Căutarea unui loc de muncă se poate dovedi stresantă și obositoare, mai ales în situația actuală de pe piața muncii, în care concurența pentru joburile scoase la bătaie a crescut, iar procesele de recrutare durează mai mult ca de obicei.
Tocmai de aceea, indiferent de domeniul în care îți dorești să lucrezi, e important să ai un plan bine pus la punct și să respecți câteva reguli de bază, pentru a-ți crește șansele de a obține un loc de muncă potrivit.
Pentru început, trebuie să te concentrezi pe ceea ce poți controla. Mai exact, pe redactarea CV-ului, dar și pe modul în care te prezinți la interviu. Pentru a te ajuta în acest demers, ți-am pregătit un scurt ghid cu lucrurile pe care trebuie să le faci, dar și câteva pe care să le eviți atunci când ești în căutarea unui loc de muncă. Aceste recomandări te pot aduce mai aproape de traseul profesional dorit.
CV-ul este prima interacțiune pe care o ai cu recrutorul, de aceea trebuie să fie redactat cu grijă. Evidențierea experienței profesionale în CV e importantă, deoarece asupra ei se concentrează în primă fază angajatorul. Așa că fii atent la date și la exactitatea informațiilor.
De asemenea, alege cele mai importante realizări: un proiect pe care l-ai dus până la capăt sau un obiectiv pe care l-ai atins. Precizează rezultatele obținute, dar oferă informații concrete.
Scrie experiența astfel încât realizările notabile să iasă în evidență față de celelalte informații din CV.
Axează-te pe locurile de muncă ce se potrivesc cu experiența ta de lucru sau cu studiile/abilitățile tale. Mai exact, înainte să aplici pentru o poziție vacantă, vezi dacă informațiile din CV-ul tău se potrivesc cu cele din anunțul de angajare. Dacă CV-ul tău nu reflectă deloc postul vacant, aplicația ta poate părea accidentală, lucru care ar putea convinge angajatorul să sară peste CV-ul tău.
O idee bună atunci când te afli în căutarea unei noi oportunități profesionale este să dai de știre prietenilor, cunoștințelor despre asta. Chiar și cei care nu lucrează în domeniile de interes pentru tine, pot auzi despre despre joburi vacante. În plus, cunoștințele și prietenii tăi îți cunosc mai bine personalitatea și îți vor recomanda doar locurile de muncă potrivite pentru tine.
Majoritatea recrutorilor cercetează rețelele de socializare a potențialilor angajați chiar înainte de a-i contacta pentru interviul de angajare. De aceea, încearcă să nu postezi conținut neprofesionist, evită fotografiile controversate și comentariile care pot fi înțelese greșit.
Echipa eJobs verifică fiecare anunț de angajare publicat pentru a elimina posibilele greșeli sau informații discriminatorii. Astfel se asigură că fiecare companie angajatoare este reală, verificând datele acestora pe website-urile autorităților și ministerelor.
De partea ta rămâne să verifici dacă compania la care aplici este de încredere și dacă mediul este unul potrivit pentru tine. Poți face asta prin intermediul diverselor site-uri online sau forumurilor.
Dacă ajungi să fii chemat la un interviu de angajare, fie acesta și online, trebuie să fii atent la ținuta pe care o alegi. Hainele pe care le porți sunt o oglindă a importanței pe care o acorzi interviului la care ai fost invitat să participi. Îmbracă-te astfel încât să te simți confortabil, păstrând totuși un aer profesionist! Despre toate detaliile la care trebuie să fii atent când vine vorba despre interviul de angajare, găsești mai multe informații aici!
Un recrutor care primește zilnic zeci sau sute de CV, trece prin fiecare timp de câteva secunde. Așa că, dacă ai un CV ce abundă în prea multe informații, poate e cazul să-l mai prescurtezi și să păstrezi detaliile esențiale. Desigur, există o mulțime de factori ce vor determina lungimea CV-ului. Spre exemplu, dacă ai 10 ani de experiență în mai multe companii, CV-ul tău va lua o formă radical diferită de cea a unui absolvent de facultate care își caută primul loc de muncă.
Totuși, ar fi bine să te limitezi la 2-3 pagini, care să conțină informații concise, relevante și exacte.
Uneori poate fi foarte greu să-ți vezi propriile greșeli, mai ales dacă ai citit și recitit CV-ul. Pentru a evita greșelile apelează la un prieten sau o cunoștință. O părere din exterior te va ajuta să te asiguri că nu ți-a scăpat nimic. Deşi abilitatea de a scrie corect din punct de vedere gramatical nu este menţionată în anunţurile de angajare, este regula tacită care, o dată încălcată, te poate descalifica.
Ești poate într-un moment în care ai nevoie să te diferențiezi în fața câtorva zeci sau chiar sute de candidați. Pentru asta te poți folosi de anumite cuvinte cheie în CV, care-ți vor crește șansele de a ajunge la interviu și de a fi mai aproape de jobul pe care ți-l dorești. Atunci când un recrutor îți deschide CV-ul este în căutarea acestor cuvinte cheie care să-i indice dacă ești potrivit sau nu pentru un job. Despre cum să alegi aceste cuvinte cheie am vorbit aici!
Trimiterea unui CV cu o adresă de e-mail neprofesionistă te va descalifica în fața angajatorului.
Așa că renunță la porecle și optează pentru simplitate. Cea mai bună opțiune este o adresă de e-mail formată din nume.prenume@email.com.
Pentru a porni cu dreptul interacțiunea cu recrutorul încearcă să nu întârzii. Pe lângă impresia negativă pe care o lași dacă întârzii, poți rata interviul.
S-ar putea să nu fie exact ceea ce-ți dorești, dar dacă nu reușești să-ți găsești ceva în aria de interes pentru tine, poate că e momentul să-ți extinzi orizonturile. Multe abilități pe care le deții sunt transferabile de la un domeniu la altul, iar reconversia profesională poate deveni un punct important în cariera ta.
Știm că procesul de căutare a unui loc de muncă nu este tocmai facil, însă suntem convinși că urmând câțiva pași și câteva reguli de bază, ți-l poți ușura. Dacă ai la tine toate instrumentele pentru a obține un job, te invităm pe eJobs.ro, unde te așteaptă chiar acum aproape 20.000 de anunțuri de angajare!
De ce trebuie să ții cont atunci când aplici pentru o poziție de casier
Cum se gestionează eșecul după un interviu de angajare
Model Declarație pe proprie răspundere în perioada carantinării localităților