• 15 Dec. 2021
  • 3 min

Cum poți ajunge mai ușor la jobul dorit. Topul căutărilor pe eJobs

joburile

Îți dorești să fii eficient în căutarea jobului dorit, să ai la îndemână cuvintele cheie și filtrele potrivite pentru a ajunge la acele anunțuri în care să te regăsești. Pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, căutările au fost intense în 2021. Descoperă spre ce joburi și tipuri de colaborări s-au orientat ceilalalți candidați, pentru a ști cum să descoperi locul de muncă potrivit în 2022 sau cum să rafinezi căutarea acestuia.

2021 a fost, cu siguranță, unul al revenirii pentru piața muncii. Cu o medie de peste 30.000 de joburi noi și peste 1.000.000 de aplicări în fiecare lună pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, 2021 a fost mai mult decât propice pentru a face o schimbare profesională. De la începutul anului și până în prezent, candidații au efectuat aproape 8 milioane de căutări în site. Și te poți inspira din aceste căutări pentru a avea mai multe idei în descoperirea jobului potrivit, dar și pentru a adăuga și alte cuvinte cheie, astfel încât să ajungi la un job care să corespundă așteptărilor tale.

 

 inginer, șofer, contabil și economist, cele mai dorite joburi ale anului, conform căutărilor pe eJobs.ro 

 

Interes mare pentru joburile de inginer și pentru remote-work

Jobul de inginer a fost cel mai râvnit de către candidați, totalizând circa 178.000 de căutări în site. Pe locul 2 în topul căutărilor se află cuvintele „acasă” „remote” și „work-from-home”, acestea fiind căutate, în total, de aproximativ 131.000 de ori. Deși procentul de joburi remote publicate pe eJobs a crescut de la 1,3% în 2019 la 6,3% în 2021, în continuare interesul candidaților este mai mare decât oferta de locuri de muncă pusă la dispoziție de angajatori: aproximativ 12% dintre aplicările din acest an fiind pentru joburi remote. A treia cea mai căutată sintagmă pe eJobs.ro a fost „part-time”, cu circa 98.000 de căutări.

 

 

„Acasă”, „remote” și „part-time” s-au aflat în topul căutărilor candidaților în 2021, potrivit datelor eJobs.ro.

 

Flexibilitatea de a lucra de acasă rămâne de actualitate

Indiferent de jobul la care aplici, îți dorești să îți ofere ocazia de a-ți putea alege programul de lucru sau locul de lucru. Și perspectivele sunt optimiste, din discuțiile cu recrutorii, am aflat că vor fi atenți la așteptările viitorilor colegi și vor adapta munca în funcție de acestea:

„Ultimul an și jumătate a marcat atingerea unor recorduri atât în ceea ce privește numărul de joburi care oferă posibilitatea de a lucra de acasă, cât și interesul candidaților pentru acestea. Deși o mare parte dintre angajatori doresc să-și aducă echipele la birou, nevoia candidaților/angajaților de flexibilitate devine din ce în ce mai stringentă. Chiar și în condițiile revenirii la birou însă, cei care-și doresc să lucreze de acasă vor avea în continuare deschisă această posibilitate în cele mai multe companii”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs România, liderul pieței de recrutare din România.

 

Competiție pentru joburile din contabilitate și economie

Pe lângă inginer și șofer, și joburile de contabil și economist au fost foarte populare anul acesta în căutările candidaților pe eJobs.ro. Interesul lor pentru joburile din urmă se poate constata și la nivel de aplicări, căci domeniul financiar-bancar se află anul acesta în topul domeniilor care au primit și cele mai multe candidaturi. Candidații au aplicat în 2021 la joburi din acest sector de peste 1,2 milioane de ori.

 

2022, un moment potrivit pentru a-ți schimba jobul

Dacă ai în plan o schimbare în noul an, ai nevoie doar de o doză de curaj. Contextul te ajută să mergi în direcția dorită în carieră:

„2021 a fost anul în care candidații au avut mai mult curaj să facă schimbări în carieră, dar și anul în care au înțeles mai bine cum arată locul de muncă ideal pentru ei. Având în vedere traiectoria mai clară pe care o au în față acum, anul viitor lupta pentru candidați se va intensifica și mai mult. Iar cei din urmă nu vor accepta să facă prea multe compromisuri când vine vorba de angajare. Din aceste motive, ne așteptăm să vedem rate de fluctuație tot mai ridicate în companii și eforturi tot mai mari din partea acestora pe zona de atragere de talente, dar și proiecte de employer branding și programe de retenție tot mai elaborate”, mai spune Bogdan Badea.

 

Cât de hotărât ești în căutare?

Cuvântul cheie folosit arată, de regulă, ce îți dorești de la viitorul job, dacă ai o imagine clară sau dacă doar prospectezi piața. De exemplu, pe eJobs.ro, au fost și candidați care nu au fost foarte hotărâți în privința traseului lor profesional: 6.291 dintre căutările din acest an au fost pentru cuvântul „muncă”, 3.756 pentru „birou” și 1.023 pentru „job”. Pe de altă parte însă, câțiva candidați au știut foarte bine ceea ce-și doresc: 2.662 dintre căutări au fost pentru „șef”. 

În acest moment, peste 27.075 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. 

 

Ai găsit util articolul despre topul căutărilor pe eJobs.ro în 2021? Îți vor fi de folos și: 

 

Ce cadouri oferă angajatorii de sărbători

 

5 motive pentru care merită să aplici la un job și în decembrie

 

 

A fost util articolul? 2
joburile
  • AvatarNearcu Constantin zice

    Este ook!

Leave a Reply