• 3 Mar. 2020
  • 2 min

Munca remote: ce pași trebuie să conțină strategia de lucru

remote
Autor
Iulia Vacaroiu
Iulia Vacaroiu Și-a conturat abilitățile de copywriter de-a lungul anilo... Arată mai mult

În ultimii ani munca la domiciliu a devenit un scop în carieră pe care și-l doresc mulți angajați. E un mod de lucru de acasa care îți permite o mulțime de libertăți: o oră în plus de somn dimineața care nu e petrecută în drum spre birou, posibilitatea de a găti și de a mânca ceva proaspăt în fiecare zi și de a-ți pune în ordine task-urile de peste zi în timp ce întinzi rufele. Mai mult, poți transforma orice loc cu o priză și acces la Wi-Fi într-un birou, indiferent dacă e cafeneaua ta preferată de peste drum sau una dintr-un oraș pe care ai decis să îl vizitezi pentru că jobul îți permite să te plimbi.

E clar că munca de acasă are farmecul ei, în ciuda oricărui defect pe care i l-ai putea găsi. Totuși, mulți angajatori sunt sceptici în privința ei, așa că e datoria angajaților să îi familiarizeze cu subiectul. Așadar, iată 3 pași pe care ar trebui să îi conțină strategia ta:

 

joburi remote

 

1. Mi se potrivește munca remote sau nu?

E o întrebare pe care neapărat trebuie să ți-o pui la început. Chiar dacă sună extrem de confortabil, munca remote nu e pentru oricine. Trebuie să fii extrem de organizat cu timpul tău ca să profiți de orele de muncă, iar apoi de cele libere. Dacă începi să lucrezi târziu în zi, riști să rămâi cu senzația că nu ai timp pentru tine deloc.

De aceea e important să-ți cronometrezi orele lucrate și să încerci să fii mai eficient în munca ta. Dar nu te îngrijora, dacă nu ești suficient de organizat, asta nu înseamnă că nu poți învăța!

Un alt risc atunci când lucrezi de acasă e acela de a deveni extrem de sedentar. Îți sună bine să lucrezi în fiecare zi din altă cafenea, dar adevărul e că vei ajunge să petreci cele mai multe zile acasă. De aceea trebuie să îți impui un regim de mișcare, o plimbare de 30 de minute pe zi, două ore pe săptămână la sală sau câteva ieșiri cu prietenii. Orice ca să îți pui mușchii în mișcare și să nu te trezești apoi într-un ritm pe care nu ți-l doreai.

 

2. Testează terenul

Unele persoane care au ajuns să lucreze remote s-au aruncat din prima în acest tip de muncă. E bine să testezi la început ce presupune acest stil de lucru. Discută cu actualul angajator și vezi dacă poți lucra câteva zile pe săptămână de acasă. Dacă nu reușești să îl convingi, există și alte posibilități. Aplică pentru colaborări scurte, unde poți lucra remote, mici joburi pe care poți să le faci după program sau în weekend. În primul rând, pentru familiarizarea ta cu stilul acesta de lucru și în al doilea rând, pentru stabilirea ta ca specialist care poate lucra în acest regim. Recomandările sunt esențiale în munca de acest tip.  

 

3. Adună o doză dublă de curaj

Dacă până acum ai lucrat la birou, munca remote va fi ceva complet diferit pentru tine. De cele mai multe ori presupune o colaborare de tip freelance, care înseamnă un altfel de contract față de cum te-ai obișnuit până acum. De multe ori înseamnă beneficii mai puține, contract pe o perioadă limitată și o nesiguranță pe care trebuie să o gestionezi. De aceea, pe lângă disciplina personală, ai nevoie de curaj pentru că munca remote implică o schimbare majoră. Dacă intri treptat în colaborări work from home, atunci vei descoperi că e un efort ce merită depus pentru libertatea pe care ți-o oferă.

 

Aplică la joburi remote

 

Citește și:

Cum să reduci stresul la locul de muncă

Cât de important este să ai o locuință aproape de birou?

Cum îți dai demisia de la un job nou

A fost util articolul? 5

Leave a Reply