• 14 Jul. 2021
  • 7 min

Cum e să fii managerul timpului tău în remote work? Află de la echipa eJobs

managementul timpului
Autor
Steluţa Năstase
Steluţa Năstase Am ales un job pe care îl iubesc și, da, zâmbesc pentru c... Arată mai mult

Demult visam să putem face managementul timpului nostru, să putem decide când să facem un anumit task. Poate unii dintre noi sunt mai productivi la 7 dimineața sau la 7 seara, iar la prânz își doresc să se bucure de mai mult timp pentru a-și pregăti masa, pentru a se bucura de soare sau pentru a face pauze de mișcare.

Remote work, pe termen aproape nedefinit, a venit pe neașteptate și ne-a lansat această provocare, de a fi managerii propriului timp, fără însă a ne găsi și pregătiți pentru această misiune. Și pe bună dreptate se spune că nu te cunoști cu adevărat până nu ești propriul tău șef. Primele zile sau chiar luni de remote work au fost copleșitoare, mai ales pe fondul pandemiei. Involuntar, ne-am transmis ideea că este important să lucrăm mai mult decât programul normal pentru a ne fi bine, pentru a  „compensa” lipsa prezenței la birou.

Adesea nu am mai știut ce înseamnă limite sau echilibru job-viață personală. O astfel de experiență au avut și colegii din echipa eJobs, dar au reușit să se remonteze și să-și gestioneze timpul pentru a-și crea acel remote work pe care și-l doreau înainte ca el să ne ia prin surprindere. Pentru că este mai important să prețuim timpul pe care îl avem în plus și să-l investim pentru noi decât să-l irosim. 

Adela Barbu – Social Media Specialist, George Berescu – SME Account Manager și Mihaela Pascari – Content Editor în cadrul eJobs România îți spun ce au conștientizat odată cu remote work și ce au îmbunătățit din momentul în care au devenit manageri ai timpului lor.

Managementul timpului în Social Media

 

Adela Barbu - Social Specialist Manager eJobs România

Ce obiceiuri legate de managementul timpului ai schimbat odată cu trecerea la remote work?

Primele zile de remote au venit cu multe provocări. Știam la ce oră începea ziua, dar nu și când se termină. Aveam senzația că trebuie să stau online și după programul de la job, în caz că e nevoie de mine și, cumva, credeam că s-ar putea să nu par la fel de implicată în task-urile de la job pentru că nu mai discutam față în față cu colegii și nu mai eram prezentă fizic în ședințe. Bineînțeles, pauzele de masă n-au mai existat sau au devenit excursii rapide la frigider, mereu găsind ceva să bifez de pe listă.

Apoi am înțeles, treptat, că e cazul să fac puțină ordine în program, deoarece nu mai există aproape deloc timpul personal, iar locul meu de relaxare s-a transformat în birou.
Luni a devenit ziua în care fac un planning și chiar mă țin de el; începe cu ședința de redacție și apoi jumătate de oră setez priorități. Chiar dacă tentația de a mai bifa mai multe activități în același timp e mare, încerc să mă concentrez pe urgențe.

Când nu mă pot concentra, ies la o plimbare, sun colegii ori fac lucruri administrative sau orice altceva ce nu presupune creativitate.

 

Aloc un timp task-urilor, în funcție de cât efort presupun, și încerc să nu fac mai multe lucruri deodată. Premiez reușitele cu câteva minute de sport, un desert sau o vizită pe balcon. Când chiar nu mă pot concentra, ies la o plimbare, sun colegii ori fac lucruri administrative sau orice altceva ce nu presupune creativitate. M-am acomodat cu acest stil de a lucra și am realizat că mă ajută să mă organizez mai bine. În plus, am două ore în plus pe zi, pe care înainte le petreceam pe drumul spre birou, pentru hobby-uri și alte activități relaxante.

 

Cum este să fii managerul timpului tău în remote work? Ce strategii ai testat pentru a fi mai eficientă?

Dacă nu știi și nu încerci să te organizezi, riscul de burnout e mare. Sau, dimpotrivă, poți pierde timpul și să nu te concentrezi pe ce arde. Am început prin a nu mai lucra în pijamale, schimb locurile din care muncesc, folosesc agende și stickere care îmi amintesc de obiectivele propuse, am un calendar virtual în care notez cu regularitate ședințe, programări, proiecte și deadline-uri importante.  

