• 7 May. 2021
  • 6 min

Mirela Retegan, antreprenoarea care și-a transformat pasiunea într-un job

Mirela Retegan
Autor
Steluţa Năstase
Steluţa Năstase Am ales un job pe care îl iubesc și, da, zâmbesc pentru c... Arată mai mult
Sari la:

O poveste de succes în antreprenoriat începe cu o conștientizare profundă a lucrurilor la care te pricepi cel mai bine. Și mult curaj de a da formă ideilor tale chiar dacă la prima vedere ele par că nu pot fi monetizate. Așa a fost și pentru Mirela Retegan, fost jurnalist la BBC, director al stațiilor locale ale rețelei Radio Transilvania, director la Național FM și fost corespondent Pro TV și Mediafax.

Într-o zi din cele în continuă agitație, specifică lucrului în media, Mirela Retegan și-a luat însă timp să facă un test de personalitate  (cu „un cub în deșert”) din care a reieșit că femeia dinamică și puternică care se credea atunci avea în realitate o părere foarte proastă despre sine. Atunci s-a decis să investească mai mult în ea și să se gândească serios la ceea ce ar fi vrut să se facă când era mică: educatoare sau actriță. Ideea de a-și urma visul a devenit tot mai puternică când a devenit mamă și a mers cu fata ei la spectacole de care a rămas dezamăgită, atât de cuvintele folosite, cât și de faptul că erau mult prea plictisitoare.

 

 

Mirela Retegan

Mirela Retegan a fondat Gașca Zurli în 2006.

 

 

Și-a creat job dintr-un hobby pe care nu-l credea remunerabil


În anul în care a rămas fără job și fără partener, într-un oraș străin și cu un copil de 4 ani, dar și cu hobby-ul de a face copiii fericiți, Mirela a conștientizat că pasiunea ei poate fi o sursă de venit. La o petrecere pentru copii, unde juniorii nu erau băgați în seamă, Mirela a creat o scenetă care i-a adus împreună, și pe copii, și pe părinți. Unul dintre părinți a întrebat-o: „De ce nu faci asta pe bani?” Așa a realizat că există o mare nevoie de cineva care să-i distreze pe cei mici într-un mod organizat și educativ. 

A împachetat toate cântecele și scenetele scrise în proiectul ei de suflet: Gașca Zurli. În scurt timp de la lansare, Gașca Zurli a devenit printre cele mai îndrăgite trupe din țară și de peste hotare. Dar spectacolele și turneele în țară și străinătate au fost oprite brusc, odată cu debutul pandemiei așa cum s-a întâmplat în cazul multor business-uri.

Ce faci ca antreprenor într-o astfel de situație?

Mirela Retegan s-a bazat pe al șaselea simț, renunțând înainte de martie 2020 la o parte din spații și activități care generau pierderi. Și nu a fost singura decizie care a ajutat-o să ducă business-ul mai departe în această perioadă dificilă. Să descoperim împreună cât de mult salvează, în situațiile de criză, mentalitatea de antrenor și înclinația spre a face lucrurile temeinic și din timp.

Ai mereu o poveste pentru părinți și copii, dar cum a început povestea Gașca Zurli?

Mirela Retegan: Din experiența și nevoia mea de mamă. Fiindcă a trebuit să găsesc o modalitate de a-i explica Mayei când era mică, cât mai pozitiv și mai blând cu putință lumea înconjurătoare, cu exemple pe care ea să le înțeleagă.

 

Ce te-a determinat să alegi antreprenoriatul și cum îl percepi acum dacă ai face o comparație cu rolul de angajat?

Mirela Retegan: Am fost într-un context în care nu am avut de ales, mi-am dat seama că mai bine decât mine nu reușește nimeni să organizeze toată activitatea pentru distracția copiilor. N-a fost o decizie de mâine mă fac antreprenor și îmi construiesc afacere, pur și simplu activitatea a crescut organic, iar eu a trebuit să o învăț. E mult mai simplu să fii angajat decât angajator. Chiar am multe momente în care îmi spun să mă angajeze și pe mine cineva. 

 

Cum a fost pentru Gașca Zurli această perioadă? Cum ai adaptat activitățile unui business care se potrivește bine pe offline?

Mirela Retegan: Noi eram deja prezenți în online. De fapt, pe noi oamenii de aici ne știu, cu asta am început. Ne-a venit destul de ușor să ne mobilizăm și să facem ceea ce făceam în mod normal pe o scenă într-o sală de spectacol, într-un studio. A fost o perioadă foarte solicitantă, am muncit enorm, am creat proiecte noi și am venit în sprijinul părinților care, dintr-o dată, s-au văzut singuri cu copiii lor în locuințe și au avut nevoie de idei de activități, jocuri de jucat în casă, emisiuni online pentru cei mici, proiecte educative.

 

Ai alături oameni care, la fel ca tine, pun pasiune în ceea ce fac. Cum i-ai motivat în acest context dificil?

Mirela Retegan: Toți oamenii care au rămas lângă mine sunt oameni care cred în povestea Găștii Zurli și care au văzut în acest proiect un sens. Am consumat foarte mult timp și energie ca să motivez oamenii și nu întotdeauna am găsit cele mai potrivite lucruri care să motiveze. Asta până într-o zi în care am realizat că dacă ei nu sunt motivați, eu nu o să pot să-i motivez. Fiecare om trebuie să își găsească propria lui motivație pentru a fi într-o echipă, pentru a face parte dintr-un proiect.

 

Mirela_Retegan

Mirela Retegan este antreprenor, jurnalist, om de radio, scriitor, inițiator al grupului Fix la Fix (care susține viața sănătoasă) și nu în ultimul rând – mamă.

