• 20 Sep. 2018
  • 2 min

Starea de prezență în timpul liber

prezență timpul liber

Timpul liber ne ajută sa ne deconectăm de la responsabilitățile de zi cu zi și să ne reconectăm la noi înșine. În acest fel reușim să ne încărcăm cu energie pozitivă și să fim mai bine pregătiți fizic și psihic pentru activitățile care ne solicită atât în plan profesional, cât și personal.

În unele cazuri pe care le gestionez în activitatea de Consilier în Carieră, am remarcat însă faptul că există o dificultate în a gestiona timpul liber în propriul avantaj.

Astfel, am identificat nevoia de a rămâne în contact cu ceea ce se întâmplă la job, chiar și în afara locului de muncă.

De ce se întâmplă acest lucru?

Nevoia de control

Avem tendința să credem că dacă nu răspundem la telefon sau la e-mail-uri în timpul liber, există riscul să fim percepuți ca fiind mai puțin profesioniști.

De asemenea, ne gândim că dacă nu vom face aceste lucruri, ulterior ne va fi mai dificil să rezolvăm respectiva solicitare.

În realitate însă, dacă gestionăm sarcini aferente jobului în timpul liber, riscăm să nu avem resursele necesare pentru a obține un rezultat optim. Ca și consecință, nivelul de frustrare crește, iar în acest fel nu ne bucurăm nici de timpul liber.

Sentimentul de vinovăție

Am remarcat faptul că persoanele care nu reușesc să se deconecteze într-un mod autentic experimentează sentimentul de vinovăție atunci când aleg să nu răspundă solicitărilor care țin de job, în timpul lor liber.

În mod evident, pot exista situații urgente, care nu suportă amânare, însă este esențial să le diferențiem pe acestea de cele uzuale.

Fuga de sine

Uneori suntem atât de deconectați de noi înșine, de nevoile și dorințele noastre încât ne poate fi teamă să le conștientizăm. Astfel, preferăm să ne concentrăm doar pe viața profesională și pe cei din jurul nostru.

În timp, acest tip de comportament ne poate împinge către stări de tristețe profundă și chiar către depresie.

Lipsa de exercițiu în ceea ce privește starea de prezență

Pentru a reuși să fiți prezenți și în contact cu voi înșivă, vă recomand să vă întrebați constant cum v-ar plăcea să petreceți timpul de după orele de lucru, cât și weekend-urile și vacanțele. Cu siguranță, de multe ori va fi necesar sa vă sincronizați propriile nevoi și dorințe cu ale persoanelor cu care alegeți să vă petreceți timpul, ceea ce este în regulă. Însă este esențial să vă asigurați că respectivele activități sunt și pe placul vostru.

De asemenea, vă recomand să eliminați gândurile care nu au legătură cu ceea ce se întâmpla în prezent, în primul rând fiind conștienți(e) de existența acestora și apoi conectându-vă la oamenii și lucrurile din jur.

Starea de prezență este esențială în toate contextele existențiale: la job, în familie, când suntem cu prietenii, ș.a.m.d., pentru că doar în acest fel putem oferi și primi timp de calitate. Totodată, singurele lucruri pe care le putem controla în mod real sunt doar cele pe care le trăim aici și acum.

 

Citește și:

7 semne că jobul nu te mai mulțumește

De ce pasiunea e mai presus de orice scuză

Iubește ceea ce faci chiar dacă nu ai jobul ideal

A fost util articolul? 2
concediudezvoltare personalaodihnă

Leave a Reply