 

Ce provocări întâmpini în gestionarea timpului?

Simt că nu mai am vibe-ul echipei, că nu e la fel de vie atmosfera ca la birou, că am tendința să stau poate prea mult pe lucruri care nu sunt atât de importante. De asemenea, uneori am senzația că am tot timpul din lume să amân anumite sarcini și nu mai fac distincția între timpul petrecut la muncă și cel dedicate relaxării.

 

Ce te-ar ajuta să-ți planifici mai bine timpul?

Tot mai multe agende?! Glumesc, cred că fiecare trebuie să se analizeze obiectiv și să-și știe limitele. Există aplicații care te ajută să cronometrezi cât timp presupun anumite sarcini și astfel chiar poți să te observi realist și să-ți dai seama unde nu merg lucrurile. Cred că m-ar ajuta să alternez task-uri mai grele cu unele mai ușoare, să fac liste de activități care includ și câteva minute de relaxare, să am un plan de acțiune realizabil.  

 

Ce lecții ai învățat în remote work legate de gestionarea timpului și le-ai aplica și la birou? 

Cred că cel mai important de când lucrez remote e că am învățat să pun limite atât când vine vorba de volumul de task-uri, cât și în relația cu ceilalți. Sunt mai concentrată și rar mă abat de la plan, pentru că mi-e foarte greu să reintru în ritm. Nu încep lucrul până când nu stabilesc clar în minte ce am de făcut și cât timp mi-ar lua sarcinile. În loc să găsesc scuze pentru lipsa timpului, mai degrabă îl prețuiesc pe cel pe care îl am și încerc să nu-l irosesc.

 


Managementul timpului în Sales

 

George Berescu - SME Account Manager eJobs România


Ce obiceiuri legate de managementul timpului ai schimbat odată cu trecerea la remote work?

Remote work mi-a adus mai multă odihnă și mai mult timp pentru acele activități pentru activități cu familia la care visam demult, dar pentru care nu-mi rămânea poate prea multă energie după drumul de la birou acasă. Am început să mă trezesc cu o oră mai târziu și asta simt că se reflectă și în eficiența la job. De asemenea, fac planuri extra job începând cu ora 17:00, inclusiv ieșiri mai dese în afara Bucureștiului.

 

Cum este să fii managerul timpului tău în remote work? Ce strategii ai testat pentru a fi mai eficient?

Simt că remote work are plusuri și minusuri. Un mare plus este că am reușit să-mi structurez activitatea pe ore, dar și în funcție de ziua din săptămână. Am mai multă claritate și o viziune mai bună asupra task-urilor, pe care o pot comunica și echipei astfel încât să ne sincronizăm. Un punct minus ar fi distragerile care apar inevitabil în mediul familial.

 

Ce provocări întâmpini în gestionarea timpului?

Principala mea problemă este că de multe ori lucrez fără întrerupere și uit să respect pauzele. Dar faptul că am început să conștientizez tot mai mult acest lucru, este un pas important spre a corecta situația.

 

Ce te-ar ajuta să-ți planifici mai bine timpul?

Un asistent personal: un calendar cu notificări care să-mi spună când e timpul pentru task-uri și când e timpul pentru pauze. Și să fie destul de riguros. 

 

Ce lecții ai învățat în remote work legate de gestionarea timpului și le-ai aplica și la birou? 

Am învățat să fiu mai autodisciplinat și să-mi structurez activitatea pe ore. Cred că am exersat destul de mult aceste abilități pentru a-mi face munca la birou mai ușoară. Și, da, am avut nevoie de acest remote work, pentru a ne face ordine în task-urile de la birou, oriunde ar fi acesta.


Managementul timpului în Content Marketing

 

Mihaela Pascari - Content Editor eJobs România


Ce obiceiuri legate de managementul timpului ai schimbat odată cu trecerea la remote work?

Recunosc că, la început, când mi-am mutat biroul acasă, lucrurile au ieșit puțin de sub control. Începusem să nu mai înțeleg dacă sunt la fel de productivă ca în perioada în care lucram de la birou sau nu. Soluția pentru această primă provocare a fost să cer feedback managerului meu destul de frecvent despre cum vede el activitatea mea din exterior. 

Apoi, ca lucrurile să funcționeze, am tranzitat de la do-to-list-urile săptămânale pe care le aveam înainte la cele zilnice. Aceste liste de task-uri m-au ajutat să încep ziua cu un plan bine pus la punct. 

