Rata șomajului a ajuns la 5,2% în luna mai a acestui an, în creștere cu 0,4% puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă, potrivit datelor de la INS (Institutul Național de Statistică). Dacă și tu te numeri printre cei care se află în șomaj în acest moment, atunci trebuie să știi că există soluții. Mai exact poți apela la munca temporară sau la un loc de muncă sezonier.
Munca temporară a căpătat o importanţă crescută în contextul actual de pe piața muncii. Mai mult, numărul total de angajați temporari crește în majoritatea țărilor UE, potrivit datelor furnizate de Eurostat. Același lucru îl putem spune și despre numărul locurilor de muncă sezoniere, în perioada verii, ele fiind într-o continuă creștere. Un loc de munca sezonier sau temporar îți poate oferi posibilitatea de a dobândi experiență, dar și anumite venituri financiare, chiar dacă în majoritatea cazurilor acestea sunt pe termen scurt. Iar pentru a obține un astfel de job, poți apela la agențiile de muncă temporară sau poți aplica chiar pe platforma eJobs la joburi potrivite pentru tine.
„Munca temporară este o soluție de supraviețuire foarte bună. Nu știu cât este de acceptată la nivel mare, dar sigur acceptată de mulți candidați aflați în șomaj. Atenție însă, din punct de vedere legislativ nu poți avea și indemnizație de șomaj și venituri din muncă temporară. Odată angajat în vreun fel, trebuie să renunți la șomaj”, spune Daniela Necefor, managing partner la compania de consultanță și executive search Total Business Solutions (TBS).
Închirierea de forță de muncă este definită de Codul Muncii ca fiind prestarea de servicii prin intermediul unui agent de muncă temporar. Mai exact, într-o astfel de situație, ai calitatea de salariat temporar și închei un contract cu un agent care, la rândul lui, te pune la dispoziția unui angajator pentru ca tu să lucrezi, sub supravegherea și conducerea celui din urmă. Pentru a obține un loc de munca sezonier sau temporar, eJobs îți sare în ajutor cu cele mai tari joburi!
Dacă visezi să te angajezi într-un anumit domeniu, în care poate nu ai experiență, atunci munca temporară sau un job sezonier sunt o ocazie bună să o faci. Este o șansă potrivită pentru a-ți arăta calitățile și personalitatea.
Un job nou într-o companie te va ajuta să capeți cunoștințe solide în privința noțiunilor de bază, care-ți vor fi de mare folos pe măsură ce-ți vei dezvolta cariera. Și vei câștiga experiență valoroasă pe care o poți menționa atunci când aplici pentru un post permanent.
Pe masură ce treci de la un post la altul, vei cunoaște persoane care lucrează în domeniu. Încearca să păstrezi legatura cu ele ori de cate ori ai ocazia. Ei au toate șansele să audă de posturi disponibile pentru o persoană cu abilitățile tale. Dacă vorbești cu ei în mod regulat, se vor gândi cu siguranța la tine atunci cand vor apărea posturi vacante în departamentele lor.
Anagajarea temporară sau un loc de muncă sezonier sunt ocazii foarte bune de a încerca diferite domenii fără un angajament pe termen lung pentru vreunul dintre ele. Această expunere te va ajuta să-ți dai seama mai bine de ceea ce dorești să faci cu adevărat.
În perioada în care ești angajat temporar, ai acces la toate serviciile și facilitățile acordate de angajator, în aceleași condiții ca și cealalți salariați. Mai mult, salariul pe care îl vei primi nu poate fi mai mic decât cel pe care îl primești un salariat, care prestează aceeași muncă.
Momentul în care îți pierzi jobul nu este unul tocmai plăcut. Însă, nu uita că atunci când o ușă se închide e important să o vezi pe cea care se deschide. eJobs este alături de tine tocmai pentru a te ajuta să vezi oportunitatea, chiar și din cele mai dificile situații. Urmărește-ne pentru a fi la curent cu tendințele din piața muncii, companiile și domeniile care angajează, dar și pentru a ști cum să-ți faci CV-ul, cum să te prezinți la interviu și cum să-ți alegi compania potrivită pentru tine.
Protecția Muncii: de ce ar trebuie să joace un rol important la job