valorile, care nu doar că te vor ajuta la viitorul job, ci și în viața personală. De asemenea, voluntariatul înseamnă și extinderea grupului de cunoștințe, iar oamenii pe care-i întâlnești te pot recomanda pentru un viitor job. 

Mai mult decât atât, vei câștiga experiența de care ai nevoie pentru a aplica la joburi full-time. Spre exemplu, poți să înveți să comunici cu oamenii mai ușor, să înveți tehnici de vânzare și negociere. Asociațiile studențești, ONG-urile reprezintă un mediu potrivit pentru o astfel de activitate. 

 

Joburi studenti Bucuresti: internshipurile pot fi un start bun

Internshipurile au devenit destul de populare în rândul tinerilor, având în vedere că studenții care fac parte dintr-un astfel de program, pot să se angajeze apoi, în compania respectivă. Desigur, dacă le place mediul de lucru și activitățile pe care le desfășoară. Această opțiune este potrivită și pentru cei care nu sunt hotărâți cu ceea ce vor să facă pe viitor. 

Parcurgând mai multe astfel de programe, îți poți da seama dacă le place domeniul respectiv, mediul de lucru și angajatorul. Mai mult decât atât, acestea sunt scoase la bătaie de companii din diverse domenii. Spre exemplu, pe platforma de recrutare eJobs la o simplă căutare găsești circa o sută de programe de internship active la care poți să aplici chiar acum. 

joburi studenti bucuresti

Uite câteva programe de internship care ar putea să te intereseze

Dacă ești student și vrei să aplici la joburi studenti Bucuresti poți începe cu un internship în taxe la EY România, una dintre cele mai mari companii de audit și consultanță. Cerințele pentru acest internship nu sunt foarte mari, ai nevoie doar de mai multă motivație, câteva cunoștințe de bază despre taxe, atenție la detalii și dorința de asimila cât mai multe informații. 

În schimb compania îți oferă și câteva beneficii: zile de concediu în plus, atunci când sărbătorile legale pică în zile de weekend, o bibliotecă virtuală de unde îți poți comanda cărți chiar la birou, asigurare medicală, dar și posibilitatea ca ulterior să fii angajat pe perioadă nedeterminată în cadrul companiei. Află mai multe despre acest internship aici!

 

Pune bazele unei cariere în HR 

Resursele umane reprezintă un domeniu frumos, în care dacă iubești oamenii și îți place să lucrezi alături de ei, jobul ți se va părea și mai ușor. Pentru a pune bazele unei astfel de carieră de asemenea, poți începe cu un internship. 

Și în acest caz cerințele nu foarte ridicate. Angajatorul își dorește ca viitorul intern să urmeze studii superioare, să aibă disponibilitatea de a lucra part time, cunoștințe de bază în MS Office, un nivel mediu sau avansat de cunoștințe de limbă engleză. Nu trebuie să-ți lipsească nici abilitățile de comunicare, dar și să fii o persoană serioasă și organizată. Mai multe despre acest internship află aici!

 

Îți plac cifrele? Uite ce poți să faci!

Dacă ai o afinitate față de cifre, iar Excel-ul este prietenul tău bun, atunci un internship în contabilitate e pentru tine. Cu ce bagaj de cunoștințe trebuie să mergi? Cum spuneam și anterior, să-ți placă Excelul, să fii autodidact și orientat spre învățare și dezvoltare profesională, să fii energic și ambițios.

Responsabilitățile tale la un astfel de job vor consta în înregistrarea extraselor de cont, validarea contractelor de credit, înregistrarea facturilor și arhivarea documentelor finaciar-contabile.

În schimb, compania îți va oferi diverse traininguri de specialitate, dar și diverse oportunități de dezvoltare și consolidare a viitoarei cariere. Mai multe despre acest internship află aici!

Ce salarii poți să câștigi dacă faci un internship?

Indemnizația lunară pe care ar trebui să o primească fiecare intern este egală cu cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară garantat în plată și se acordă proporțional cu numărul de ore lucrate, potrivit legii. 

Totuși, un astfel de program se desfășoară pe baza unui contract de internship încheiat pe durata determinată de cel mult 720 de ore pe parcursul a maxim șase luni. Avantajul principal al unui program de training este că această experiență este considerată ca vechime în muncă. Fix de ce ai nevoie atunci când ești student. 

