• 21 Jul. 2009
  • 3 min

LIFE COACHING: Despre pretul plătit

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Scris de Marian Rujoiu Trainer Extreme Training, the way to excellence www.traininguri.ro Probabil te întrebi ce vrea să spună acest titlu. Multi oameni se întreabă foarte […]

Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, the way to excellence
www.traininguri.ro

Probabil te întrebi ce vrea să spună acest titlu. Multi oameni se întreabă foarte adesea ce să facă în situatii aparent fără iesire. Fiecare din noi avem probleme de genul “nu mă înteleg cu seful”, “nu-mi apreciază munca”, “am colegi nesuferiti”, “trebuie să muncesc 12 ore pe zi”, “nu mai am timp liber”, “prietenul nu-mi acordă suficientă atentie”, “nu am mai avut concediu de un an de zile” etc.

Problemele de mai sus au numai valoare de exemplu, ele pot fi într-un număr infinit. Conceptul de pret plătit este unul cunoscut de fiecare din noi. Atunci când mergem la magazin plătim un pret pentru fiecare produs. La fel si atunci când mergem în vacantă. Într-un sens sau altul aproape nimic nu este gratuit. Pentru fiecare lucru pe care îl cumpărăm plătim un pret.

Uneori nu cumpărăm ceva pentru că ni se pare prea scump, alteori nu apreciem un lucru pentru că am plătit prea putin pentru el.

În viata de zi cu zi este aproape la fel. Există un pret plătit pentru fiecare eveniment, lucru, sentiment din viata noastră.

Atunci când avem o problemă sau ceva nu ne convine avem următoarele variante:
1. Găsim rapid o solutie.
2. Ne lamentăm în situatia respectivă si ne plângem zile, luni sau chiar ani în sir de ceea ce ni se întâmplă
3. Ne asumăm pretul plătit.

Cazul cel mai fericit este primul, în care noi am găsit rapid o solutie. Cazul mai putin fericit este al doilea, în care parcă suntem actori într-o dramă. Parcă nimic nu merge bine ba din contră, merge din ce în ce mai rău. Trăim cu speranta că este ceva temporar si că poate lucrurile se vor schimba. Unele lucruri nu se schimbă niciodată. Ele doar se transformă.

{article-2881.jpg}

A treia variantă chiar dacă nu se prezintă ca o solutie, de cele mai multe ori este cea mai viabilă alegere.

Simti uneori că nu meriti ceea ce ti se întâmplă, fie bun sau rău. Întrebarea pe care eu te sfătuiesc să ti-o pui este următoarea: merită răul plătit? Chiar si atunci cînd ti se întâmplă ceva bun te poti întreba dacă merită pretul plătit.

Ce este de fapt pretul plătit?
La fel ca si în cazul comertului, este ceea ce tu dai în schimb ca să primesti altceva. Pretul plătit se poate cuantifica într-o infinitate de variante: timp, stres, acceptare, întelegere, bunăvointă, bucurie, recunoastere, relaxare, griji etc.

Greseala pe care o fac multi dintre noi este că nu-si pun această întrebare simplă, anume dacă merită pretul plătit. Dacă-ti răspunzi la această întrebare simplă si-ti asumi răspunsul pe care ti-l dai lucrurile devin extrem de simple. Atunci vei simti si vei vedea viata cu alti ochi.

De exemplu atunci când ai un sef care nu-ti recunoaste meritele si nu ai reusit să găsesti o solutie care să te satisfacă, te poti întreba dacă merită pretul plătit. În acest caz pretul plătit este nerecunoasterea meritelor. Multi oameni se opresc în acest punct fără să cântărească la modul serios ceea ce primesc în schimb. Este posibil să primesti un salariu mare, să faci ceea ce-ti place sau să ai niste colegi drăguti. Practic plătesti un pret pentru a primi multe alte lucruri în schimb. Absolut nimic din lume nu te obligă să accepti situatia. Numai tu iti poti răspunde dacă merită sau nu pretul plătit. Este posibil să ajungi la concluzia că merită. În acest caz, vei simti imediat că nu te mai afectează aproape deloc care e pretul si ori de cate ori situatia se repetă s-ar putea să îti amintesti că sunt alte lucruri care contează mult mai mult pentru tine. Dacă totusi ajungi la concluzia că nu merită pretul plătit trebuie să faci imediat ceva. Caută rapid o solutie, iar dacă aceasta întârzie să apară poate ar trebui să renunti si să încerci altceva.

Alt exemplu îl poate constitui accesarea fondurilor europene. Te poti plânge că este prea multa birocratie si să rămâi cu frustrarea aceasta, sau poti să ajungi la concluzia că merită pretul plătit si atunci vei privi birocratia ca o stare de normalitate!

Oricum am privi lucrurile, plătim un pret pentru orice, depinde doar de noi dacă ne asumăm riscul sau nu.

Alege Excelenţa! Alege Extreme Training! Alege să fii mai bun!

Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
www.traininguri.ro
www.marian-rujoiu.ro
www.e-antreprenor.ro

A fost util articolul? 0

Leave a Reply