 

Dacă ai fi putut anticipa acest moment de cumpănă ce schimbări ai fi făcut în timp?

Mirela Retegan: Fără să anticipez această situație cu câteva luni înainte, am luat niște decizii în privința echipei și am renunțat la câteva  spații și activități care generau pierderi. Pe mine m-a prins momentul acesta deja în online, fiind principalul canal de comunicare pe care îl avem, și în afara faptului că nu am mai avut spectacole fizice, noi ne-am continuat activitatea, aproape la fel ca înainte.

 

Ceea ce poți să faci singur nu-ți răpește nicio pandemie, nu rămâne nimic dacă nu te bazezi pe fond și conținut.

 

Ce ai învățat ca antreprenor după un an care a decurs altfel decât ne-am fi așteptat?

Mirela Retegan: Ceea ce poți să faci singur nu-ți răpește nicio pandemie, nu rămâne nimic dacă nu te bazezi pe fond și conținut. Creativitatea este combustibilul principal și am mai învățat că 80% din cifra de afaceri o reprezentau bani care plecau către furnzori. Și, deși senzația era că rulam sume foarte mari, de fapt, noi plăteam chirii pentru săli de spectacole, furnizori de servicii, sunet, cazare, transport, siguranță, comisioane și taxe către terți și că, de fapt, cheltuielile noastre reprezentau partea cea mai mică. Am învățat că dacă eu produc, toți acești furnizori de servcii au activitate. Și după pandemie o să mă poziționez ca generatorul lor de activitate și nu ca beneficiarul serviciilor lor.

 

Care este rolul campaniilor de responsabilitate socială în dezvoltarea unui antreprenor? Ce satisfacții ți-au adus campaniile din ultimul an?

Mirela Retegan: Din punctul meu de vedere este obligația fiecărui om care primește ceva de la viață să dea ceva mai departe. Dacă fiecare om de afaceri ar folosi din resursele lui ca să-i ajute pe cei care se descurcă mai greu, am trăi într-o societate mai prosperă, din toate punctele de vedere. Eu fac aceste campanii din credință și nu urmăresc niciodată beneficii personale sau profesonale. Invit alături de mine oameni care cred că împreună facem roata binelui să se învârtă. Sunt foarte multe lucruri pe care le fac cu alți oameni, dar sunt și multe pe care le fac singură. Pe unele le comunic, pe altele, nu.

 

Îmi place să spun despre mine că sunt un om cu capul în nori și cu picioarele bine înfipte în pământ.

 

Cât de important este să ne urmăm visurile în business? Când ar trebui să fim mai pragmatici și disciplinați?

Mirela Retegan: Eu am făcut toată viața ceea ce mi-am dorit, îmi place să spun despre mine că sunt un om cu capul în nori și cu picioarele bine înfipte în pământ. Las intuiția să-mi dicteze alegerile,  în timp ce partea rațională mă ține conectată cu realitatea.

 

De unde îți iei energia pe care o transmiți părinților și copiilor?

Mirela Retegan: Așa m-am născut. Am dintotdeauna această energie. Indiferent de ce fac, mă trezesc dimineața și-mi spun: ce sărbătoare!

 

Cum îți vin ideile și cum reușești să păstrezi un echilibru între imaginație și educație?

Mirela Retegan: În urmă cu mulți ani, am citit undeva că dacă atunci când ajunge o idee la tine, tu îți bati joc de ea, ea duce vestea mai departe în Univers și nu mai vin alte idei la tine. Așa că eu le tratez cu respect pe fiecare.

 

Povestește-ne despre un moment din cariera ta de antreprenor care te-a impulsionat și ți-a arătat că faci bine ceea ce faci?

Mirela Retegan: Primesc în fiecare zi mesaje de la oameni care îmi spun că se inspiră din ceea ce fac eu, care citesc cartea mea și care îmi spun atunci când vin la un spectacol sau pur și simplu mă recunosc la supermarket și zic că vor să fie părinți mai buni pentru copii lor. Asta mă face să cred că fac bine ce fac.


Ești antreprenor, prezentator, coach pentru părinți, mamă. Cum faci trecerea de la un rol la altul în viața ta? Ce preiei dintr-un rol și duci în altul?

Mirela Retegan: Pentru mine nu sunt niste roluri, sunt pur și simplu mai multe laturi ale personalității mele. Niciuna din activități nu o anulează pe cealaltă, nu trec dintr-o extremă în alta, nu mă mut din bucătărie în plenul unei săli de judecată, și nici de la catedră în grădină, să plantez flori. Fac același lucru pentru care mă pregatesc în fiecare zi, împărtășesc din experiența personală și din știința pe care am dobândit-o, încercând să-i ajut pe părinți să îi înțeleagă, mai bine, pe copiii lor. 


Ce visuri ai pentru Gașca Zurli în viitorul apropiat? Cum ai în plan să aduci mai mult împreună copiii și părinții?

Mirela Retegan: Nu am un plan, aștept să vad cum vor decurge lucrurile după ce se ridică restricțiile și abia atunci o să fac niște planuri. În primul rând o să mă achit de restantele pe care le avem, sunt câteva spectacole suspendate, încă de la începutul pandemiei, copiii și părinții ne așteaptă în câteva orașe, ei vor fi primii cu care ne vom întâlni. Apoi vom vedea cum se așează lucrurile, văzând și făcând.

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către antreprenoriat sau către un job în care să ai putere de decizie, îți suntem alături cu articole care să te inspire și cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! 

 

Ți-a plăcut articolul: Mirela Retegan, antreprenoarea care s-a pregătit înainte de a începe pandemia? Citește și:

Cadouri online în locul experiențelor offline

Concerte la tine acasă. Cum îți îndulcești izolarea

 

 

A fost util articolul? 4
antreprenor

Leave a Reply