 

Joburi studenti Bucuresti, dar și in țară (part-time)

Joburile part-time sunt o opțiune bună pentru studenți, având în vedere că așa vei putea merge și la cursuri și la birou. Pe platforma eJobs găsești o mulțume de oportunități în diverse domenii. Câteva dintre ele sunt în vânzări (call-centere), în marile lanțuri din retail, suport tehnic sau chiar HR. Rămâne doar să te decizi spre ce domeniu ai vrea să te îndrepți. 

De obicei, angajatorii nu au cerințe prea ridicate pentru aceste joburi, dar oferă flexibilitatea de care are nevoie un student.

Spre exemplu, lanțul de supermarketuri cu o puternică prezență în România, Mega Image, caută candidați pentru o poziție de front desk officer pe un program part-time. Trebuie doar să deții bune abilități de comunicare și relaționare, abilități de lucru cu publicul, un nivel mediu de engleză și cunoștințe medii de operare PC. Mai multe detalii despre acest job găsești aici.

Un alt job care ar putea să te intereseze este cel de Beauty Advisor, de asemenea, pe program part-time. Poți candida pentru acest job dacă cochetezi cu ideea unei cariere în vânzări, dacă ești pasionat de machiaj și ești la curent cu ultimele tendințe în materie de cosmetice. Dacă obții acest job vei promova produsele de machiaj ale unei companii de cosmetice. Beneficiile sunt și ele pe măsură. Află mai multe despre acest job aici!

joburi studenti bucuresti

Îți e teamă că nu te descurci cu jobul și cu facultatea?  

Dacă temerea ta principală atunci când vrei să te angajezi este că nu vei reuși să ții pasul cu facultatea, cursurile, sesiunea sau proiectele, dar și cu jobul, atunci trebuie să știi că poți opta oricând pentru un concediu de studiu, cunoscut și sub numele de concediu pentru formare profesională. 

Acest tip de concediu este reglementat prin lege și se acordă în baza prevederilor Codului Muncii. Astfel, dacă ești student și vrei să lucrezi, dar vine sesiunea și nu ai vrea să ai restanțe, atunci ai dreptul de a beneficia, la cerere, de concediu pentru formare profesională. 

Acest tip de concediu poate fi fără plată, dar și cu plată, în anumite condiții. Cel fără plată, se acordă atunci când îl soliciți, spre exemplu, pentru susținerea unui examen sau a lucrării de licență. Acesta este și unul dintre avantajele acestui tip de concediu, căci nu este obligatoriu să-l efectuezi integral, ci îl poți împărți pe durata unui an calendaristic. 

Cât despre concediul de studii cu plata, și acesta trebuie solicitat de angajat. Pe durata concediului de studii cu plată, angajatorul va plăti salariatului o indemnizație de concediu ce nu poate fi mai mică decât salariul de bază, sporurile sau alte indemnizații care sunt prevăzute în contractul de muncă. 

Perioada concediului de studii cu plată este stabilită de comun acord cu angajatorul, însă nu poate fi mai mare de 10 zile lucrătoare sau 80 de ore. 

Dacă îți este mai clar acum cum stă treaba cu acest tip de concediu, nu rămâne decât să cauți jobul mult dorit. Pe eJobs.ro te așteaptă cele mai interesante programe de internship, joburi part-time sau full-time de care are nevoie un student. 

Primul CV, primul interviu de angajare și chiar primul job vin cu multe provocări atunci când ești student, nu ai experiență și nu ai avut parte de consiliere pentru a le realiza pe toate. Astfel că, îți venim în ajutor dacă ești în căutare de joburi studenti Bucuresti, dar și în afara Capitalei. E important însă să nu te sperie noul, ba din contră, să fii deschis către acesta. S-ar putea să fii surprins de câte beneficii îți poate aduce atât în ceea ce privește viața ta profesională, cât și personală.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Meserii bine plătite. Ce alegi în 2020

Cinci recomandări pentru un an productiv

Zece recomandări pentru a fi creativ la locul de muncă

A fost util articolul? 8
creare CVjoburi studenți

Leave a Reply