Totodată, după câteva luni de lucru remote, mi-am dat seama că sunt mai productivă la primele ore ale zilei și atunci am început să-mi desfășor task-urile dificile chiar în acele momente. 

Am conștientizat tot mai mult că pentru a fi productivă la job, atunci când lucrez de acasă, e important să mențin un echilibru între job și viața personală, prin urmare, încerc să nu răspund sau să citesc email-urile primite după programul de lucru.

De asemenea, am apelat și la diverse ritualuri care au un aport direct și în productivitatea de la job. Spre exemplu, încerc să mă trezesc cu o oră înainte de începerea programului și să merg la o plimbare cu bicicleta, să fac o plimbare în aer liber sau, pur și simplu, să mă bucur de o cafea în liniște (aici încerc să limitez folosirea tehnologiei la prima oră a dimineții). 

 

Cum este să fii managerul timpului tău în remote work? Ce strategii ai testat pentru a fi mai eficientă?

Nici după un an de remote work nu pot spune că am găsit o rețetă ideală. Cred că totul ține de fiecare persoană în parte, de ritualurile pe care le are, modul în care lucrează și chiar de rolul pe care îl ocupă într-o companie. Pentru ca lucrurile să funcționeze atât la job, cât și în viața personală, încerc să fac câte ceva în fiecare zi doar pentru mine: să merg la sală, la înot, să citesc sau chiar să gătesc ceva delicios. 

 

Ce te-ar ajuta să-ți planifici mai bine timpul?

În cazul jobului meu, lucrurile funcționează foarte bine, atunci când sarcinile și responsabilitățile mele îmi sunt clare. Atunci când am un context și înțeleg de ce și cum trebuie să-mi fac task-urile. Iar când nu am acest context, am obiceiul bun de a comunica mai bine cu echipa, chiar și de la distanță, pentru a-mi organiza mai bine ziua de lucru. 

 

Ce lecții ai învățat în remote work legate de gestionarea timpului și le-ai aplica și la birou? 

Am învățat să fiu mai înțelegătoare cu mine și să accept că e normal să ai zile în care ești mai puțin productiv, inspirat sau creativ. În zilele bune, dau tot ce e mai bun pentru rezolvarea task-urilor, iar în celelalte mă ocup de task-uri care nu necesită un foarte mare efort creativ.

 

Organizarea este cuvântul cheie când vine vorba despre remote work. Fără un to do list bine pus la punct, ai toate șansele să uiți de anumite task-uri sau să-ți scape.

Pauzele sunt esențiale indiferent dacă lucrezi de la birou sau de acasă. O plimbare în aer liber în pauza de prânz sau la masă într-o terasă care-ți place sunt numai bune pentru a-ți continua ziua cu spor.


Abilitățile de planificare și organizare a timpului, dar și atenția acordată acelor activități care ne fac să ne simțim bine sunt poate cel mai important câștig în remote work. Și avem un plus pe care îl vom folosi și atunci când vom reveni în formulă completă la birou. Chiar dacă mai avem multe task-uri pe lista de to do până la a ajunge la acel echilibru între job și viața personală, este important că zilnic facem progrese. Ne străduim să fim versiuni mai bune ale noastre, prin monitorizarea atentă a timpului petrecut pe fiecare task,  prin realizarea lor în momentele din zi când suntem mai productivi și prin conștientizarea pauzelor. Și acesta e un job serios, acela de a fi manager al propriului timp.

 

Ți-a plăcut articolul despre managementul timpului în echipa eJobs? S-ar putea să-ți placă și: 

Echipa eJobs la primul job. Experiențele care ne-au format

3 trucuri pentru managementul timpului

 

A fost util articolul? 5
timpul
  • AvatarAlb Daniela zice

    Bună din păcate eu nu am muncă de birou , deocamdată lucrez în producție dar 2 săptămâni lucrăm și 2 șomaj tehnic. Am reușit să achiziționez un manual și 2 dvd-uri în Network marketing deoarece săptămâna asta am în program încărcat săptămâna viitoare cât mai am liber vreau să încep să învăț . Din păcate nu îmi permit cursuri contra cost de aceea am mai apelat și la prietene care lucrează online să mă mai ajute . Situația actuală mă obligă să încep a face schimbări având mama cu probleme de sănătate în urma a două AVC nu pot lucra în schimburi.

Leave a Reply